Klasszikus

A magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar „Európa szívében”

2007.03.22. 00:00
Ajánlom
Ebben a hangversenyévadban már másodszor látogat Prágába Kocsis Zoltán, a jeles zongoraművész, karmester és zeneszerző, aki ezúttal a magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar élén mutatkozik be a cseh közönség előtt a Rudolfinum Dvorák termében március 22-23-án.

A koncert a 2007-2011-re, azaz öt szezonra meghirdetett "Európa szívében" című közép-európai csereprogram része, megvalósulását a Prágai Magyar Kulturális Központ és a Magyar Köztársaság Prágai Nagykövetsége segíti.

A projektet a Cseh Filharmonikusok főigazgatója, egyben a projekt egyik főszervezője, Václav Riedlbauch a következő szavakkal mutatta be: "A 2006/07-es szezonnal kezdődő, és a 2010/11-es évaddal végződő projektben a Cseh Filharmonikusok, a Szlovák Filharmonikusok, a magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a bécsi Tonkünstler – Orchester és a ljubjanai Szlovén Filharmonikusok vesznek részt. A csereprogram értelmében az együttesek egyrészt vendégül látják partner-együtteseiket, illetve két, nem bérletes előadás keretében fellépnek a partnervárosok mindegyikében. Ebben a koncertszezonban a Cseh Filharmonikusok vendége a magyar Nemzeti Filharmonikusok, majd a Szlovák Filharmonikusok lesznek. A 2008/09-es és a két következő évad cseréiről már folynak a tárgyalások, a terv szerint az időszak végére minden együttes, minden partner-országban fellépne. Ehhez az egyedülálló kezdeményezéshez hasonló szoros és konkrét együttműködésre még nem volt példa ebben a régióban".

Az est első felében Dohnányi Ernő öt tételből álló, késő romantikus jellegű, zenekari szvitje, a Szimfonikus percek op. 36. szólal meg. Ezt Szergej Rahmanyinov Nyolc dal című műve követi - Kocsis Zoltán átiratában. A koncert második felében Bartók Béla Concerto című műve hangzik el. Vezényel Kocsis Zoltán, közreműködik a tavaly Liszt Ferenc-díjjal kitüntetett tenor, Fekete Atilla. A NFZ 2007 áprilisában következő állomására, Pozsonyba utazik, majd májusban a Szlovák Filharmonikusokat fogadja a Művészetek Palotájában a csereprogram keretében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.