Klasszikus

A Magyar Rádió zenei együtteseinek Bartók-emlékhangversenyei

2006.09.10. 00:00
Ajánlom
Bartók Béla halálának 61. évfordulóján, szeptember 26-án Fischer Ádám vezényli a Rádiózenekart a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A műsor több szempontból is különleges, ugyanis a világjáró vendégszólista, Shlomo Mintz– két hangszeren, hegedűn és mélyhegedűn játszva – Bartók Fiatalkori hegedűversenyét és Brácsaversenyét is megszólaltatja.

A két kompozíciót világok választják el egymástól: az 1908-ban befejezett Hegedűverseny az ifjú szerző szerelmes lángolásától hevül, utolsó, vázlatokban ránk maradt műve, a Brácsaverseny főként nosztalgikus, népdalszerű dallamokat tartalmaz, amelyek a mélyhegedű jellegzetes keserédes hangszínén különösen mély érzelmekről tanúskodnak. Milyen sokatmondóak halála napján elhangzott szavai: "Csak azt sajnálom, hogy tele bőrönddel kell elmennem." Ez a képzeletbeli bőrönd – 1940-es tengerentúli emigrációját követően – mindig útra készen állt: a már soha nem teljesült hazautazásra – vissza, Magyarországra.

Mindkét mű csak a zeneszerző halála után hangzott el. A Brácsaversenyt – Serly Tibor utómunkálatai nyomán – 1949-ben mutatták be Minneanapolisban, a Fiatalkori hegedűversenyt – a kéziratot őrző hegedűművésznő, Geyer Stefi halála után – 1958-ban. A szeptember 26-ai hangversenyen a Két kép és A csodálatos mandarin szvit mellett a Brácsaverseny újabb – Bartók eredeti elképzelését hívebben tükröző – változata csendül fel, amelyet Nelson Dellamaggiore és Bartók Péter rekonstruált.

Szeptember 28-án a Magyar Rádió Énekkara és Gyermekkórusa ad hangversenyt a Zeneakadémián Thész Gabriella, Strausz Kálmán és Nemes László Norbert vezényletével. A rendezvényen részleteket láthatunk Gaál István Gyökerek című, Bartók életútját végigkövető, poétikus filmjéből.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.