Klasszikus

A Magyar Rádió együtteseinek 2005/06-os szezonja

2005.09.08. 00:00
Ajánlom
A Magyar Rádió zenei együttesei több mint félszáz hangversennyel várják a zenekedvelőket a 2005/206-os évadban. A népszerű Oratórium-bérlet mellett Mozart-bérletet is hirdetnek, sőt, a kétszázötven éve született komponista divertimentóiból a Rádiózenekar művészei külön koncertsorozatot adnak.

A Rádió zenei együttesei már a szeptember 7-i szezonnyitó sajtótájékoztató előtt megkezdték az évadot, hiszen a jelenleg is zajló Nemzetközi Harsonaversenyen, illetve a Mahler Ünnepen a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara is közreműködik. A Rádiózenekar szempontjából a közeljövő legjelentősebb zenei eseménye az a szeptember 26-i koncert lesz, amelyen Fischer Ádám Bartók A kékszakállú herceg vára című operáját és III. zongoraversenyét dirigálja a Nemzeti Hangversenyteremben. Fischer ettől az évadtól az együttes állandó vendégkarmesterként működik, s jövőre foglalja el a főzeneigazgatói állást.

Az október 27-én induló Oratórium-bérlet öt hangversenye közül kiemelkedik a második és a negyedik koncert: Kovács László első karmester irányításával Stravinsky Zsoltárszimfóniáját, Webber Requiemjét, illetve Jurij Szimonov vezényletével egy teljes Rahmanyinov-estet hallhat a közönség. A kétszázötven éve született Wolfgang Amadeus Mozart előtt tisztelgő bérlet legkülönlegesebb programjának az utolsó koncert ígérkezik, amelynek keretében a bécsi mester Zaide című kétfelvonásos vígoperájának (K 422) hangversenyszerű előadása lesz hallható a Zeneakadémián Paul Goodwin vezényletével. Szintén Mozart zenéje áll annak a hét estének a középpontjában, amelyek során a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának fúvós művészei a komponista divertimentóit szólaltatják meg a Magyar Rádió Márványtermében.
Nem hiányozhatnak az intézmény együtteseinek kínálatából a kortárs zenei rendezvények sem: külön hangversenyen emlékeznek meg a hetven éves Sári Józsefről és a száz éve született Farkas Ferencről, a fiatal zeneszerző-generációt pedig Horváth Balázs képviseli majd.

Két jótékonysági hangverseny is szerepel az együttesek programjában. A Magyar Rádió Énekkara a székelyföldi árvízben hatalmas károkat szenvedett Farkaslakáért koncertezik szeptember 13-án a Mátyás-templomban, a Rádiózenekar pedig két nappal később egy Kolozsváron létesítendő idősotthon támogatásáért lép színpadra a Zeneakadémián. Az énekkar vezetője, Strausz Kálmán a sajtótájékoztatón elmondta: nagy örömükre szolgált, hogy valamennyi művész első szóra igent mondott a felkérésre, hogy közreműködjön a Farkaslaka megsegítésére rendezendő jótékonysági esten, s hogy a Mátyás-templom ingyen bocsátja rendelkezésre a helyszínt. Elmondta továbbá, hogy az előttünk álló évadban több a cappella hangversenyt is fog adni a Rádióénekkar, amely olyan kiváló vendégkarnagyokkal dolgozhat majd együtt, mint Erdei Péter, Michael Gläser vagy Antal Mátyás, a Nemzeti Énekkar vezetője. Utóbbi látogatását Strausz Kálmán egyébként „visszaadja” majd, hiszen az évad során ő is fog dolgozni a Nemzeti Énekkarral.

A Magyar Rádió Gyermekkarát a sajtótájékoztatón személyesen képviselő Thész Gabriella beszámolt róla, hogy fennállásának ötvenedik évében harmincnégy koncertet adott a kórus itthon és külföldön – szerepeltek többek között az Őszi és a Tavaszi Fesztiválon, és Mundruczó Kornél Johanna című filmjéhez elkészítették a Tallér Zsófia által írt filmzene felvételét. A jubiláló gyerekkarról filmet forgatott a Magyar Televízió, amely várhatóan októberben lesz látható.

A sajtótájékoztatón szintén megjelent Kovács László első karmester elmondta: a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának továbbra sincsenek bérlet- és jegyértékesítési gondjai, koncertjei teltház előtt zajlanak. Utalt rá azonban, hogy a magas színvonal ellenére a muzsikusok mindössze egynegyedét keresik annak, amit egyes fővárosi zenekarok tagjai.

Alföldy-Boruss István, a Bartók adó főszerkesztője viszont örömének adott hangot amiatt, hogy a zenekar hangszerállománya több jó minőségű instrumentummal bővült, s a Hatos stúdióba is egy új Stainway zongora került.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.