Klasszikus

A magyar szabadság ünnepe a Stephansdomban

2006.11.27. 00:00
Ajánlom
Zsúfolásig megtelt szombaton este a bécsi Stephansdom az 1956-os magyar forradalom 50. évfordulója tiszteletére rendezett ausztriai emlékünnepségek zárókoncertjén, amelynek mottója az volt: köszönjük Ausztria!

A november 25-i koncerten a Pannon Filharmonikusok léptek fel Hamar Zsolt vezetésével a Nemzeti Énekkar (karigazgató Antal Mátyás) társaságában. Társaik pedig olyan kiváló szólisták voltak, mint Németh Judit, Váradi Marianna, Massányi Viktor és Molnár András.

Mielőtt megszólalt a zene, Simon Ferenc, az ausztriai magyarok vezető lelkipásztora és Fónagy Zoltán, a Collegium Hungaricum igazgatója üdvözölte a megjelenteket. Szavaikat követően két hiteles tanú idézte fel 1956 októberének különösen hideg napjait. Fáy Jenő kémikus, egykori menekült elmesélte, mekkora csalódás volt számukra, amikor a hosszú gyaloglástól végsőkig kimerülve bekopogtak egy ház ablakán abban a reményben, hogy végre szabad földön vannak - és magyar szóval üdvözölték őket. Azt hitték első ijedtségükben, hiába a megtett sok-sok kilométer, nem sikerült kijutniuk Magyarországról. Csakhogy akkor még természetes volt a határ közeli osztrák falvakban a magyar szó...

Külön háláját fejezte ki az osztrák csendőröknek, az első embereknek, akik az elcsigázott magyar menekülteket fogadták, emberséges magatartásukért. Dr Maria Bruckmüller pszichológus, aki 1956-ban az osztrák Caritasnál szociális munkásként dolgozott, sok magyar barátra tett szert a magyar menekültek között.

A magyar emigráns zenészekből alakult zenekar, a Philharmonia Hungarica gyászolta meg elsőként Nagy Imrét és társait 1958 június 26-án a Stephansdomban adott koncertjén. Mozart Requiemjét adták elő alapító karmesterük, Rozsnyai Zoltán vezényletével. Erre is emlékeztek a szombati hangverseny résztvevői, akik először Johann Georg Lickl egyik miséjét szólaltatták meg.

Az osztrák zeneszerző alapította a Pannon Filharmonikusok elődjét jelentő zenekart Pécsett 1811-ben. Ezt követően az 1956-os forradalommal kitörölhetetlenül összefonódott Egmont nyitány csendült fel, majd két, Bécsben ritkán hallható magyar remekmű: Bartók Cantata Profanaja és Kodály Budavári Te Deuma tette emlékezetessé a koncertet. A közönség felállva tapsolta meg az előadókat, de ez a taps egyben az önzetlenül segítő osztrák embereknek is szólt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.