Klasszikus

A Magyar Operett Napja

2004.10.22. 00:00
Ajánlom
A Magyar Operett napját 2002-ben alapították, s minden évben Kálmán Imre születésének és Lehár Ferenc halálának egybeeső napján, október 24-én, illetve az ehhez a naphoz naptárilag legközelebb eső hétvégi napon rendeznek meg.

A jeles napot az idei évben október 24-én, vasárnap este hét órától Huszka Jenő Mária főhadnagy című operettjének díszelőadásával ünnepli meg a Budapesti Operettszínház. Az előadás előtt második alkalommal osztják ki a Magyar Operett Napja díjait. Az év operett színésze, Az év musical színésze és az Életmű-díj mellett Bársony Rózsi Emlékgyűrűvel jutalmazzák a legjobb szubrettet, illetve Marsallbot-díjat kap a legtehetségesebb fiatal pályakezdő.

A magyar operett-játszás zenés színpadi hagyományainak életben tartása, erősítése, megújítása céljából a Budapesti Operettszínház vezetősége úgy döntött, hogy házon belüli operett színészképzést indít a 2004/2005-ös tanévtől „Operett Akadémia” éven. Az ingyenes képzésre kijelölhető tanulók meghívásos, többfordulós meghallgatáson vesznek részt a színház művészeti vezetése előtt, és közülük választják ki azt a maximum tíz főt, akinek a képzése a színház számára fontos.

A Budapesti Operettszínház sajtótájékoztatóján mindezek mellett egy magyar Guiness rekordról is szó esett. A rekorder az 1988-as születésű Lőrincz Ádám, aki mindössze tizennégy éves volt, amikor musicalt írt „A Király csillaga” címmel. Valószínűleg hallunk még az ifjú zeneszerzőről, aki ötéves kora óta zongorázik, ötödik éve tanul szintetizátoron játszani, három éve létrehozta saját számítógépes stúdióját, az elektronikus zene népszerűsítését tűzte ki célul, és zenetanárnak készül.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.