Klasszikus

A magyar zenekultúra komplex fejlesztésére fókuszál a Fesztivál Akadémia Budapest

2023.11.20. 13:40
Ajánlom
A jövőre fókuszál a Fesztivál Akadémia Budapest 2023/24-es évada, a koncertsorozatok, a téli és a nyári fesztivál mellett ismét kiemelt szerepet tölt be az intézmény munkásságában a tehetséggondozás, versenyeket, mesterkurzusokat szerveznek.

A Fesztivál Akadémia Budapestet (FAB) kilenc éve hívta életre Kokas Katalin és Kelemen Barnabás azzal a céllal, hogy a magyar fővárosban egy nemzetközi rangú eseménysorozatot – fesztivált és mesterkurzusokat – hozzanak létre, egy valódi élő műhelyt. A FAB keretében a világ legjelentősebb komolyzenei sztárjai költöznek be nyáron Budapestre évről-évre, és lépnek fel a főváros legszebb helyszínein egyszeri és egyedi formációkban, vállalva, hogy foglalkoznak a kurzusokon résztvevő diákokkal is. A FAB rendkívüli szakmai minőségét mutatja, hogy a világ legjelentősebb zenei eseményei között (Luzern, Verbier, Salzburg) jegyzi a nemzetközi szakma. 

„A résztvevők a szélrózsa minden irányába (30 ország) viszik hazánk jó hírét, ezzel

a Fesztivál Akadémia Budapest a világ leghíresebb szólistái révén országunk kulturális nagykövete is egyben.

(Kelemen Barnabás)

A Fesztivál Akadémia Budapest szakmai minőségét és országos volumenét az a példaértékű összefogás teszi lehetővé, amelyben FAB mintegy 70 művésze összeadja tudását, idejét, lehetőségeit, kapcsolatait a jövő nemzedékek és a magyar zenekultúra érdekében. A FAB Ensemble ötlete a Covid-járvány megszorításaiból született és nőtt ki egy remek közösséggé. Nincs még egy olyan egyesület vagy klasszikus zenei összefogás, ahol lényegében valamennyi magyar szólista egy ügyért összeállt volna.

FAB Országjáró Mesterkurzusok

2022 óta 450 diák kapott egyéni órát Magyarország vezető művészeitől és pedagógusaitól, 130 tanár vett részt 5 pontos és 127 tanár 30 pontos akkreditált továbbképzésben. 

A fesztivál alapítói, összefogva a hazai művészvilágot, tanítanak hazánkban és a határon túli magyarlakta területeken egész tanévben, egyéni órákkal jutva el a diákokhoz és a tanárokhoz, közvetlen művészi inspirációkkal mély szakmai és emberi kapcsolatokat építve.

Országjárásaink keretében a diákokat lakóhelyükön, saját városaikban, intézményükben hallgatjuk meg, mellyel felmérhetjük a diákság és tanárság szintjét,

felmérhetjük, mely helyszínen milyen készségeket kell fejleszteni, és milyen pontokon kell támogatást nyújtanunk az adott intézmény tanárainak, diákjainak a folyamatos fejlődéshez.” (Kokas Katalin)

„Hisszük, hogy ezzel a példátlan összefogással az alapfokú oktatásban és a diákok körében sorsfordító változásokat tudunk generálni.” (Kelemen Barnabás)

FAB2024ele3-131911.jpg

Múzeum-nap a 2023-as Fesztivál Akadémián (Fotó/Forrás: Fesztivál Akadémia Budapest)

FAB Competitions

A FAB rendszerében három verseny szervesen épül egymásra. Célja, hogy egyre több fiatal tehetség mérettethesse meg magát nemzetközi versenyeken, és építhessen kapcsolatokat. A Halász Ferenc Országos Tehetségkutató a legkisebbeknek szól, akár már 6 éves kortól. A Hubay Jenő Nemzetközi Hegedűverseny kilenc közép-kelet-európai ország versenye 22 éves korig, döntősei automatikusan meghívást kapnak a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyre, amely az egész világra kiterjedő, 10.000 Euro összdíjazással járó verseny, háromfordulós nagy versenyanyaggal. 

