Klasszikus

A magyar kultúra napja: budapesti rendezvények

2004.01.21. 00:00
Ajánlom
A Himnusz születésnapjáról, január 22-ről - a hagyományoknak megfelelően - az idén is számos rendezvénnyel emlékeznek meg Budapesten.

Január 22-e 1989 óta ünnepe a magyar kultúrának, tisztelgésül az előtt, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban e napon fejezte be a költeményt. Az évfordulóhoz kapcsolódó budapesti rendezvények sora minden eddiginél gazdagabb. Az MTI-hez hétfőig eljuttatott meghívók szerint: a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár felújított, Deák Ferencről elnevezett Rottenbiller utcai bibliotékájának avató ünnepségét kedden tartják.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban szerdán rendezik az Irodalmi Hangképtár internetes, valamint a CD-ROM változatnak, illetve Kölcsey Ferenc minden munkái című sorozat köteteinek a bemutatóját. Aznap adják át a Magyar Filmkritikusok díjait, valamint a filmes szakemberek jutalmazására létrehozott Árvai Jolán-díjakat a Magyar Újságírók Országos Szövetségének székházában.

Ugyancsak szerdán rendezik a Berda József összegyűjtött versei című - a Helikon Kiadó gondozásában napvilágot látott - kötetnek a bemutatóját, a Magyarok Házában. A könyv szerkesztője a 350 ismeretlen vers összegyűjtője, Urbán László irodalomkutató. A Művészetbarátok Egyesülete a "Beszéljünk, írjunk, énekeljünk, táncoljunk magyarul" címmel meghirdetett rendezvényre várja az érdeklődőket az I. kerületi Bem rakpart 6. szám alatti épületben, a Várlak Klubban.

Az évforduló napján, csütörtökön a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a kulturális miniszter nyitja meg a kortárs magyar képzőművészeti kiállítást. Hiller István kalauzolásával járhatják be középiskolások a Monet-kiállítást a Szépművészeti Múzeumban.

A nemzeti kulturális örökség minisztere a Márai Sándor-, a Csokonai Vitéz Mihály alkotói és közösségi díjakat, a Bibliotéka emlékérmeket, A kultúra támogatásáért díjakat, valamint A kultúra pártfogója elismerő címeket az Iparművészeti Múzeumban nyújtja majd át.

A Néprajzi Múzeum fotótárába nyerhetnek betekintést csütörtökön az érdeklődők, valamint aznap tartják a Színes néprajzi fotók, Autokrom fényképek a Néprajzi Múzeumban című kamara-kiállítás megnyitóját is. Az Ernst Múzeumban Kontuly Béla (1904-1983) festőművész centenáriumi életmű-kiállításának megnyitója lesz csütörtökön.

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány gálájának és díjkiosztó rendezvényének a Magyar Honvédség Stefánia palotája lesz a helyszíne, szintén az évforduló napján. Az Országos Széchényi Könyvtár, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Magyar Olvasástársaság csütörtöki közös rendezvényének a várbeli nemzeti bibliotéka ad otthont, ugyancsak január 22-én.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban csütörtökön 6 órakor veszi kezdetét és péntek hajnali hatig tart a magyar filmek éjszakája. Ezúttal is mindhárom teremben nonstop zajlanak majd az ingyenesen látogatható vetítések. A Matáv Szimfonikus Zenekar hangversenyén Petrovics Emil Zongoraversenye és Bartók Béla Concertója hangzik el Ligeti András vezényletével a Zeneakadémián. Az est szólistája Bogányi Gergely zongoraművész.

A Magyar Nemzeti Múzeum Új szerzemények című kiállításának a megnyitóját pénteken tartják. Az Uránia Nemzeti Filmszínház termeiben szombaton és vasárnap a Mustra című ORTT-filmfesztivált rendezik meg. Az Országos Rádió és Televízió Testület által az elmúlt hat évben támogatott filmek, televíziós produkciók vetítései ingyenesen látogathatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.