Klasszikus

A Magyar Kultúra Napjai Pozsonyban

2005.10.18. 00:00
Ajánlom
1997, 2000, 2003 után most nem kell három évet várnia a pozsonyi közönségnek, hogy a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát újból meghallgathassa. A Magyar Kultúra Napjai Pozsonyban elnevezésű rendezvénysorozat keretében s egyben az 1956-os forradalom ünnepe előtt, október 21-én ismét a szlovák fővárosban, ezúttal a Szlovák Rádió koncerttermében vendégszerepel az együttes Kodály, Dohnányi és Bartók egy-egy művével.

A zenekart Kovács László első karmester vezényli. Dohnányi Konzertstückének magánszólamát Varga Tamás játssza, aki egykor a zenekar szólistája volt, s több éve a Bécsi Filharmonikusok szólócsellistája. Két héttel később Kassán, a Művészetek Házában mutatkozik be a zenekar. Kodály Galántai táncok című műve és Bartók Concertója – csakúgy, mint Pozsonyban – ott is elhangzik majd, közrefogva Liszt A-dúr zongoraversenyét, amelyet Farkas Gábor, a Magyar Rádió 2003. októberében megrendezett zongoraversenyének győztese ad elő. A karmester a kassai koncerten is Kovács László lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.