„Versenypártiak vagyunk, mert hisszük, hogy a gyerekek a legjobban egymást tudják inspirálni, és hogy a tanároknak is inspirációt jelent a felkészítési időszak.

A későbbi pálya szempontjából meghatározó lehet, hogy a tehetséges gyermek minél fiatalabb korban tudja magát már másokhoz is mérni.

Mindig odafigyelünk arra, hogy a versenyeken rangos professzorok szerepeljenek a zsűriben, akik később a továbbtanulásban is a fiatalok segítségére lehetnek.” (Kokas Katalin és Kelemen Barnabás)

II. Hubay Jenő Nemzetközi Hegedűverseny

A Hubay Jenő Nemzetközi Hegedűversenyt idén 2023. november 17-19. között rendezték meg Budapesten, összesen 35 tehetséges versenyzővel, 4 korcsoportban, a Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskola dísztermében. A megmérettetésre a Magyarországgal szomszédos országokból, valamint a Visegrádi Négyek országaiból jelentkezhettek a fiatalok. 

A zsűriben a térség valamennyi országából helyet kapott egy rangos hegedűművész vagy hegedűtanár. Magyarországot Perényi Eszter, a Zeneakadémia professor emeritusa képviselte, a zsűri elnöki tisztét idén Maxim Rysanov, világhírű brácsaművész és karmester töltötte be. 

A zsűri tagjai Bartłomiej Tełewiak [POL], Jozef Kopelman [SVK], Maria Spengler-Markovic [SRB], Ziga Brank [SVN], Goran Koncar [HRV], Perényi Eszter [HUN], Prof. MgA. František Novotný [CZE], Vlad Raceu [ROU] és Anke Schittenhelm [AUT] voltak.

FAB2024ele2-131646.jpg

A katona története a 2023-as Fesztivál Akadémián (Fotó/Forrás: Posztós János / Fesztivál Akadémia Budapest)

Winterfest

2024-ben első alkalommal hirdeti meg a Fesztivál Akadémia Budapest a FAB Winterfestet, amelyre 2024. február 2-4. között kerül sor Lillafüreden, Magyarország egyik legimpozánsabb helyszínén.

A háromnapos téli minifesztivál igazi unikumként 25 művésszel, naponta 3 szalonkoncerttel és egy-egy esti hangversennyel visz fényt a téli napokba,

erre a mesebeli helyszínre. A Palotaszálló egész hétre fogadja a kikapcsolódni vágyókat, de akár egy-egy koncertre is lehet érkezni.

Summerfest

A 2024. évi FAB Summerfest programjai közül három kiemelt esemény már elérhető a közönség számára. 

A július 14-i Nyitónapon a Kolozsvári Állami Magyar Színház produkciója, az Ifjú Barbárok érkezik Budapestre, a Magyar Zene Házába. A nemzetközi hírű előadás Bartók Béla és Kodály Zoltán barátságáról szól Vecsei H. Miklós szövege alapján. Rendezte: ifj. Vidnyánszky Attila.

Július 15-én a Dohány utcai Zsinagógával stratégia partnerségben valósul meg a Holokauszt-emlékkoncert, amelyen olyan hegedűművészek lépnek fel, mint Shlomo Mintz, Dora Schwartzberg, Vilde Frang, Dmitry Sitkovetsky, Alissa Margulis és a fesztivál alapítói, Kokas Katalin és Kelemen Barnabás, közreműködik a zsinagóga főkántora, Fekete László és az Anima Musicae Kamarazenekar.

Július 21-én a FAB Zárónapján Nicolas Alstaedt, Baráti Kristóf, Bogányi Bence, Clara Dent-Bogányi, Kokas Dóra, valamint Kokas Katalin, Kelemen Barnabás és a nyári fesztivál további meghívott művészeinek közreműködésével elhangzanak olyan emblematikus művek, mint Haydntól a Sinfonia Concertante, Csajkovszkij Rokokó-variációk című alkotása, Mendelssohn e-moll hegedűversenye és Richard Strauss műve, a Metamorfózisok

A nyári programsorozat további eseményei folyamatosan kerülnek ki a fesztivál online felületeire. 

