Klasszikus

A magyar zene diadalútja Moszkvától Pekingig

2008.06.02. 00:00
Ajánlom
Folytatódnakk a Zeneakadémia nemzetközi együttműködései. Májusban Moszkvában aratott sikert az intézmény kórusa, júliusban Pekingben, egy nemzetközi zenei fesztiválon szerepelnek – hangzott el a patináns intézmény hétfői sajtótájékoztatóján.

Május 25-én Moszkvában aratott megérdemelt sikert a Zeneakadémia 80 tagú kórusa. Erdei Péter vezényletével és a moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium zenekarával közösen adták elő Kodály Zoltán Missa Brevis, Miserere, Mátrai képek című műveit, valamint a Psalmus Hungaricust, melyet 1947 óta nem játszottak az orosz fővárosban. Az utazást az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Nemzeti Kulturális Alap, valamint több szponzor támogatása tette lehetővé. A szólista Potyók Dániel, Marton Éva tanítványa volt. A koncert gondolata még tavaly, a Kodály-év kapcsán fogalmazódott meg. Idén februárban Tigran Alihanov, a moszkvai konzervatórium rektora és dr. Batta András, a Zeneakadémia rektora, felelevenítve a két zeneművészeti egyetem korábbi, mélyen gyökerező kapcsolatát, együttműködési szándéknyilatkozatot kötött.

A hároméves terv szerint minden évben lesz egy nagyobb közös projekt: 2009-ben a moszkvai konzervatórium zenekara a többszörös versenygyőztes Banda Ádámmal adja elő Bartók hegedűversenyét, 2010-ben Erkel-év lesz, a nemzeti romantika jegyében Erkel Ferenc és Glinka műveiből rendeznek koncertet, 2011-ben pedig közös hangversennyel ünneplik meg Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját. Emellett folyamatosan szerveznek mesterkurzusokat, kamarakoncerteket, illetve tanárok cseréjére is sor kerül.

2008. július 17-18-án Pekingben, a Musicathlon (avagy Pekingi Tízpróba) nevet viselő koncertsorozat keretében a nemrégiben felújított, 1000 főt befogadó hangversenyteremben mutatkozhat be a Liszt Ferenc Zeneakadémia. A fesztiválon velük együtt 10 kiváló nemzetközi akadémia növendékei szerepelnek, így a többi között a New York-i Juilliard School, a londoni Royal Academy of Music, a Sibelius Akadémia, a salzburgi Mozarteum hallgatói.

A magyar napok nyitányaként dr. Batta András előadását hallgathatják meg a magyar népzenének a világhírű magyar zeneszerzők munkásságára gyakorolt hatásáról. Első nap Tömösközi László (ütős), második nap Farkas Gábor (zongora), valamint Lajkó István (zongora) és Várdai István (cselló) adnak koncertet. Július 17-én este a növendékek közös hangversenyén többek között Liszt, Bartók, Kodály, Dohnányi művek hangzanak el.

A Zeneakadémia növendékeinek fellépése lesz egyúttal az Oktatási és Kulturális Minisztérium által szervezett Kínai Magyar Év záró rendezvénye.

A Zeneakadémia egyre jelentősebb nemzetközi kapcsolatainak köszönhetően hamarosan újabb kitűnő produkciók érkeznek Budapestre. Legközelebb június 8-án a stuttgarti zeneakadémia fúvós tanszakának hallgatói és tanárai adnak évadzáró nyáresti koncertet. A nemzetközi projektek sorában emellett említést érdemel a Zeneakadémia négy tehetségeses hallgatójának fellépése június 4-én és 5-én Rómában, a Sapienzia Egyetemen és a Római Magyar Akadémián. A historikus koncert műsorát Domokos Zsuzsa, a Zeneakadémia Liszt Múzeumának igazgató helyettese állította össze Liszt Ferenc és magyar kortársai, tanítványai műveiből. A hangversenyeken a római Sapienzia Egyetem hallgatói is fellépnek, Liszt római kortársainak és hallgatóinak műveit szólaltatva meg.

