Klasszikus

A Magyar Rádió Zenei Együtteseinek januári koncertjei

2006.01.04. 00:00
Ajánlom
A Vásáry–Mozart-bérlet első hangversenyével kezdődik az új év a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara számára január 5-én. A zeneakadémiai estén a Don Giovanni nyitánya, a C-dúr fuvola-hárfa verseny és a "Prágai" szimfónia lesz hallható Drahos Béla és Vígh Andrea közreműködésével.

A Magyar Rádió együttesei januárban több alkalommal is olyan hangversenyekre invitálják a hallgatóságot, amelyek ingyenesen látogathatók. Elsőként január 13-án, pénteken 19:30-tól az Olasz Intézet nagytermében lép pódiumra a Szimfonikus Zenekar. A koncerten a többszörös nemzetközi versenygyőztes, a török származású Alpaslan Ertüngealp vezényel egy Bartók-, két Mahler- és egy Hindemith-kompozíciót. Az est közreműködője az ír származású mezzoszoprán-énekesnő, Zandra McMaster. Ezen a napon a Magyar Rádió Márványtermében is a Szimfonikus Zenekar tagjai muzsikálnak. Az este hatkor kezdődő összeállításban Mozart-fúvósdivertimentók hangzanak el.

Január 16-án, hétfőn Strausz Kálmán vezényletével a Magyar Rádió Énekkara várja a hangverseny-látogatókat az Olasz Kultúrintézetben. A közreműködő énekes szólisták: Kiss Rózsa, Geöcz Judit, Fáklya Erzsébet és Sárosi Károly. A műsorban Hindemith, Brahms és Liszt Ferenc ritkán hallható művei csendülnek fel.

Január 20-án a Magyar Rádió 6-os stúdiója ad otthont egy hangversenynek, amelyen a Szimfonikus Zenekar Kollár Imre vezényletével Muszorgszkij, de Falla és Rimszkij-Korszakov egy-egy művét tűzte műsorára. Közreműködik Király Csaba Liszt-díjas zongoraművész, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének igazgatója.

Január 26-án, csütörtökön ismét az Olasz Intézet nagytermébe várják a közönséget. A Szimfonikus Zenekar és az Énekkar Strausz Kálmán vezetésével három Mozart-művet szólaltat meg. A C-dúr missa brevis (K 220) és a B-dúr missa brevis (K 275) mellet a C-dúr „Koronázási” mise (K 317) alkotják a műsort, a közreműködő szólisták: Kiss Rózsa, Bardocz Erzsébet, Wittner Géza és Sárosi Károly.

Január 27-én, péntek este Mozart-fúvósdivertimentók hangzanak el a Márványteremben 18:00 órától. A Szimfonikus Zenekar fúvósegyüttese március 10-ig az összes Mozart-fúvósdivertimentót és -szerenádot műsorára tűzi a Márványteremben, kéthetente péntekenként. Ugyanezen a napon kerül sor a Mozart–Vásáry-bérlet második hangversenyére, amelyen a Szimfonikus Zenekar és Szabadi Vilmos hegedűművész lép fel.

A Vásáry–Mozart-bérlet harmadik és egyben legizgalmasabbnak ígérkező hangversenyének helyszíne a Nemzeti Hangversenyterem. A február 6-án, hétfőn 20:00-kor kezdődő koncerten Mozart c-moll „Árvaházi” miséje (K 139) és A bűnbánó Dávid (Davidde penitente, K 469) című oratóriuma hangzik el. A közreműködk: Csereklyei Andrea, Meláth Andrea, Fekete Attila, Kovács István és a Magyar Rádió Énekkara. A hangversenyre jegyek a Magyar Rádió vevőszolgálatán és az ismert jegypénztárakban válthatók.

A hangversenyekről pontos és friss információkat az alábbi weboldalon találhatók, az esetleges változásokról a Bartók rádió (105,3 Mhz) kulturális híreit hallgatva tájékozódhatnak az érdeklődők.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.