Klasszikus

A Magyar Rádió oratórium-bérletének második koncertje

2005.11.03. 00:00
Ajánlom
Igor Stravinsky Zsoltárszimfóniája és Andrew Lloyd Webber Requiemje szólal meg november 3-án este fél nyolckor a Zeneakadémia nagytermében a Magyar Rádió Énekkarának (karigazgató: Strausz Kálmán) és Szimfonikus Zenekarának előadásában, Kovács László vezényletével. A művek előadásában Rálik Szilvia, Szappanos Tibor, Horváth Péter és Horváth András közreműködik.

„Az énekkarra és zenekarra írt háromtételes Zsoltárszimfóniát szerzője a Bostoni Szimfonikus Zenekar fennállásának ötvenéves jubileumára írta 1930-ban. A mű ősbemutatója mégsem Bostonban, hanem Brüsszelben zajlott le Ernest Ansermet vezényletével 1930 decemberében. A bostoni ünnepi előadásra – Koussevitzky irányításával – egy héttel később került sor. A mű hangszerelése szokatlan: együtteséből hiányoznak a hegedűk, brácsák és klarinétok. Súlyos veretű polifónia szövi át az egyvégtében felhangzó három tételt, amelyből az első prelúdium, a második kettősfúga, a harmadik szimfonikus Allegro. A szimfónia latin szövegeit a Biblia három zsoltárából vette a zeneszerző (az első tételben a 39. zsoltár két versszakát, a másodikban a 40. zsoltár három versszakát, a harmadik tételben a 150. zsoltárt teljes egészében dolgozta fel). "A három zsoltár egymás mellé helyezése nem véletlen – írja Stravinsky. – A bűnös könyörgése isteni irgalomért (prelúdium), az elnyert kegyelem köszönete (kettősfúga) és a dicsőítő himnusz a mű fokozati tervének alapjait szolgálják. A szövegeket életre keltő zene a maga szimfonikus törvényének engedelmeskedve bontakozik ki. A három tétel periodikus rendet követ, ebben az értelemben alkot ťszimfóniátŤ, szemben a szvit minden rendszer nélkül egymás után következő darabjaival." (Pándi Marianne)

„Lloyd Webber első és mindezidáig egyetlen nagyléptékű klasszikus kompozíciója, a Requiem 1985-ben íródott, röviddel az Operaház fantomjának keletkezése előtt. Mindkettő Sarah Brightman (későbbi felesége) sztratoszférikus magasságokat bíró hangjára koncipiálódott. A mű keletkezését édesapja halála, valamint az akkori észak-ír és kambodzsai harcok inspirálták. Webber Halotti miséje is olyan drámai töltéssel rendelkezik, mint Verdi eszményképül szolgáló, operaszerű Requiemje. A mű sötét, szemlélődő kezdetét követően harcias induló vezet az Végítélet napjáig. Az örömteljes Hozsanna dzsesszes ritmusokban tobzódik, míg a Pie Jesu (amely Angliában valóságos slágerré vált) megható dallamával gyönyörködtet.” (Göncz Zoltán írása nyomán)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.