Klasszikus

A Magyar Rádió Zenei Együtteseinek januári koncertjei

2006.01.04. 00:00
Ajánlom
A Vásáry–Mozart-bérlet első hangversenyével kezdődik az új év a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara számára január 5-én. A zeneakadémiai estén a Don Giovanni nyitánya, a C-dúr fuvola-hárfa verseny és a "Prágai" szimfónia lesz hallható Drahos Béla és Vígh Andrea közreműködésével.

A Magyar Rádió együttesei januárban több alkalommal is olyan hangversenyekre invitálják a hallgatóságot, amelyek ingyenesen látogathatók. Elsőként január 13-án, pénteken 19:30-tól az Olasz Intézet nagytermében lép pódiumra a Szimfonikus Zenekar. A koncerten a többszörös nemzetközi versenygyőztes, a török származású Alpaslan Ertüngealp vezényel egy Bartók-, két Mahler- és egy Hindemith-kompozíciót. Az est közreműködője az ír származású mezzoszoprán-énekesnő, Zandra McMaster. Ezen a napon a Magyar Rádió Márványtermében is a Szimfonikus Zenekar tagjai muzsikálnak. Az este hatkor kezdődő összeállításban Mozart-fúvósdivertimentók hangzanak el.

Január 16-án, hétfőn Strausz Kálmán vezényletével a Magyar Rádió Énekkara várja a hangverseny-látogatókat az Olasz Kultúrintézetben. A közreműködő énekes szólisták: Kiss Rózsa, Geöcz Judit, Fáklya Erzsébet és Sárosi Károly. A műsorban Hindemith, Brahms és Liszt Ferenc ritkán hallható művei csendülnek fel.

Január 20-án a Magyar Rádió 6-os stúdiója ad otthont egy hangversenynek, amelyen a Szimfonikus Zenekar Kollár Imre vezényletével Muszorgszkij, de Falla és Rimszkij-Korszakov egy-egy művét tűzte műsorára. Közreműködik Király Csaba Liszt-díjas zongoraművész, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének igazgatója.

Január 26-án, csütörtökön ismét az Olasz Intézet nagytermébe várják a közönséget. A Szimfonikus Zenekar és az Énekkar Strausz Kálmán vezetésével három Mozart-művet szólaltat meg. A C-dúr missa brevis (K 220) és a B-dúr missa brevis (K 275) mellet a C-dúr „Koronázási” mise (K 317) alkotják a műsort, a közreműködő szólisták: Kiss Rózsa, Bardocz Erzsébet, Wittner Géza és Sárosi Károly.

Január 27-én, péntek este Mozart-fúvósdivertimentók hangzanak el a Márványteremben 18:00 órától. A Szimfonikus Zenekar fúvósegyüttese március 10-ig az összes Mozart-fúvósdivertimentót és -szerenádot műsorára tűzi a Márványteremben, kéthetente péntekenként. Ugyanezen a napon kerül sor a Mozart–Vásáry-bérlet második hangversenyére, amelyen a Szimfonikus Zenekar és Szabadi Vilmos hegedűművész lép fel.

A Vásáry–Mozart-bérlet harmadik és egyben legizgalmasabbnak ígérkező hangversenyének helyszíne a Nemzeti Hangversenyterem. A február 6-án, hétfőn 20:00-kor kezdődő koncerten Mozart c-moll „Árvaházi” miséje (K 139) és A bűnbánó Dávid (Davidde penitente, K 469) című oratóriuma hangzik el. A közreműködk: Csereklyei Andrea, Meláth Andrea, Fekete Attila, Kovács István és a Magyar Rádió Énekkara. A hangversenyre jegyek a Magyar Rádió vevőszolgálatán és az ismert jegypénztárakban válthatók.

A hangversenyekről pontos és friss információkat az alábbi weboldalon találhatók, az esetleges változásokról a Bartók rádió (105,3 Mhz) kulturális híreit hallgatva tájékozódhatnak az érdeklődők.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Végigsöpör a tao-változások előszele a színházi szakmán

Az Orlai Produkciós Iroda és a Veres1Színház is csatlakozott a vészharangot megkongató magánszínházakhoz, akik a társasági adókból történő kultúratámogatási lehetőség megszűnése miatt kerültek nehéz helyzetbe.
Vizuál

Színházi reklámfogás volt a megtalált Picasso-festmény

Hamisnak bizonyultak a hat éve ellopott Picasso-festmény felbukkanásáról szóló hírek. A kép megtalálását bejelentő holland írónő elmondása szerint "tréfa áldozata lett". Egy belgiumi színházi produkció alkotói közölték, hogy ők csapták be a megtalálót és hamisítvány a Romániában talált, Picassónak tulajdonított festmény - közölte a holland NOS televízió.
Klasszikus

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Vizuál

A Ruben Brandt és a Napszállta tarolt Sevillában

Milorad Krstic akció-thrillere a legjobb forgatókönyv, a legjobb elsőfilm és az andalúz forgatókönyvíró szövetség díját is elnyerte a sevillai filmfesztiválon, Nemes Jeles László filmjét pedig a legjobb európai koprodukciót megillető Eurimages-díjjal tüntették ki.
Színház

Szikszai Rémusz: "A hídszerepet szeretem"

A magyar és román színjátékhagyomány, a független alkotói lét és a kőszínházi tagság között, a színészet és a rendezés között is hidat képez. Szikszai Rémusz Kult50-ben megjelent portréja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyereknap

A 8 éves Máté vezényelhette a Budapesti Fesztiválzenekart

A Gyermekek Világnapján Fischer Iván átadta a pulpitust egy kisfiúnak: Máté Dvorák VI. szimfóniájából vezényelhetett az együttes élén.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Tíz fiatal tehetség vehette át a 2018-as Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában kedden a Müpában Budapesten.
Klasszikus ajánló

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Klasszikus érdi tamás

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.
Klasszikus nfz

A zene ajándék

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2018/2019. évadának koncertjeire már feltölthető ajándékkártyával is vásárolhatóak jegyek.