Klasszikus

A Magyar Kultúra Napja a Bartók rádióban

2006.01.21. 00:00
Ajánlom
Az ország egyetlen közszolgálati kulturális rádiója is különleges összeállításokkal ünnepli a Nemzeti Himnusz születésnapját január 22-én.

Reggel magyar orgonaművészek felvételeiből hallhatunk összeállítást: Elekes Zsuzsa, Nagy László Adrián, Koloss István, Sebestyén János, Áment Ferenc Lukács és Karasszon Dezső előadásában többek között Hidas Frigyes és Liszt Ferenc műveit is meghallgathatjuk. Délelőtt a Magyar Rádió Gyermekkórusa Thész Gabriella és Nemes László Norbert vezetésével Gyöngyössy Levente és Kocsár Miklós kórusműveit énekli egy Hassler-szerzemény után. Délben magyar szerzők műveiből rendezett kamarahangversenyt sugároz a rádió Karthaus Ittingenből. A felvétel 2005. május 15-én készült, közreműködők: Christiane Iven, Halmai Katalin, Károlyi Katalin, Hanno Müller-Bachmann (ének), Hansheinz Schneeberger (hegedű), Christian Sutter (bőgő), Vékony Ildikó (cimbalom), Várjon Dénes, Simon Izabella, Burkhard Kehring (zongora) és az Amadinda Ütőegyüttes (tagjai: Bojtos Károly, Holló Aurél, Rácz Zoltán, Váczi Zoltán).

Délután a Bartók Rádió kívánságműsor hallható, melyben különféle opera-, és operett-felvételek mellett magyar költők megzenésített verseiből válogatott a szerkesztő a hallgatói kérések alapján. 18:05 perces kezdettel sugározzák azt a hangverseny-felvételt, amelyen az idei Lajtha-díj átadására került sor a Márványteremben. Este egy új sorozat indul, amelynek ajánlóját a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok menedzserének, Szilágyi Mihálynak tollából idézzük: „Az európaiság szűkebb értelemben földrajzi fogalom, tágabb értelemben sajátos szellemiség. Egyik legnemzetközibb megnyilvánulási formája a komolyzene, amellyel mindkét vonatkozásban érdemes, érdekes foglalkozni. E felismerés jegyében jött lére a Muzsikáló Európa, a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok és a Magyar Rádió közös sorozata. A Magyar Kultúra Napján hazánkból induló képzeletbeli utazásnak Németország, Ausztria, Olaszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Svájc és Oroszország az állomásai.”

A Bartók Rádióban január 22-én, este 20:05 perckor kezdődő hangversenyfelvétel a Magyar Rádió 22-es stúdiójában készült. A következő nyilvános felvétel január 31-én, kedden este – szintén a Magyar Rádió 22. stúdiójában – az Osztrák Est lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.