Emellett folytatódik az Egyetem külföldi bemutatkozása: a Liszt Akadémia tervei között szerepel, hogy 2009 márciusában részt vesz a New Yorkban megrendezésre kerülő felsőoktatási felvételin.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Keller András, Hager Ritta és Gálffi László is

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. Mások mellett elismerésben részesült Dobai Péter költő, író, dramaturg és a Bartók Rádió is.
Színház

Gellért-hegyi rémálmok – kritika Az Imádkozó című előadásról

Radioaktív jövőben hasadnak a sorsok Pintér Béla huszonkilencedik, legújabb előadásában. Maguk a szereplők húzzák a talpalávalót a nihil komédiájához. Megnyugtató, hogy ez csak egy rémálom, és még felébredünk.  
Vizuál

Öt híres művész, akiket megihletett a karácsony

Ki gondolná, hogy Andy Warhol imádta a karácsonyt, olyannyira, hogy egyenesen a Karácsony Királyának nevezték, Salvador Dalí pedig egy időben karácsonyi lapok tervezésére adta a fejét? Szubjektív válogatásunkban öt képzőművész karácsonyhoz kapcsolódó művét ajánljuk, az ünnepre hangolódva. 
Vizuál

Csaknem száz év után tért haza Rippl-Rónai remekműve

160 millió forintos kikiáltási árról indul a Virág Judit Galéria december 19-i aukcióján A geszti kastély kertje című alkotás, amely Rippl-Rónai egyik legmerészebb festménye. Az árverésen Vaszary János ritkán látható művét is bemutatják. December 17-én pedig kortárs festményekre licitálhatunk.
Vizuál

KÉP-regény: A modernista zseni

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal véletlenszerűen kiválasztott képe adott okot rá, hogy felidézze Brazíliavárosban tett látogatását és megossza velünk Oscar Niemeyer iránti rajongásának okát.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Fesztivállal emlékeznek César Franck születésének 200. évfordulójára

A Franck Fesztivál fókuszában egy eredeti Debain-harmónium és a pesti Jézus Szíve Jezsuita Templom frissen felújított orgonája áll. A hangszereken egy kétnapos mesterkurzus után elhangzik Franck összes harmónium- és orgonaműve is.
Klasszikus hír

Pozsonyban díjazták a Magyar Rádió Gyermekkórusát

A Pozsonyban megrendezett nemzetközi kórusversenyen 16 éven aluli kategóriában a legmagasabb minősítést kapta a Magyar Rádió Gyermekkórusa, akik Walter Judit és Dinyés Soma karnagyok vezényletével adták elő műsorukat.
Klasszikus gyász

Elhunyt Thür Sylvia hárfaművész

A művész négy évtizeden át volt a Magyar Állami Operaház Zenekarának oszlopost tagja, turnékon, hangversenyeken is rendszeresen részt vett. Halálhírét az intézmény osztotta meg közösségi oldalán.
Klasszikus interjú

„Kapcsolatot teremteni a fentiekkel” – Beszélgetés Oláh Patrikkal

Alighogy kitüntetéssel lediplomázott, már tanít is a Zeneakadémián. Ő komponálta a zenetörténet első lovári nyelvű miséjét, és döntőbe jutott az idei Bartók Világversenyen. Oláh Patrik zeneszerző gazdag díjgyűjteménye nemrég az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal bővült.
Klasszikus ajánló

Út a sötétségből a világosság felé – kortárs karácsonyi darab hallható a Zeneakadémián

A 21. századi zenetörténet egy monumentális alkotásának bemutatására készül a Filharmónia Magyarország: december 8-án a Zeneakadémia Nagytermében első alkalommal hallhatja a magyar közönség Hilarion Alfejev Karácsonyi oratóriumát.