Klasszikus

A Magyar Rádió zenei együtteseinek februári hangversenyei

2005.01.21. 00:00
Ajánlom
Stúdiómunkával, úgynevezett Z-felvétel elkészítésével indul a februári munka a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara számára. Február 7-én Békéscsabára utazik az együttes, ahol a „Zenék tükörben” bérlet-sorozat indító hangversenye előtt – mintegy felütésként – hangzik el az a műsor, amelyet február 8-án a Művészetek Palotájában hallgathat meg a fővárosi közönség.

A különös bérletcím arra utal, hogy a művek mindegyike kétszer hangzik el: először zongorán, másodszor zenekaron. Ez alkalommal Beethoven és Brahms mesterművei csendülnek fel Vásáry Tamás zongorajátékával és vezényletével. A hangversenyen fellép Farkas Gábor, a Magyar Rádió 2003. októberében megrendezett Nemzetközi Zongoraversenyének első helyezettje is.

Február 12-én újra a Művészetek Palotája a helyszín, ahol a Filharmónia Kht. szervezésében egy délután háromkor kezdődő ifjúsági koncerten muzsikálnak a művészek. Február 15-én – a Magyar zeneszerzőportrék sorozat keretében – a 70. születésnapját ünneplő Balassa Sándort köszöntik a Zeneakadémia Nagytermében. Az elhangzó művekből stúdiófelvételek (Z-felvételek) készülnek a rendezvény utáni napokban. Kis pihenő után indulnak a próbák a február 23-i koncertre, melyen Szabadi Vilmos közreműködésével Mendelssohn e-moll hegedűversenye és Bruckner grandiózus IX. szimfóniája szólal meg Jurij Szimonov vezényletével a Nemzeti Hangversenyteremben.

Az énekkar is a Nemzeti Hangversenyteremben kezdi a februárt. A MATÁV Szimfonikus Zenekarral Carl Orff: Carmina buranája szerepel műsorukon Ligeti András karmester irányításával február 3-án este fél nyolc órai kezdettel. A Balassa portré-hangverseny résztvevőiként is megtalálhatjuk az énekművészeket, akik időközben már egy újabb mű próbáiba is belekezdenek. Rossini: Kis ünnepi miséje lesz annak a hangversenynek a programja, melyet február 21-én a Nemzeti Hangversenyteremben hallgathatunk meg Fodor Beatrix, Meláth Andrea, Fekete Attila, Kovács István, az Egri-Pertis Zongoraduó és Dinyés Soma közreműködésével. Ezt megelőzően, február 17-én a MÁV Szimfonikus Zenekarral Verdi Requiemjét adja elő az Énakkar Gál Tamás vezényletével a Nemzeti Hangversenyteremben. Február 24-én a Budapest Kongresszusi Központban lép fel az együttes: Mahler II. szimfóniáját adja elő a MATÁV Szimfonikus Zenekarral, vezényel Ligeti András.

A gyermekkarra is stúdiómunka vár februárban, valamint előkészületek folynak az 50. születésnap rendezvényeire, kiadványaira. Orff Carmina buranájában és a Balassa Sándor-koncerten is aktív közreműködők lesznek a gyerekek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A díva, akit "kitoloncoltak" az opera világából

Harcoljunk az álmainkért – javasolja Miklósa Erika, ahogy teszi Siv Wennberg svéd operaénekesnő is, akiről izgalmas dokumentumfilm látható a BIDF versenyprogramjában. A magyar operaénekesnő már látta a filmet és arra biztat, hogy mi se hagyjuk ki.
Színház

„Úgy érzem, ez lesz életem legfontosabb munkája” – Interjú Szász Jánossal

Szász János új filmjét, az Utas és holdvilágot készíti elő, de előtte még megrendezte Örkény Macskajátékát a Nemzeti Színházban, Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével. A december végi bemutatót megelőzően kérdeztük.
Könyv

Íme az Aegon Művészeti Díj idei jelöltjei!

A 15. átadóra átalakul a kiválasztás menete. Mutatjuk a rövidlista húsz jelöltjét!
Vizuál

Meghalt Terry Jones, a Monty Python tagja

A legendás angol humorista csapat tagja hosszú betegség után, 77 éves korában hunyt el.  
Vizuál

Modigliani napi száz rajzot is készített, de ugyanilyen tempóban meg is semmisítette műveit

1920. január 24-én, alig 36 évesen hunyt el Amedeo Modigliani olasz festő, szobrász. A szegénységben élő művész jellegzetes elnyújtott alakjai ma már csillagászati összegekért kelnek el az árveréseken.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Kraszna László klarinétművész, tanár

Halálhírét a Snétberger Zenei Tehetség Központ közölte, ahol az utóbbi években tanított. Korábban az Állami Hangversenyzenekar művésze volt, ő alapított a Budapesti Klarinétegyüttest.
Klasszikus Nők a zenében

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.
Klasszikus börtön

Börtönben ad koncertet Gidon Kremer

A híres hegedűművész elítéltek előtt fog játszani Brit-Kolumbiában. Korábban még soha nem csinált ilyet. De Kanadában sem igazán történt még hasonló.
Klasszikus concerto budapest

Rangos francia fesztiválra kapott meghívást a Concerto Budapest

Tizenhárom koncerten adja elő Beethoven műveit a Concerto Budapest kiemelt meghívott zenekarként januárban a Folle Journée komolyzenei fesztiválon Franciaországban.
Klasszikus ajánló

„Hallhatóvá” teszi a hallássérültek számára a zenét az Óbudai Danubia Zenekar

Nem mindennapi vállalkozással teszi emlékezetessé Beethoven születésének 250. évfordulóját az Óbudai Danubia Zenekar. Egy különleges koncertélmény segítségével a klasszikus zenei formáció most pont azoknak mutat utat a zenéhez, akik a zeneszerző szenvedésével leginkább azonosulni tudnak: a hallássérülteknek.