Klasszikus

A Magyar Kultúra Napja a Bartók rádióban

2006.01.21. 00:00
Ajánlom
Az ország egyetlen közszolgálati kulturális rádiója is különleges összeállításokkal ünnepli a Nemzeti Himnusz születésnapját január 22-én.

Reggel magyar orgonaművészek felvételeiből hallhatunk összeállítást: Elekes Zsuzsa, Nagy László Adrián, Koloss István, Sebestyén János, Áment Ferenc Lukács és Karasszon Dezső előadásában többek között Hidas Frigyes és Liszt Ferenc műveit is meghallgathatjuk. Délelőtt a Magyar Rádió Gyermekkórusa Thész Gabriella és Nemes László Norbert vezetésével Gyöngyössy Levente és Kocsár Miklós kórusműveit énekli egy Hassler-szerzemény után. Délben magyar szerzők műveiből rendezett kamarahangversenyt sugároz a rádió Karthaus Ittingenből. A felvétel 2005. május 15-én készült, közreműködők: Christiane Iven, Halmai Katalin, Károlyi Katalin, Hanno Müller-Bachmann (ének), Hansheinz Schneeberger (hegedű), Christian Sutter (bőgő), Vékony Ildikó (cimbalom), Várjon Dénes, Simon Izabella, Burkhard Kehring (zongora) és az Amadinda Ütőegyüttes (tagjai: Bojtos Károly, Holló Aurél, Rácz Zoltán, Váczi Zoltán).

Délután a Bartók Rádió kívánságműsor hallható, melyben különféle opera-, és operett-felvételek mellett magyar költők megzenésített verseiből válogatott a szerkesztő a hallgatói kérések alapján. 18:05 perces kezdettel sugározzák azt a hangverseny-felvételt, amelyen az idei Lajtha-díj átadására került sor a Márványteremben. Este egy új sorozat indul, amelynek ajánlóját a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok menedzserének, Szilágyi Mihálynak tollából idézzük: „Az európaiság szűkebb értelemben földrajzi fogalom, tágabb értelemben sajátos szellemiség. Egyik legnemzetközibb megnyilvánulási formája a komolyzene, amellyel mindkét vonatkozásban érdemes, érdekes foglalkozni. E felismerés jegyében jött lére a Muzsikáló Európa, a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok és a Magyar Rádió közös sorozata. A Magyar Kultúra Napján hazánkból induló képzeletbeli utazásnak Németország, Ausztria, Olaszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Svájc és Oroszország az állomásai.”

A Bartók Rádióban január 22-én, este 20:05 perckor kezdődő hangversenyfelvétel a Magyar Rádió 22-es stúdiójában készült. A következő nyilvános felvétel január 31-én, kedden este – szintén a Magyar Rádió 22. stúdiójában – az Osztrák Est lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Koronavírusban halt meg Böröndi Tamás

A Vidám Színpad 65 éves igazgatójának nem volt alapbetegsége - tudta meg a Blikk.
Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.
Vizuál

Spilák Klára rövidfilmes alakítását díjazták New Yorkban

A magyar színésznőt az SZFE hallgatójának, Rosanics Patrik diplomamunkájában nyújtott alakításáért díjazták.
Plusz

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Klasszikus ajánló

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.
Klasszikus ajánló

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home közvetítéssorozat: szerdán Mario Biondi baritont, szombaton a Budafoki Dohnányi Zenekart, vasárnap az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus adventi koncertjét hallhatja a közönség.
Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.