Klasszikus

A magyar zene diadalútja Moszkvától Pekingig

2008.06.02. 00:00
Ajánlom
Folytatódnakk a Zeneakadémia nemzetközi együttműködései. Májusban Moszkvában aratott sikert az intézmény kórusa, júliusban Pekingben, egy nemzetközi zenei fesztiválon szerepelnek – hangzott el a patináns intézmény hétfői sajtótájékoztatóján.

Május 25-én Moszkvában aratott megérdemelt sikert a Zeneakadémia 80 tagú kórusa. Erdei Péter vezényletével és a moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium zenekarával közösen adták elő Kodály Zoltán Missa Brevis, Miserere, Mátrai képek című műveit, valamint a Psalmus Hungaricust, melyet 1947 óta nem játszottak az orosz fővárosban. Az utazást az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Nemzeti Kulturális Alap, valamint több szponzor támogatása tette lehetővé. A szólista Potyók Dániel, Marton Éva tanítványa volt. A koncert gondolata még tavaly, a Kodály-év kapcsán fogalmazódott meg. Idén februárban Tigran Alihanov, a moszkvai konzervatórium rektora és dr. Batta András, a Zeneakadémia rektora, felelevenítve a két zeneművészeti egyetem korábbi, mélyen gyökerező kapcsolatát, együttműködési szándéknyilatkozatot kötött.

A hároméves terv szerint minden évben lesz egy nagyobb közös projekt: 2009-ben a moszkvai konzervatórium zenekara a többszörös versenygyőztes Banda Ádámmal adja elő Bartók hegedűversenyét, 2010-ben Erkel-év lesz, a nemzeti romantika jegyében Erkel Ferenc és Glinka műveiből rendeznek koncertet, 2011-ben pedig közös hangversennyel ünneplik meg Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját. Emellett folyamatosan szerveznek mesterkurzusokat, kamarakoncerteket, illetve tanárok cseréjére is sor kerül.

2008. július 17-18-án Pekingben, a Musicathlon (avagy Pekingi Tízpróba) nevet viselő koncertsorozat keretében a nemrégiben felújított, 1000 főt befogadó hangversenyteremben mutatkozhat be a Liszt Ferenc Zeneakadémia. A fesztiválon velük együtt 10 kiváló nemzetközi akadémia növendékei szerepelnek, így a többi között a New York-i Juilliard School, a londoni Royal Academy of Music, a Sibelius Akadémia, a salzburgi Mozarteum hallgatói.

A magyar napok nyitányaként dr. Batta András előadását hallgathatják meg a magyar népzenének a világhírű magyar zeneszerzők munkásságára gyakorolt hatásáról. Első nap Tömösközi László (ütős), második nap Farkas Gábor (zongora), valamint Lajkó István (zongora) és Várdai István (cselló) adnak koncertet. Július 17-én este a növendékek közös hangversenyén többek között Liszt, Bartók, Kodály, Dohnányi művek hangzanak el.

A Zeneakadémia növendékeinek fellépése lesz egyúttal az Oktatási és Kulturális Minisztérium által szervezett Kínai Magyar Év záró rendezvénye.

A Zeneakadémia egyre jelentősebb nemzetközi kapcsolatainak köszönhetően hamarosan újabb kitűnő produkciók érkeznek Budapestre. Legközelebb június 8-án a stuttgarti zeneakadémia fúvós tanszakának hallgatói és tanárai adnak évadzáró nyáresti koncertet. A nemzetközi projektek sorában emellett említést érdemel a Zeneakadémia négy tehetségeses hallgatójának fellépése június 4-én és 5-én Rómában, a Sapienzia Egyetemen és a Római Magyar Akadémián. A historikus koncert műsorát Domokos Zsuzsa, a Zeneakadémia Liszt Múzeumának igazgató helyettese állította össze Liszt Ferenc és magyar kortársai, tanítványai műveiből. A hangversenyeken a római Sapienzia Egyetem hallgatói is fellépnek, Liszt római kortársainak és hallgatóinak műveit szólaltatva meg.

Emellett folytatódik az Egyetem külföldi bemutatkozása: a Liszt Akadémia tervei között szerepel, hogy 2009 márciusában részt vesz a New Yorkban megrendezésre kerülő felsőoktatási felvételin.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,
Színház

Koronavírusban halt meg Böröndi Tamás

A Vidám Színpad 65 éves igazgatójának nem volt alapbetegsége - tudta meg a Blikk.
Klasszikus

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Klasszikus ajánló

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.
Klasszikus ajánló

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home közvetítéssorozat: szerdán Mario Biondi baritont, szombaton a Budafoki Dohnányi Zenekart, vasárnap az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus adventi koncertjét hallhatja a közönség.
Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.