Klasszikus

A Magyar Rádió Gyermekkórusának ünnepi hangversenye a Mátyás templomban

2005.03.23. 00:00
Ajánlom
Kedves, mosolygós, ünnepi, megható.... ezek a jelzők jutottak eszembe a koncert hallgatása közben. Mindannyiunkban él a vágy – kiben erősebben, kiben halványabban, de él – a közös éneklés, a tiszta hangok és a zene okozta mosolyok és érzések után. Mindannyian, akik felnőttünk, szeretnénk időnként egy kicsit újra gyermekké varázsolódni. Visszatérni abba az egyszerű, egyértelmű, tiszta, biztonságos világba, amelyet közülünk a szerencsésebbek átélhettek gyermekkorukban.

Igaz, akinek ez valami sajnálatos oknál fogva nem sikerült, az is vágyódik ebbe a világba. Az a hangverseny, amelyet szombaton este néhány száz „kiválasztott” társammal együtt, mint hangverseny-látogató élhettem át, ezt a hihetetlen élményt nyújtotta nekem. A fénylő, tiszta gyermek-tekintetek, a szelíd mosolyok, a fegyelmezett, de mégis felszabadult gyermekek és a zene, amely újra és újra varázslatra képes….

„Aki ötven év alatt nem öregszik, legfeljebb szépül: ember nem lehet, csak angyal.
A Magyar Rádió Gyermekkórusa ilyen angyali együttes. Hangjuk szárnyán átlebbenünk abba a szférába, ahová visszavágyik bennünk az örök és megronthatatlan tisztaság. Valahányszor együttzenéltem velük, vagy hallottam őket Thész Gabriella mesteri és igaz művészi vezényletével, mindig ezt éreztem, de csak most öntöttem szavakba. Most megtoldom azzal a kívánsággal, hogy a következő ötven években is ilyen magasságokba emeljék halandó hallgatóikat a halhatatlanság felé.”

Vásáry Tamás zongoraművész-karmester, a Magyar Rádió Tiszteletbeli Örökös Főzeneigazgatója szavaival nyitotta meg a hangversenyt Mácsai János zenetörténész, zenekritikus.Több kedves szöveg is elhangzott összekötő konferálásában a Gyermekkórus jubileumi prospektusából idézve, ill. a művekről, amit a koncerten hallhattunk.

A műsor első felében Nemes László Norbert vezényletével Pitoni, Palestrina, Hassler, és Rheinberger kórusműveket hallhattunk. Árnyaltan, érzékenyen megfogalmazott zenei gondolatok, értékes, szép előadás jellemezték az első kb. fél órát.
Pihenésképpen orgonamuzsikában gyönyörködhettünk Deák László előadásában. Langlais és Guilmant művei csendültek fel az 1984 januárjában felavatott ötmanuálos, 85 regiszteres nagyorgona sípjain, melyet a legutóbbi, 1999-es bővítés során úgy korszerűsítettek, hogy a játszóasztal kombinációinak számát az eddigi 8-ról 798-ra emelték egy komplett számítógép beépítésének segítségével. Zengtek, zúgtak az orgona sípjai, ezalatt a fürge gyermeklábak felszaladtak a karzatra, hogy onnan énekelhessék Rheinberger: A-dúr miséjének négy tételét.
Ha behunytam a szemem, valóban úgy éreztem, angyalszárnyak suhognak körülöttem… Amikor kinyitottam, a színpad szélén üldögélő, és fellépésükre váró kórustagokra esett a tekintetem. Mosolyogva vettem tudomásul, hogy az a néhány gyermek, aki nem vett részt pont ennek a műnek az előadásában, a társaival együtt mondta hangtalanul szöveget, s egymásra kacsingatva, izgatottan várták, hogy végre ők is énekelhessenek.

A koncert második felében Thész Gabriella vezényelte a gyermekkart. Csemiczky Miklós Missa brevis című kompozíciójának négy tétele igazi zenei csemege volt minden zenehallgatónak! Szellemes zenei megoldások, szép hangzás jellemezték a művet. A koncerten jelen volt a zeneszerző is, aki hálásan fogadta az őszinte elismerést. A Gyermekkórus ünnepi kiadványában a következő szavakat írta a szerző:
„Lehet-e egy gyerekelőadó társa a felnőtt szerzőnek ebben a különös, közös sorsban? Képes-e elbírni az ezzel járó – sokszor a felnőttnek is sok – rengeteg terhet? Bízvást állíthatjuk: igen, ha olyan előadókról van szó, mint a Magyar Rádió Gyermekkórusának tagjai. Őket hallgatva – mint ahogy mi, szerzők sokszor megtapasztalhattuk – múlik a kiszolgáltatottság rémes érzése, s tudhatjuk, amit általuk hallunk, azok valóban a mi zenei gondolataink, nem egyszer kissé „javított kiadásban”, mert Ők úgy énekelnek, ahogy énekelni kell, és érdemes: pontosan, szépen, odaadóan, kedvesen, játékosan, szeretettel. Ők most éppen 50 éves, örökifjak. Boldog szülinapot!”

Kodály Zoltán örök értékű darabjait hallgatva folytatódott a varázslat. S a meghatott pillanatban Thész Gabriella személyesen ajánlotta a kórus két volt karnagyának - Reményi Jánosnak és a közelmúltban sajnálatosan elhunyt Csányi Lászlónak - emlékezetére az Ave Maria-t. Mély együttérzés ölelhette át Botka Valériát, aki ott ült a padsorokban és bizony könnyek lepték el szemét e szavakra.
Kocsár Miklós: Psallite Deo, psallite című művének ősbemutatója tette fel a koronát erre a hangversenyre. Ünnepi hangzása már-már karácsonyi meghittséget varázsolt körénk. A tetszés oly mértékű volt, hogy a kórus vezető karnagya úgy döntött, megismétli a művet, mindannyiunk örömére. Természetesen Kocsár Miklós is megtisztelte a gyermekkórus koncertjét jelenlétével és elégedett mosolya mindent elárult. Szavait idézve: „A kórus mindenkori munkáját a pontosság, a fegyelmezettség, az igényesség éppúgy jellemzi, mint a fiatalokhoz illő szép, tisztán csengő énekhang, a pontos és jól érthető szövegmondás, a művekkel való azonosulás igénye. A zene által olyan érzelmi gazdagsággal, a jó iránti igényességgel telítődnek ezek a fiatalok, ami egész életükben végigkíséri őket. Köszönhetik ezt mindenkori karnagyaiknak, akiknek a vezetésével olyan művészi magaslatokra jutottak el, ami csak a legjobbaknak sikerülhet. Ötven éves a Magyar Rádió Gyermekkórusa, tagjai még sem öregszenek, ők mindig fiatalok maradnak! Legfeljebb mi öregszünk (egy kicsit).”

A Magyar Rádió Gyermekkórusának következő ünnepi koncertjére a Zeneakadémia nagytermében kerül sor, május 14-én, este hét órakor, ahol az ünnepi alkalomra megjelent prospektust és – reményeink szerint – a jubileumi CD-t is megvásárolhatják.
A régi gyermekkórus-tagokkal június 12-én terveznek az Olasz Kultúrintézet nagytermében egy kedves összejövetelt, melyre a Gyermekkórus ismert elérhetőségein lehet jelentkezni: gyermekkorus@radio.hu e-mail címen, vagy a 328-8710-es telefonszámon.

Az előadásról készült hangfelvételt meghallgathatják a Bartók Rádióban március 28-án, hétfőn 12.06-kor kezdődő Hangverseny délidőben című műsor-sorozat keretén belül.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.