Klasszikus

A Magyar Rádió Gyermekkara Olaszországba készül

2004.04.21. 00:00
Ajánlom
A Magyar Rádió Gyermekkórusa április 22-én olaszországi vendégszereplésre indul. Április 25-én Firenzében, a Teatro Verdi Színpadán lépnek fel, ahol 5 Bartók egyneműkart énekelnek Thész Gabriella Liszt-díjas karnagy vezényletével. Frédéric Chaslin vezetésével a Gyermekkórus Luciano Berio: Ofanim című művét is előadja.

A Magyar Rádió Gyermekkórusa 1954-ben alakult Botka Valéria és Csányi László vezetésével. 1985-ben a gyermekkórus irányítását karnagy-hármas vette át (Reményi János Liszt-díjas az együttes művészeti vezetője, Igó Lenke és Thész Gabriella a karnagyok). 1995 óta a gyermekkórus művészeti vezetője Thész Gabriella; karnagytársa 1997-től Nemes László Norbert. A kórus műsora ma a gregorián zenétől a reneszánsz vokális polifónián át a kortárs zenéig terjed. Kodály és Bartók művei mellett különös figyelmet fordítanak magyar és európai kortárs zeneszerzők műveinek bemutatására is. A gyerekek a kórusban való éneklés mellett rendszeres hangszeres oktatásban is részesülnek, amely – továbbfejlesztve, kiterjesztve zenei képességeiket – lényeges kiegészítője a kórusmunkának.

A gyermekkórus évente számos sikeres koncertet ad, a magyar és európai művészeti fesztiválok és ünnepi rendezvények állandó szereplője. Több lemez- és televízió felvételt készített itthon és külföldön egyaránt. Rádiófelvételeik száma meghaladja a kétezret. Rendszeresen részt vesz oratorikus művek előadásában Magyarországon és határainkon túl is. Luciani Berio említett művét 2000-ben már énekelték a Rádió Gyermekkórusának tagjai a Milano Musica Fesztiválon, a szerző 75. születésnapjára rendezett koncerten. A művet akkor maga a szerző vezényelte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Péterfy Gergely: A Dunakanyarban van valami grandiózus

A Partitúra harmadik szériájának következő adása, most szombaton, szeptember 19-én 14.30-tól Visegrádon és környékén kalandozik a Duna tévén. A műsorvezetők, Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós – többek között – a Péterfy-családnál is vendégségben jártak. Péterfy László Kossuth-díjas szobrászművésznél, és lányánál, Péterfy Bori színész-énekesnél. Bori testvére, Péterfy Gergely író azonban a nyári forgatás idején épp külföldön volt, így kimaradt a Partitúrából, de a Fidelio.hu most pótolta a beszélgetést.
Klasszikus

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Könyv

Patti Smith Kosztolányit olvas a teája mellé

Az amerikai költő/énekes nem most ismerkedik a magyar irodalommal: korábban egy Krasznahorkai kötettel töltötte az éjszakáját.
Zenés színház

Létkérdés az opera – Interjú Almási-Tóth Andrással

A kortárs amerikai darab, Jake Heggie Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című alkotásának magyarországi bemutatójára szeptemberben kerül sor. A színpadra állítás koncepciójáról Almási-Tóth András rendezőt kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Klasszikus ajánló

Komolyzenei piknikkel búcsúztatja a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar

Szeptember 17-én 18:30-kor ismét részt vehetünk a Music ül a fűben komolyzenei pikniken, mely a Millenáris Park és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös rendezésében valósul meg. 
Klasszikus hír

A nyolcvanas évek óta először előzte meg a vinyl lemezeladás a CD-t Amerikában

A nyolcvanas évek óta először előzte meg a vinyl (bakelit) lemezeladás a CD-t Amerikában - adta hírül hétfőn a The Guardian brit napilap honlapja.
Klasszikus ajánló

Startol a Bach Mindenkinek Fesztivál

Idén szeptember 16. és december 31. között élvezhetjük Johann Sebastian Bach zenéjének sokszínűségét.