Klasszikus

A magyar zene diadalútja Moszkvától Pekingig

2008.06.02. 00:00
Ajánlom
Folytatódnakk a Zeneakadémia nemzetközi együttműködései. Májusban Moszkvában aratott sikert az intézmény kórusa, júliusban Pekingben, egy nemzetközi zenei fesztiválon szerepelnek – hangzott el a patináns intézmény hétfői sajtótájékoztatóján.

Május 25-én Moszkvában aratott megérdemelt sikert a Zeneakadémia 80 tagú kórusa. Erdei Péter vezényletével és a moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium zenekarával közösen adták elő Kodály Zoltán Missa Brevis, Miserere, Mátrai képek című műveit, valamint a Psalmus Hungaricust, melyet 1947 óta nem játszottak az orosz fővárosban. Az utazást az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Nemzeti Kulturális Alap, valamint több szponzor támogatása tette lehetővé. A szólista Potyók Dániel, Marton Éva tanítványa volt. A koncert gondolata még tavaly, a Kodály-év kapcsán fogalmazódott meg. Idén februárban Tigran Alihanov, a moszkvai konzervatórium rektora és dr. Batta András, a Zeneakadémia rektora, felelevenítve a két zeneművészeti egyetem korábbi, mélyen gyökerező kapcsolatát, együttműködési szándéknyilatkozatot kötött.

A hároméves terv szerint minden évben lesz egy nagyobb közös projekt: 2009-ben a moszkvai konzervatórium zenekara a többszörös versenygyőztes Banda Ádámmal adja elő Bartók hegedűversenyét, 2010-ben Erkel-év lesz, a nemzeti romantika jegyében Erkel Ferenc és Glinka műveiből rendeznek koncertet, 2011-ben pedig közös hangversennyel ünneplik meg Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját. Emellett folyamatosan szerveznek mesterkurzusokat, kamarakoncerteket, illetve tanárok cseréjére is sor kerül.

2008. július 17-18-án Pekingben, a Musicathlon (avagy Pekingi Tízpróba) nevet viselő koncertsorozat keretében a nemrégiben felújított, 1000 főt befogadó hangversenyteremben mutatkozhat be a Liszt Ferenc Zeneakadémia. A fesztiválon velük együtt 10 kiváló nemzetközi akadémia növendékei szerepelnek, így a többi között a New York-i Juilliard School, a londoni Royal Academy of Music, a Sibelius Akadémia, a salzburgi Mozarteum hallgatói.

A magyar napok nyitányaként dr. Batta András előadását hallgathatják meg a magyar népzenének a világhírű magyar zeneszerzők munkásságára gyakorolt hatásáról. Első nap Tömösközi László (ütős), második nap Farkas Gábor (zongora), valamint Lajkó István (zongora) és Várdai István (cselló) adnak koncertet. Július 17-én este a növendékek közös hangversenyén többek között Liszt, Bartók, Kodály, Dohnányi művek hangzanak el.

A Zeneakadémia növendékeinek fellépése lesz egyúttal az Oktatási és Kulturális Minisztérium által szervezett Kínai Magyar Év záró rendezvénye.

A Zeneakadémia egyre jelentősebb nemzetközi kapcsolatainak köszönhetően hamarosan újabb kitűnő produkciók érkeznek Budapestre. Legközelebb június 8-án a stuttgarti zeneakadémia fúvós tanszakának hallgatói és tanárai adnak évadzáró nyáresti koncertet. A nemzetközi projektek sorában emellett említést érdemel a Zeneakadémia négy tehetségeses hallgatójának fellépése június 4-én és 5-én Rómában, a Sapienzia Egyetemen és a Római Magyar Akadémián. A historikus koncert műsorát Domokos Zsuzsa, a Zeneakadémia Liszt Múzeumának igazgató helyettese állította össze Liszt Ferenc és magyar kortársai, tanítványai műveiből. A hangversenyeken a római Sapienzia Egyetem hallgatói is fellépnek, Liszt római kortársainak és hallgatóinak műveit szólaltatva meg.

Emellett folytatódik az Egyetem külföldi bemutatkozása: a Liszt Akadémia tervei között szerepel, hogy 2009 márciusában részt vesz a New Yorkban megrendezésre kerülő felsőoktatási felvételin.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Lábnyomok előttem és mögöttem – beszélgetés Bérczes Lászlóval

Tavaly jelent meg Kötőszavak címmel Bérczes László könyve, amiben a szerző ezúttal magáról ír. A kötet apropójából ültünk le beszélgetni a Jászai-díjas rendezővel.
Klasszikus

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Zenés színház

Élje át ön is élő időben a Bayreuth-i Ünnepi Játékok nyitóelőadását!

Wagner ritkán játszott operájának, a Trisztán és Izoldának élő közvetítése Bayreuth-ból Magyarországon először 2024-ben, kizárólag a budapesti Cinema MOM moziban lesz megtekinthető.
Színház

„Minden este hazaviszek én is valamit” – interjú Schell Judittal

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a szokásos párkapcsolati zsákutcákat? Hogyan építünk torlaszt és falakat a játszmáinkból? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Szeretetkert című előadás a Kultkikötőben július 27-én. Balatonszárszón négy kiváló színművész, Schell Judit, Jordán Adél, Mészáros Máté és Szervét Tibor várja a nézőket.
Vizuál

Mikor pusztul el egy birodalom? – szeptemberben érkezik a mozikba Francis Ford Coppola új filmje

Megérkezett az első magyar teaser előzetes a legendás amerikai rendező legújabb, Megalopolisz című sci-fijéhez, amely Coppola testamentuma és egyben a gyáva hollywoodi stúdiórendszer kritikája is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Európai és argentin tánczenék találkozása – Pápán lép fel a Pannon Ifjúsági Zenekar

Július utolsó előtti vasárnapján különleges zenei programra várja a hallgatóságot a Pannon Ifjúsági Zenekar Pápán, a lenyűgöző Esterházy-kastély udvarán: az elmúlt évszázadok dél-amerikai és európai zenéje ad egymásnak randevút az együttes tolmácsolásában.
Klasszikus kritika

Világrengető dallamok – az elmúlt száz évből származó zenéket játszottak a Berlini Konzerthausban

A modern kor mesterművei – ezzel a címmel hirdette évadzáró koncertjét a Berlini Konzerthaus Zenekara. Az együttes idén nagy hangsúlyt fektetett a 20-21. századi alkotásokra, már a szezon elején is hangversenyt szenteltek a témának.
Klasszikus hír

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.
Klasszikus beszámoló

Kobayashi Ken-Ichiróval turnézott Japánban a MÁV Szimfonikus Zenekar

A MÁV Szimfonikus Zenekar a legutóbbi, 2019-es nagy sikerű japán turné után idén június 17-től július 7-ig újra a „felkelő nap országának” nagyvárosaiban vendégszerepelt, Kobayashi Ken-Ichiro vezényletével.