Klasszikus

A Magyar Rádió zenei együtteseinek februári hangversenyei

2005.01.21. 00:00
Ajánlom
Stúdiómunkával, úgynevezett Z-felvétel elkészítésével indul a februári munka a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara számára. Február 7-én Békéscsabára utazik az együttes, ahol a „Zenék tükörben” bérlet-sorozat indító hangversenye előtt – mintegy felütésként – hangzik el az a műsor, amelyet február 8-án a Művészetek Palotájában hallgathat meg a fővárosi közönség.

A különös bérletcím arra utal, hogy a művek mindegyike kétszer hangzik el: először zongorán, másodszor zenekaron. Ez alkalommal Beethoven és Brahms mesterművei csendülnek fel Vásáry Tamás zongorajátékával és vezényletével. A hangversenyen fellép Farkas Gábor, a Magyar Rádió 2003. októberében megrendezett Nemzetközi Zongoraversenyének első helyezettje is.

Február 12-én újra a Művészetek Palotája a helyszín, ahol a Filharmónia Kht. szervezésében egy délután háromkor kezdődő ifjúsági koncerten muzsikálnak a művészek. Február 15-én – a Magyar zeneszerzőportrék sorozat keretében – a 70. születésnapját ünneplő Balassa Sándort köszöntik a Zeneakadémia Nagytermében. Az elhangzó művekből stúdiófelvételek (Z-felvételek) készülnek a rendezvény utáni napokban. Kis pihenő után indulnak a próbák a február 23-i koncertre, melyen Szabadi Vilmos közreműködésével Mendelssohn e-moll hegedűversenye és Bruckner grandiózus IX. szimfóniája szólal meg Jurij Szimonov vezényletével a Nemzeti Hangversenyteremben.

Az énekkar is a Nemzeti Hangversenyteremben kezdi a februárt. A MATÁV Szimfonikus Zenekarral Carl Orff: Carmina buranája szerepel műsorukon Ligeti András karmester irányításával február 3-án este fél nyolc órai kezdettel. A Balassa portré-hangverseny résztvevőiként is megtalálhatjuk az énekművészeket, akik időközben már egy újabb mű próbáiba is belekezdenek. Rossini: Kis ünnepi miséje lesz annak a hangversenynek a programja, melyet február 21-én a Nemzeti Hangversenyteremben hallgathatunk meg Fodor Beatrix, Meláth Andrea, Fekete Attila, Kovács István, az Egri-Pertis Zongoraduó és Dinyés Soma közreműködésével. Ezt megelőzően, február 17-én a MÁV Szimfonikus Zenekarral Verdi Requiemjét adja elő az Énakkar Gál Tamás vezényletével a Nemzeti Hangversenyteremben. Február 24-én a Budapest Kongresszusi Központban lép fel az együttes: Mahler II. szimfóniáját adja elő a MATÁV Szimfonikus Zenekarral, vezényel Ligeti András.

A gyermekkarra is stúdiómunka vár februárban, valamint előkészületek folynak az 50. születésnap rendezvényeire, kiadványaira. Orff Carmina buranájában és a Balassa Sándor-koncerten is aktív közreműködők lesznek a gyerekek.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.