Klasszikus

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Japánban és Tajvanon koncertezik

2004.10.07. 00:00
Ajánlom
A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara – 1992 és 2001 után – immár harmadik alkalommal indul távol-keleti turnéra: Vásáry Tamás vezényletével tíz koncert tartanak Japán és Tajvan nevezetes koncerttermeiben.

A turné roppant sűrű időszakban valósul meg, hiszen a közelmúltban indult az őszi szezon a kortárs zene sorozattal, az Operagálával és az Oratórium-bérlettel. Október 4-étől a Sorstalanság című film zenéjét vette fel a zenekar Ennio Morricone irányításával, október 9-én, hajnalban pedig már útra is kel – Frankfurton keresztül Oszakába. A Zenekar első hangversenyét október 11-én adja az Osaka Festival Hall-ban. 13-án Tokió nevezetes koncerttermében, a Suntory Hall-ban lép fel; 15-én Jokohamában, 17-én Sendaiban, majd 18-án és 19-én ismét Tokióban ad koncertet. A turné záró hangversenye október 21-én lesz Naganóban.

A japán turnéra két műsorral készült az együttes. Egy koncert – a 18-i tokiói – kivételével a műsoron Weber Oberon nyitánya, Liszt két műve, a-dúr zongoraversenye és a Szerelmi álmok zenekari átdolgozása, továbbá Dvořak VIII. szimfóniája szerepel. A szólista Fujiko Hemming zongoraművésznő. Október 18-án Weber Oberon nyitányát, Mendelssohn Hegedűverseny-ét és Dvořak VIII. szimfóniáját adják elő Mariko Senju hegedűművésznő közreműködésével.

Rövid pihenő után, október 22-én Tajvanra repül a zenekar, ahol 3 koncertet ad: október 23-án Changhua County-ban, majd október 24-én a főváros, Taipei nagyszerű koncerttermében, a National Concert Hall-ban. Az október 25-ei tajvani záróhangversenynek a Kaohsiung Cultural Center ad otthont. A tajvani műsoron Weber Oberon nyitánya és Dvořak VIII. szimfóniája mellett Mozart c-dúr zongoraversenye, továbbá egy tajvani mű szerepel. A tajvani koncertek szólistája és karmestere Vásáry Tamás lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.