Klasszikus

A Magyar Klasszikus Zenei Díj és Magyar Jazz Díj nyertesei

2006.11.13. 00:00
Ajánlom
A Gramofon – Klasszikus és Jazz című zenei folyóirat szerkesztősége és kiadója idén már hatodik alkalommal adta át a Magyar Klasszikus Zenei Díjat és a Magyar Jazz Díjat. Az eseményre november 10-én került sor.

Az eseményre az UMZE Kamaraegyüttes 20. századi és kortárs magyar szerzők műveit bemutató hangversenyének elején kerül sor. Az estének külön rangot adott, hogy ugyanekkor a Művészetek Palotája meghirdettte azt a zeneszerző-versenyt, amelyet a Magyar Szerzői Jogvédő Irodával (Artisjus) és a Budapest Music Centerrel közösen szervezett.

Ez a díjkiosztó a cannes-i Midem Classical Awards magyarországi társrendezvényének is tekinthető, hiszen a Gramofon 2001 óta a Midem Classical Awards hivatalos zsűritagja. A díjazás 2001-ben kialakított szavazási rendje szerint a Gramofon című zenei szaklap kritikusai azokra a lemezekre adhatják le szavazataikat, amelyek kimagasló értékelést kaptak a Gramofon magazinnak az elmúlt évben megjelent számaiban. Ezek alapján a végső döntést a szerkesztőség és a kiadó vezető munkatársai – Albert Mária főszerkesztő-helyettes, Bércesi Barbara jazz- és világzene rovatszerkesztő, Várkonyi Tamás klasszikus rovatszerkesztő, H. Magyar Kornél operatív igazgató és Retkes Attila igazgató-főszerkesztő – hozzák meg.

A Magyar Klasszikus Díj és Magyar Jazz Díj olyan magyar előadókat illet, akik a közelmúltban nyújtott művészi teljesítményükkel kiemelkedő mértékben hozzájárultak a magyar zenei élet rangjának emelkedéséhez. Idén a szakemberek a két fődíj mellett négy kategóriában döntöttek a legjobbakról: díjazták az év legjobb magyar és külföldi klasszikus zenei, illetve jazz lemezeit, valamint két különdíjat is odaítéltek.

Magyar Klasszikus Zenei Díj 2006
UMZE Kamaraegyüttes
A modern ensemble-játék európai szintű képviseletéért, a kortárs magyar zeneművészet ápolásának, fejlesztésének és európai integrációjának érdekében nyújtott kimagasló munkájáért.

Magyar Jazz Díj 2006
Pege Aladár (poszthumusz)
A magyar jazzművészet nemzetközi szinten is kimagasló és elismert képviseletéért, a magyar jazz presztízsének megteremtése érdekében kifejtett életművéért.

A kategóriadíjak nyertesei:
Az év magyar klasszikus zenei lemeze
Gustav Mahler: VI. (a-moll) szimfónia. Budapesti Fesztiválzenekar, vez.: Fischer Iván (Channel Classics – Karsay és Társa)

Az év külföldi klasszikus zenei lemeze
Opera proibita. Cecilia Bartoli (szoprán), Les Musiciens du Louvre, vez.: Marc Minkowski (Decca – Universal)

Az év magyar jazzlemeze
Dresch Mihály Quartet: Élő nád (X Produkció – Hangvető)

Az év külföldi jazzlemeze
Brad Mehldau Trio: Day is Done (Nonesuch – Warner)

A Magyar Klasszikus Díj eddigi nyertesei:
Eötvös Péter (2001)
Erdődy Kamarazenekar (2002)
Kelemen Barnabás (2003)
Jandó Jenő (2004)
Seres Dóra (2005)

A Magyar Jazz Díj eddigi nyertesei:
Oláh Kálmán (2001)
Juhász Gábor (2002)
Dés László (2003)
Szakcsi Lakatos Béla (2004)
Dresch Mihály (2005)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.