Klasszikus

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Japánban és Tajvanon koncertezik

2004.10.07. 00:00
Ajánlom
A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara – 1992 és 2001 után – immár harmadik alkalommal indul távol-keleti turnéra: Vásáry Tamás vezényletével tíz koncert tartanak Japán és Tajvan nevezetes koncerttermeiben.

A turné roppant sűrű időszakban valósul meg, hiszen a közelmúltban indult az őszi szezon a kortárs zene sorozattal, az Operagálával és az Oratórium-bérlettel. Október 4-étől a Sorstalanság című film zenéjét vette fel a zenekar Ennio Morricone irányításával, október 9-én, hajnalban pedig már útra is kel – Frankfurton keresztül Oszakába. A Zenekar első hangversenyét október 11-én adja az Osaka Festival Hall-ban. 13-án Tokió nevezetes koncerttermében, a Suntory Hall-ban lép fel; 15-én Jokohamában, 17-én Sendaiban, majd 18-án és 19-én ismét Tokióban ad koncertet. A turné záró hangversenye október 21-én lesz Naganóban.

A japán turnéra két műsorral készült az együttes. Egy koncert – a 18-i tokiói – kivételével a műsoron Weber Oberon nyitánya, Liszt két műve, a-dúr zongoraversenye és a Szerelmi álmok zenekari átdolgozása, továbbá Dvořak VIII. szimfóniája szerepel. A szólista Fujiko Hemming zongoraművésznő. Október 18-án Weber Oberon nyitányát, Mendelssohn Hegedűverseny-ét és Dvořak VIII. szimfóniáját adják elő Mariko Senju hegedűművésznő közreműködésével.

Rövid pihenő után, október 22-én Tajvanra repül a zenekar, ahol 3 koncertet ad: október 23-án Changhua County-ban, majd október 24-én a főváros, Taipei nagyszerű koncerttermében, a National Concert Hall-ban. Az október 25-ei tajvani záróhangversenynek a Kaohsiung Cultural Center ad otthont. A tajvani műsoron Weber Oberon nyitánya és Dvořak VIII. szimfóniája mellett Mozart c-dúr zongoraversenye, továbbá egy tajvani mű szerepel. A tajvani koncertek szólistája és karmestere Vásáry Tamás lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Klasszikus

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hollywood

Gustavo Dudamel csillagot kapott a Hollywoodi Hírességek Sétányán

Ráadásul John Williams azt mondta rá, hogy egy géniusz.
Klasszikus galéria

Ismerd meg a fényképészt, aki utánozhatatlan fotókat készít klasszikus zenészekről

Vízben ázó cselló, fegyverként használt fagottok, a térben eltévedt vonósnégyes. Nikolaj Lund fotóművészete minden, csak nem unalmas.
Klasszikus hír

Ők kaptak KÓTA-díjat idén

Erdei Péter, Szabó Dénes és Fekete Gyula is KÓTA-díjat kapott. Mutatjuk a teljes listát!
Klasszikus hír

Lajtha-díjjal tüntették ki Balog József zongoraművészt

Balog József zongoraművész vehette át a Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját a magyar kultúra napján Budapesten, a Bartók Rádió Lajtha-emlékkoncertjén.
Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.