Klasszikus

A Magyar Rádió Gyermekkara Olaszországba készül

2004.04.21. 00:00
Ajánlom
A Magyar Rádió Gyermekkórusa április 22-én olaszországi vendégszereplésre indul. Április 25-én Firenzében, a Teatro Verdi Színpadán lépnek fel, ahol 5 Bartók egyneműkart énekelnek Thész Gabriella Liszt-díjas karnagy vezényletével. Frédéric Chaslin vezetésével a Gyermekkórus Luciano Berio: Ofanim című művét is előadja.

A Magyar Rádió Gyermekkórusa 1954-ben alakult Botka Valéria és Csányi László vezetésével. 1985-ben a gyermekkórus irányítását karnagy-hármas vette át (Reményi János Liszt-díjas az együttes művészeti vezetője, Igó Lenke és Thész Gabriella a karnagyok). 1995 óta a gyermekkórus művészeti vezetője Thész Gabriella; karnagytársa 1997-től Nemes László Norbert. A kórus műsora ma a gregorián zenétől a reneszánsz vokális polifónián át a kortárs zenéig terjed. Kodály és Bartók művei mellett különös figyelmet fordítanak magyar és európai kortárs zeneszerzők műveinek bemutatására is. A gyerekek a kórusban való éneklés mellett rendszeres hangszeres oktatásban is részesülnek, amely – továbbfejlesztve, kiterjesztve zenei képességeiket – lényeges kiegészítője a kórusmunkának.

A gyermekkórus évente számos sikeres koncertet ad, a magyar és európai művészeti fesztiválok és ünnepi rendezvények állandó szereplője. Több lemez- és televízió felvételt készített itthon és külföldön egyaránt. Rádiófelvételeik száma meghaladja a kétezret. Rendszeresen részt vesz oratorikus művek előadásában Magyarországon és határainkon túl is. Luciani Berio említett művét 2000-ben már énekelték a Rádió Gyermekkórusának tagjai a Milano Musica Fesztiválon, a szerző 75. születésnapjára rendezett koncerten. A művet akkor maga a szerző vezényelte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.