Klasszikus

A Magyar Rádió oratórium-bérletének második koncertje

2005.11.03. 00:00
Ajánlom
Igor Stravinsky Zsoltárszimfóniája és Andrew Lloyd Webber Requiemje szólal meg november 3-án este fél nyolckor a Zeneakadémia nagytermében a Magyar Rádió Énekkarának (karigazgató: Strausz Kálmán) és Szimfonikus Zenekarának előadásában, Kovács László vezényletével. A művek előadásában Rálik Szilvia, Szappanos Tibor, Horváth Péter és Horváth András közreműködik.

„Az énekkarra és zenekarra írt háromtételes Zsoltárszimfóniát szerzője a Bostoni Szimfonikus Zenekar fennállásának ötvenéves jubileumára írta 1930-ban. A mű ősbemutatója mégsem Bostonban, hanem Brüsszelben zajlott le Ernest Ansermet vezényletével 1930 decemberében. A bostoni ünnepi előadásra – Koussevitzky irányításával – egy héttel később került sor. A mű hangszerelése szokatlan: együtteséből hiányoznak a hegedűk, brácsák és klarinétok. Súlyos veretű polifónia szövi át az egyvégtében felhangzó három tételt, amelyből az első prelúdium, a második kettősfúga, a harmadik szimfonikus Allegro. A szimfónia latin szövegeit a Biblia három zsoltárából vette a zeneszerző (az első tételben a 39. zsoltár két versszakát, a másodikban a 40. zsoltár három versszakát, a harmadik tételben a 150. zsoltárt teljes egészében dolgozta fel). "A három zsoltár egymás mellé helyezése nem véletlen – írja Stravinsky. – A bűnös könyörgése isteni irgalomért (prelúdium), az elnyert kegyelem köszönete (kettősfúga) és a dicsőítő himnusz a mű fokozati tervének alapjait szolgálják. A szövegeket életre keltő zene a maga szimfonikus törvényének engedelmeskedve bontakozik ki. A három tétel periodikus rendet követ, ebben az értelemben alkot ťszimfóniátŤ, szemben a szvit minden rendszer nélkül egymás után következő darabjaival." (Pándi Marianne)

„Lloyd Webber első és mindezidáig egyetlen nagyléptékű klasszikus kompozíciója, a Requiem 1985-ben íródott, röviddel az Operaház fantomjának keletkezése előtt. Mindkettő Sarah Brightman (későbbi felesége) sztratoszférikus magasságokat bíró hangjára koncipiálódott. A mű keletkezését édesapja halála, valamint az akkori észak-ír és kambodzsai harcok inspirálták. Webber Halotti miséje is olyan drámai töltéssel rendelkezik, mint Verdi eszményképül szolgáló, operaszerű Requiemje. A mű sötét, szemlélődő kezdetét követően harcias induló vezet az Végítélet napjáig. Az örömteljes Hozsanna dzsesszes ritmusokban tobzódik, míg a Pie Jesu (amely Angliában valóságos slágerré vált) megható dallamával gyönyörködtet.” (Göncz Zoltán írása nyomán)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus ajánló

Kocsis Krisztián is fellép a Balatonnál

A MOL által támogatott tehetségek, illetve Kovács Gergely, Érdi Tamás és Kocsis Krisztián ingyenesen látogatható koncertjeivel folytatódik a Klassz a pARTon! fesztivál.