Klasszikus

A magyar kamarazene gyöngyszemei

2010.05.18. 11:22
Ajánlom
Május 22-én a Szabó Csaba Nemzetközi Társaság koncertet rendez a Bartók Emlékházban, ahol a hangszeres darabok mellett dalokat is hallhat a közönség.

A magyar kamarazene gyöngyszemei koncertsorozat már ötéves múlttal rendelkezik és továbbra is Szabó Csaba erdélyi zeneszerző kompozícióit állítja középpontba. Mellettük azonban - s ez szintén a tradíció része - Szabó elődeinek és kortársainak/utódainak is hangzanak el művei.

A májusi műsor jelentős részét dalok alkotják Szabóki Tünde (ének) és Lénárt Ágota (zongora) előadásában. Bartók mellett Dohnányi Ernő képviseli a század első felét ezen a koncerten: a Ruralia Hungaricát Kollár Zsuzsa és Szabó Péter fogja eljátszani. Kollár két korai Szabó Csaba-zongoradarabot is előad, az 1956-os Kis szvitet és az 1961 komponált Négy miniatűrt. Szabó Csaba két további műsorra tűzött kompozíciója pedig a Szonatina gordonkára és zongorára (1992) és az Ifjúsági Vonósnégyes (1958) a Somogyi Vonósnégyes interpretációjában. A Szabó Csaba utáni zeneszerző-nemzedéket a már említett Bánkövi Gyula mellett Hollós Máté (Canto nostalgico) és Tihanyi László (Szirom) képviseli.

Szabó Csaba 1936-ban született a Maros megyei Ákosfalván és 2003-ban hunyt el Szombathelyen. 51 éves koráig Erdélyben élt és alkotott, mint a 20. század második felében kibontakozó romániai magyar zeneszerzés egyik meghatározó alakja. Zenei tanulmányait a Marosvásárhelyi Zeneiskolában kezdte (ahol a Franz Schmidt-tanítvány Trózner Józsefnél tanult), majd a kolozsvári Zeneakadémián folytatta, ahol 1959-ben Jodál Gábor, Kodály Zoltán tanítványának osztályában szerzett zeneszerzői diplomát.

A hangverseny további részleteiről, illetve a Szabó Csaba Nemzetközi Társaságról további részletek a http://www.szcsnt.hu/ honlapon találhatóak.

A magyar kamarazene gyöngyszemei

2010. május 22. 17:00

Bartók Emlékház

Km.: Lénárt Ágota, Kollár Zsuzsa, Lénárt Ágota (zongora), Szabóki Tünde (szoprán), Szabó Péter (gordonka), Accord Quartet (tagjai: Mező Péter, Veér Csongor/hegedű, Kondor Péter/mélyhegedű, Ölveti Mátyás/gordonka)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.