Klasszikus

A Magyar Rádió zenei együtteseinek februári hangversenyei

2005.01.21. 00:00
Ajánlom
Stúdiómunkával, úgynevezett Z-felvétel elkészítésével indul a februári munka a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara számára. Február 7-én Békéscsabára utazik az együttes, ahol a „Zenék tükörben” bérlet-sorozat indító hangversenye előtt – mintegy felütésként – hangzik el az a műsor, amelyet február 8-án a Művészetek Palotájában hallgathat meg a fővárosi közönség.

A különös bérletcím arra utal, hogy a művek mindegyike kétszer hangzik el: először zongorán, másodszor zenekaron. Ez alkalommal Beethoven és Brahms mesterművei csendülnek fel Vásáry Tamás zongorajátékával és vezényletével. A hangversenyen fellép Farkas Gábor, a Magyar Rádió 2003. októberében megrendezett Nemzetközi Zongoraversenyének első helyezettje is.

Február 12-én újra a Művészetek Palotája a helyszín, ahol a Filharmónia Kht. szervezésében egy délután háromkor kezdődő ifjúsági koncerten muzsikálnak a művészek. Február 15-én – a Magyar zeneszerzőportrék sorozat keretében – a 70. születésnapját ünneplő Balassa Sándort köszöntik a Zeneakadémia Nagytermében. Az elhangzó művekből stúdiófelvételek (Z-felvételek) készülnek a rendezvény utáni napokban. Kis pihenő után indulnak a próbák a február 23-i koncertre, melyen Szabadi Vilmos közreműködésével Mendelssohn e-moll hegedűversenye és Bruckner grandiózus IX. szimfóniája szólal meg Jurij Szimonov vezényletével a Nemzeti Hangversenyteremben.

Az énekkar is a Nemzeti Hangversenyteremben kezdi a februárt. A MATÁV Szimfonikus Zenekarral Carl Orff: Carmina buranája szerepel műsorukon Ligeti András karmester irányításával február 3-án este fél nyolc órai kezdettel. A Balassa portré-hangverseny résztvevőiként is megtalálhatjuk az énekművészeket, akik időközben már egy újabb mű próbáiba is belekezdenek. Rossini: Kis ünnepi miséje lesz annak a hangversenynek a programja, melyet február 21-én a Nemzeti Hangversenyteremben hallgathatunk meg Fodor Beatrix, Meláth Andrea, Fekete Attila, Kovács István, az Egri-Pertis Zongoraduó és Dinyés Soma közreműködésével. Ezt megelőzően, február 17-én a MÁV Szimfonikus Zenekarral Verdi Requiemjét adja elő az Énakkar Gál Tamás vezényletével a Nemzeti Hangversenyteremben. Február 24-én a Budapest Kongresszusi Központban lép fel az együttes: Mahler II. szimfóniáját adja elő a MATÁV Szimfonikus Zenekarral, vezényel Ligeti András.

A gyermekkarra is stúdiómunka vár februárban, valamint előkészületek folynak az 50. születésnap rendezvényeire, kiadványaira. Orff Carmina buranájában és a Balassa Sándor-koncerten is aktív közreműködők lesznek a gyerekek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.