Klasszikus

A Magyar Rádió is támogatta az AlternaDívát

2003.12.22. 00:00
Ajánlom
Nem lehet jobb névjegye egy operaénekesnek, mint egy szólólemez. AlternaDíva címmel adták ki Miklósa Erika legkedvesebb operaáriáit. A megjelenést a Magyar Rádió is támogatta. Az énekesnő, aki egy 103 lelkes bakonyi faluban él, az interjú kedvéért a fővárosba jött.

- Erika már az általános iskolában is a szoprán szólamban énekelt?

- Természetesen, de már két és féléves korom óta szopránban nyomtam. Cerubino áriákkal kezdtem, tehát ilyen fekvésben, mezzoszopránban, és akkor nagyon gyorsan kiderült, hogy sokkal nagyobb a hangterjedelmem.

- Ki derítette ezt ki annak idején?

- Dr. Madai Lilla, aki tulajdonképpen egy esküvőn fedezett fel, ahol éppen énekelgettem és verset mondtam, és annyira jó füle volt ennek a hölgynek, aki sajnos ma már nem él, de ő indított el, taníttatott a szüleimmel egyetemben, akik anyagilag támogattak. Aztán tőle vette át a stafétabotot Hamari Júlia.

- Azt tudja, hogy magát nagyon sokan irigylik. Nemcsak azért, mert most nagyon híres és járja a világot, hanem azért, hogy ilyen szerencsés az életében, hogy elindult egy pályán, amiben úgy tűnt, hogy tehetséges szintén, az megakadt, de az élet kárpótolta magát egy másik fajta képesség kivirágoztatásával, megerősítésével.

- Ha egy ilyen dimenzióban nézzük, akkor akár lehet azt mondani a köznyelv szerint, hogy szerencsés vagyok, de én azt hiszem, hogy ez egy abszolút sorsszerű és tudatos dolog volt. Sorsszerű, mert valószínű, hogy ez az, amit nekem csinálnom kell, és ez a feladatom. A sport csak egy mellékvágánynak tűnt, és nagyon jó támasznak, mert azért igen jó kondíció kell ahhoz, hogy az ember egy nagy színpadot beénekeljen.

- Amikor énekelni kezdett, gondolta, hogy ennek ilyen távlatai vannak?

- Tulajdonképpen ki kell ábrándítsak mindenkit, mert annyira ellenkeztem, és ez az egyik legrosszabb tulajdonságom, hogy mindig szabotálok. Lillával is nagyon sok vitám volt, csak ő sokkal türelmesebb ember, és tudta, hogy ez csak egy átmeneti időszak, amikor én még lázadozom. Hát ugye az ember amit nem ismer, attól mindig fél.

- Nem is ismerte, nem járt operába korábban?

- Nem. Kiskunhalason nincs operaház, nemigen jöttek el, és az iskolából is csak egyszer voltunk Bánk bánt nézni, és az nem igazán egy nyolcéves gyereknek való opera. Tehát nem hatott rám a komolyzenének ez ága.

- Amikor bejött, hadd áruljam el, mesélte, hogy a minap este éppen ott a faluban kis összejövetel volt, mert asszonytornát tart, és összejöttek az asszonyok és megajándékozták egymást. Még erre is van ideje?

- Mindenre. Egyébként is tornászom. Mindig megkérdezték az utcán, hogy jaj, Erika hogy őrzöd már meg ezt a jó kis alakodat? Tornázom otthon. Nem unalmas? Nem. Nekünk unalmas. És akkor így jött, hogy mi lenne, hogyha együtt tornáznánk.

- Kellene beszélnünk az apropóról, amiért most találkoztunk, az AlternaDíváról. Szellemes a cím. Ki találta ki, mit jelent?

- Természetesen a férjem találta ki. Ő az agytröszt a családban, Lóránd Zoltán, aki az egész lemeznek a producere. Jött ez a szójáték, hiszen mindenféleképpen mindig azt hangoztatja, hogy egy új alternatívát kell mutatni. A lemeznek a mottója, hogy a komolyzene nem egy poros múzeumi kegytárgy, hanem egy friss, érett gyümölcs, amibe bele kell harapni.

- Mozart és Delibes ismert, de van egy-két olyan név, olyan szerzőnév, ami kevéssé. Nyilván ez is tudatos.

- Igen, mert ritkán hallunk ezektől a zeneszerzőktől, mint például Meyerbeer operájából az árnyéktánc. Persze ismertebb az ária, csak nem tudják, hogy miből van. Ilyen például a Mignon, amiben a Polonéz táncos, ritmusos, laikus ember számára is nagyon jó, kellemes zenehallgatást kínál.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.