Kurtág-kurzus

„Kurtágot egy naiv riporter egyszer arról kérdezte, miért szán ilyen sok időt tanításra, nem marad-e így kevesebb a komponálásra? Kurtág azt válaszolta: számára nem létezik külön tanítás és komponálás.

Nemcsak ihletet meríthet a tanításból, a zenészekkel való foglalkozás, az elemzés ugyanannak a tevékenységnek alig-alig más oldala.

Voltaképpen az együtt gondolkodás, az érzések, érzetek közös felfedezése az a munka, amit Kurtág Györggyel el lehet végezni. Nem véletlen, hogy már koncertező, gyakran világhírű művészek keresik fel, hogy foglalkozzon velük.” (Mácsai János)

A Bartók vonósnégyeseiről szóló Kurtág-kurzus 12. részére várják a résztvevőket a fesztivál folyamán. Az intenzív, háromórás, kétnyelvű (magyar és angol) programra számos országból érkezik a szakmai közönség, de az érdeklődőket is szívesen látják a BMC és a Fesztivál Akadémia kortárs zenei napján.

A Fesztivál Akadémia honlapján további információ érhető el az eseményekről.

Fejléckép: Családi nap a Fesztivál Akadémia Budapest 2023-as programsorozatában (fotó/forrás: Felvégi Andrea / Fesztivál Akadémia Budapest)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Átadták a 20. Verzió Filmfesztivál díjait

A jubileumi szemlén idén öt kategóriában versenyeztek a filmek. A Nemzetközi versenyben két díjat is osztottak. A fesztivál a nyertes filmekkel a mozikban november 29-ig, online pedig december 10-ig folytatódik.
Vizuál

Hayao Miyazaki új filmjével kezdődik a 21. Anilogue Animációs Filmfesztivál

A hatnapos budapesti szemlén a közönség a legújabb szórakoztató, illetve művészi animációs alkotások legjavát láthatja. A szervezők emellett kisiskolásoknak és kiskamaszoknak szóló versenyprogrammal is várják a családokat.
Színház

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Vizuál

Ismét hazánkban láthatóak a holokausztot túlélő Bokor Miklós festményei

November 30-án, a Nemes Galériában nyílik meg a Reflexiók című tárlat, ahol hosszú évtizedek után láthatjuk ismét Magyarországon a 2019-ben elhunyt művész munkáit.
Vizuál

Rangos németországi fesztiválon díjazták az Elfogy a levegő című magyar filmet 

Moldovai Katalin első mozifilm rendezése, az Elfogy a levegő kapta az ifjúsági zsűri díját a 72. alkalommal megrendezett Mannheim-Heidelberg Nemzetközi Filmfesztiválon.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Miklósa Erika, Halász Judit, Kovács Kati és Balázs János a Magyar Hospice Alapítványért

A Méltóság hangja című est bevételét a Budapest Hospice Ház egy betegszobájának éves fenntartására ajánlják fel a legendás művészek: Miklósa Erika, Halász Judit, Kovács Kati és Balázs János.
Klasszikus ajánló

Szokolay Sándor emléke előtt tisztelegnek Sopronban

December 8-án gyertyagyújtással, kiállítással és hangversennyel idézik meg a tíz évvel ezelőtt elhunyt Kossuth-díjas zeneszerző alakját a soproni Liszt Ferenc Kulturális Központban. 
Klasszikus magazin

Zene a lakatlan szigeten

Nemrég azt a kérdést tettük fel olvasóinknak, milyen zenét vinnének magukkal egy lakatlan szigetre. Az izgalmas és változatos válaszokat olvasva persze mi is elgondolkodtunk, és összeállítottuk a magunk lakatlansziget-playlistjét.
Klasszikus ajánló

Világsztárok a Zeneakadémián – 6 érv, amiért ott a helyünk november 29-én

Ha klasszikus zene, akkor koncert; ha koncert, akkor a legjobb hangversenyterem és szólisták. Mutatjuk, miért érdemes november 29-én, szerdán este a Zeneakadémia Nagytermébe menni.
Klasszikus hír

Idén is tíz fiatal zeneművészt ismert el az MVM a Junior Prima Díjjal

Tizenhatodik alkalommal vehették át a hazai zeneművészet legkiemelkedőbb ifjú tehetségei a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategória elismeréseit november 23-án.