Klasszikus

A Magyar Rádió együtteseinek 2005/06-os szezonja

2005.09.08. 00:00
Ajánlom
A Magyar Rádió zenei együttesei több mint félszáz hangversennyel várják a zenekedvelőket a 2005/206-os évadban. A népszerű Oratórium-bérlet mellett Mozart-bérletet is hirdetnek, sőt, a kétszázötven éve született komponista divertimentóiból a Rádiózenekar művészei külön koncertsorozatot adnak.

A Rádió zenei együttesei már a szeptember 7-i szezonnyitó sajtótájékoztató előtt megkezdték az évadot, hiszen a jelenleg is zajló Nemzetközi Harsonaversenyen, illetve a Mahler Ünnepen a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara is közreműködik. A Rádiózenekar szempontjából a közeljövő legjelentősebb zenei eseménye az a szeptember 26-i koncert lesz, amelyen Fischer Ádám Bartók A kékszakállú herceg vára című operáját és III. zongoraversenyét dirigálja a Nemzeti Hangversenyteremben. Fischer ettől az évadtól az együttes állandó vendégkarmesterként működik, s jövőre foglalja el a főzeneigazgatói állást.

Az október 27-én induló Oratórium-bérlet öt hangversenye közül kiemelkedik a második és a negyedik koncert: Kovács László első karmester irányításával Stravinsky Zsoltárszimfóniáját, Webber Requiemjét, illetve Jurij Szimonov vezényletével egy teljes Rahmanyinov-estet hallhat a közönség. A kétszázötven éve született Wolfgang Amadeus Mozart előtt tisztelgő bérlet legkülönlegesebb programjának az utolsó koncert ígérkezik, amelynek keretében a bécsi mester Zaide című kétfelvonásos vígoperájának (K 422) hangversenyszerű előadása lesz hallható a Zeneakadémián Paul Goodwin vezényletével. Szintén Mozart zenéje áll annak a hét estének a középpontjában, amelyek során a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának fúvós művészei a komponista divertimentóit szólaltatják meg a Magyar Rádió Márványtermében.
Nem hiányozhatnak az intézmény együtteseinek kínálatából a kortárs zenei rendezvények sem: külön hangversenyen emlékeznek meg a hetven éves Sári Józsefről és a száz éve született Farkas Ferencről, a fiatal zeneszerző-generációt pedig Horváth Balázs képviseli majd.

Két jótékonysági hangverseny is szerepel az együttesek programjában. A Magyar Rádió Énekkara a székelyföldi árvízben hatalmas károkat szenvedett Farkaslakáért koncertezik szeptember 13-án a Mátyás-templomban, a Rádiózenekar pedig két nappal később egy Kolozsváron létesítendő idősotthon támogatásáért lép színpadra a Zeneakadémián. Az énekkar vezetője, Strausz Kálmán a sajtótájékoztatón elmondta: nagy örömükre szolgált, hogy valamennyi művész első szóra igent mondott a felkérésre, hogy közreműködjön a Farkaslaka megsegítésére rendezendő jótékonysági esten, s hogy a Mátyás-templom ingyen bocsátja rendelkezésre a helyszínt. Elmondta továbbá, hogy az előttünk álló évadban több a cappella hangversenyt is fog adni a Rádióénekkar, amely olyan kiváló vendégkarnagyokkal dolgozhat majd együtt, mint Erdei Péter, Michael Gläser vagy Antal Mátyás, a Nemzeti Énekkar vezetője. Utóbbi látogatását Strausz Kálmán egyébként „visszaadja” majd, hiszen az évad során ő is fog dolgozni a Nemzeti Énekkarral.

A Magyar Rádió Gyermekkarát a sajtótájékoztatón személyesen képviselő Thész Gabriella beszámolt róla, hogy fennállásának ötvenedik évében harmincnégy koncertet adott a kórus itthon és külföldön – szerepeltek többek között az Őszi és a Tavaszi Fesztiválon, és Mundruczó Kornél Johanna című filmjéhez elkészítették a Tallér Zsófia által írt filmzene felvételét. A jubiláló gyerekkarról filmet forgatott a Magyar Televízió, amely várhatóan októberben lesz látható.

A sajtótájékoztatón szintén megjelent Kovács László első karmester elmondta: a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának továbbra sincsenek bérlet- és jegyértékesítési gondjai, koncertjei teltház előtt zajlanak. Utalt rá azonban, hogy a magas színvonal ellenére a muzsikusok mindössze egynegyedét keresik annak, amit egyes fővárosi zenekarok tagjai.

Alföldy-Boruss István, a Bartók adó főszerkesztője viszont örömének adott hangot amiatt, hogy a zenekar hangszerállománya több jó minőségű instrumentummal bővült, s a Hatos stúdióba is egy új Stainway zongora került.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallange. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Klasszikus óbudai danubia zenekar

Baráth Emőke és az Óbudai Danubia koncertjét közvetítjük élőben

Pénteken este Händel műveiből ad koncertet a világszerte ismert magyar énekesnő az ÓDZ kíséretével. Ha nem tud ott lenni a BMC-ben, kövesse az eseményt a Fidelio Facebook oldalán.
Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.
Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.