Klasszikus

A magyar kultúra napja: budapesti rendezvények

2004.01.21. 00:00
Ajánlom
A Himnusz születésnapjáról, január 22-ről - a hagyományoknak megfelelően - az idén is számos rendezvénnyel emlékeznek meg Budapesten.

Január 22-e 1989 óta ünnepe a magyar kultúrának, tisztelgésül az előtt, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban e napon fejezte be a költeményt. Az évfordulóhoz kapcsolódó budapesti rendezvények sora minden eddiginél gazdagabb. Az MTI-hez hétfőig eljuttatott meghívók szerint: a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár felújított, Deák Ferencről elnevezett Rottenbiller utcai bibliotékájának avató ünnepségét kedden tartják.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban szerdán rendezik az Irodalmi Hangképtár internetes, valamint a CD-ROM változatnak, illetve Kölcsey Ferenc minden munkái című sorozat köteteinek a bemutatóját. Aznap adják át a Magyar Filmkritikusok díjait, valamint a filmes szakemberek jutalmazására létrehozott Árvai Jolán-díjakat a Magyar Újságírók Országos Szövetségének székházában.

Ugyancsak szerdán rendezik a Berda József összegyűjtött versei című - a Helikon Kiadó gondozásában napvilágot látott - kötetnek a bemutatóját, a Magyarok Házában. A könyv szerkesztője a 350 ismeretlen vers összegyűjtője, Urbán László irodalomkutató. A Művészetbarátok Egyesülete a "Beszéljünk, írjunk, énekeljünk, táncoljunk magyarul" címmel meghirdetett rendezvényre várja az érdeklődőket az I. kerületi Bem rakpart 6. szám alatti épületben, a Várlak Klubban.

Az évforduló napján, csütörtökön a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a kulturális miniszter nyitja meg a kortárs magyar képzőművészeti kiállítást. Hiller István kalauzolásával járhatják be középiskolások a Monet-kiállítást a Szépművészeti Múzeumban.

A nemzeti kulturális örökség minisztere a Márai Sándor-, a Csokonai Vitéz Mihály alkotói és közösségi díjakat, a Bibliotéka emlékérmeket, A kultúra támogatásáért díjakat, valamint A kultúra pártfogója elismerő címeket az Iparművészeti Múzeumban nyújtja majd át.

A Néprajzi Múzeum fotótárába nyerhetnek betekintést csütörtökön az érdeklődők, valamint aznap tartják a Színes néprajzi fotók, Autokrom fényképek a Néprajzi Múzeumban című kamara-kiállítás megnyitóját is. Az Ernst Múzeumban Kontuly Béla (1904-1983) festőművész centenáriumi életmű-kiállításának megnyitója lesz csütörtökön.

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány gálájának és díjkiosztó rendezvényének a Magyar Honvédség Stefánia palotája lesz a helyszíne, szintén az évforduló napján. Az Országos Széchényi Könyvtár, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Magyar Olvasástársaság csütörtöki közös rendezvényének a várbeli nemzeti bibliotéka ad otthont, ugyancsak január 22-én.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban csütörtökön 6 órakor veszi kezdetét és péntek hajnali hatig tart a magyar filmek éjszakája. Ezúttal is mindhárom teremben nonstop zajlanak majd az ingyenesen látogatható vetítések. A Matáv Szimfonikus Zenekar hangversenyén Petrovics Emil Zongoraversenye és Bartók Béla Concertója hangzik el Ligeti András vezényletével a Zeneakadémián. Az est szólistája Bogányi Gergely zongoraművész.

A Magyar Nemzeti Múzeum Új szerzemények című kiállításának a megnyitóját pénteken tartják. Az Uránia Nemzeti Filmszínház termeiben szombaton és vasárnap a Mustra című ORTT-filmfesztivált rendezik meg. Az Országos Rádió és Televízió Testület által az elmúlt hat évben támogatott filmek, televíziós produkciók vetítései ingyenesen látogathatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.