Klasszikus

A Magyar Operett Napja

2004.10.22. 00:00
Ajánlom
A Magyar Operett napját 2002-ben alapították, s minden évben Kálmán Imre születésének és Lehár Ferenc halálának egybeeső napján, október 24-én, illetve az ehhez a naphoz naptárilag legközelebb eső hétvégi napon rendeznek meg.

A jeles napot az idei évben október 24-én, vasárnap este hét órától Huszka Jenő Mária főhadnagy című operettjének díszelőadásával ünnepli meg a Budapesti Operettszínház. Az előadás előtt második alkalommal osztják ki a Magyar Operett Napja díjait. Az év operett színésze, Az év musical színésze és az Életmű-díj mellett Bársony Rózsi Emlékgyűrűvel jutalmazzák a legjobb szubrettet, illetve Marsallbot-díjat kap a legtehetségesebb fiatal pályakezdő.

A magyar operett-játszás zenés színpadi hagyományainak életben tartása, erősítése, megújítása céljából a Budapesti Operettszínház vezetősége úgy döntött, hogy házon belüli operett színészképzést indít a 2004/2005-ös tanévtől „Operett Akadémia” éven. Az ingyenes képzésre kijelölhető tanulók meghívásos, többfordulós meghallgatáson vesznek részt a színház művészeti vezetése előtt, és közülük választják ki azt a maximum tíz főt, akinek a képzése a színház számára fontos.

A Budapesti Operettszínház sajtótájékoztatóján mindezek mellett egy magyar Guiness rekordról is szó esett. A rekorder az 1988-as születésű Lőrincz Ádám, aki mindössze tizennégy éves volt, amikor musicalt írt „A Király csillaga” címmel. Valószínűleg hallunk még az ifjú zeneszerzőről, aki ötéves kora óta zongorázik, ötödik éve tanul szintetizátoron játszani, három éve létrehozta saját számítógépes stúdióját, az elektronikus zene népszerűsítését tűzte ki célul, és zenetanárnak készül.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.