Klasszikus

A Magyar Virtuózok és Vásáry André közös koncertje

2012.02.24. 11:00
Ajánlom
Bravúráriák, barokk kamarazenei művek és Morricone filmslágerei egyaránt megszólalnak a Magyar Virtuózok Kamarazenekar és Vásáry André közös koncertjén március 10-én a Hilton Budapest báltermében.

A szervezők nőnapi köszöntésként is ajánlják a közönségnek a koncertet, melynek műsoráról a Magyar Virtuózok Kamarazenekar alapító művészeti vezetője, Szenthelyi Miklós azt mondta, hogy úgy állították össze azt, hogy aki beül meghallgatni, annak ne legyen komoly zenei előképzettségre szüksége. Olyan zeneművek közül választottak tehát, amelyek népszerűek: eljátsszák például Mozart Kis éji zenéjét is és Morricone-filmzenéket is (Cinema Paradiso, Volt egyszer egy vadnyugat). Ezzel egy másik műfajba lépnek át - tette hozzá a hegedűművész, aki szerint azonban volt már példa arra, hogy könnyűzenét szólaltattak meg, de mindig értékes, színvonalas darabokat.

Vásáry André férfi szoprán - aki maga is részt vett a program szerkesztésében - virtuóz barokk áriákat énekel az esten, köztük olyanokat is, amelyekkel először lép pódiumra. Haydn-, Vivaldi-, Giordani- és Händel-művek hallhatók előadásában. A szerdai sajtótájékoztatón felidézte, hogy tavaly az európai önkéntesség évében többször járt középiskolákban, ahol nemcsak énekelt, hanem kisebb színes történetekkel igyekezett a barokk muzsika szépségeire felhívni a fiatalok figyelmét. "Sok e-mailt kaptam a találkozók után. Véleményem szerint súlyos baj, hogy ez a korosztály, ha csak a családban nem, egyszerűen sehol sem jut hozzá a klasszikus muzsikához" - jegyezte meg. Vásáry André a különböző műfajokat elegyítő, crossover stílusról a Fideliónak adott korábbi interjújában azt mondta: "Csak az számít, amit a zene ad az embereknek, és ki merem jelenteni, hogy a komolyzenének crossover közegben szinte nagyobb a sikere, mint a könnyűzenei slágereknek, jobban magával ragadja az embereket. Nem egy üldözendő dolog ez."

A Szenthelyi Miklós - aki szintén igen lényegesnek tartja, hogy a komolyzene a legfiatalabbakhoz is eljusson -, zenekarával számos iskolában tartott rendhagyó énekórákat, de az önkormányzatok elszegényedése miatt fogynak a lehetőségek. A zenekar tavaly nyáron sorozatot indított a Mátyás-templomban, ahol azonban elkezdődtek a belső felújítások. Továbbra is jelen vannak ugyanakkor a budai Várnegyedben: a Bécsi kapu téri evangélikus templomban és a Hilton Budapest Dominikánus udvarában, illetve báltermében lesznek koncertjeik.

Bach: Air, km.: Vásáry André, vez.: Medveczky Ádám (Debrecen, karácsonyi koncert, 2010)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Zenés színház

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Színház

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.
Klasszikus ajánló

Schubertiáda a kismartoni Esterházy kastélyban

Schubertiádák: így nevezték az 1820-as évek elejétől azokat a társasági összejöveteleket, amelyeknek középpontjában Franz Schubert és muzsikája álltak és ezt a címet viseli a classic.Esterházy koncertsorozat következő, június 15-i koncertje is.
Klasszikus cselló

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.