Klasszikus

„A magyar zenészek kiemelkedő szakmai tudását nem győzöm hangsúlyozni” – Interjú Héja Domonkossal

2023.03.07. 13:25
Ajánlom
Március 10-én a Concerto Budapest Magyar Kincsek sorozatának harmadik koncertjén Héja Domonkos vezényletével három kivételes magyar zeneszerző, Lajtha, Dubrovay és Dohnányi műveit kelti életre a Concerto Budapest szimfonikus zenekar, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész közreműködésével. A koncert kapcsán Héja Domonkossal Bojta Zsuzsanna beszélgetett.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A Concerto Budapest Magyar Kincsek sorozatának következő koncertjét ön dirigálja. Mit érdemes tudni a koncerten elhangzó művekről?

A Magyar Kincsek egy nagyon szép sorozat, elfeledett magyar zeneszerzőink csodálatos alkotásainak bemutatását tűzte ki célul.

Elfeledett?

Igen. Szerintem nyugodtan használhatjuk ezt a szót. Lajthát és Dohnányit nagyon ritkán játsszák, pedig két fantasztikus zeneszerzőről beszélünk.

HejaDomonkos_c_AstridAckermann_web-132035.jpg

Héja Domonkos (Fotó/Forrás: Astrid Ackermann / Concerto Budapest)

Mi lehet ennek az oka?

Dohnányinak két szimfóniája van, melyeket méltatlanul keveset hallhatunk a magyar koncerttermekben. Ebben két dolog is közrejátszik. Az egyik az a politikai rágalomhadjárat, ami még 1945 tavaszán indult ellene Magyarországon, és ami annak ellenére, hogy Dohnányit minden kétséget kizáróan felmentették, az egész munkásságára, sőt az egész életére is rányomta a bélyegét. A másik ok talán az, hogy mivel mindvégig a Brahms-i hagyományokat őrizte, a maga eklektikus-romantikus stílusával sokan nem tartották elég „modern” zeneszerzőnek, pedig zsenialitása kétségbevonhatatlan. Sokatmondó, hogy mind tudjuk, melyik a Bartók Béla út, a Kodály körönd, a Weiner Leó utca, de ön tudja, merre van a Dohnányi utca?

Őszintén szólva, nem.

Egy aprócska utca a Zeneakadémia oldalában. Csakhogy nincs benne egyetlen kapu sem, így ez az utca sehol nem jelenik meg, mert nem tartozik hozzá cím. Ez azért szerintem elég beszédes.

Mit érdemes tudni az 1. szimfóniáról?

Az 1. szimfóniát Dohnányi 23 évesen írta. Rendkívüli érzékenysége és érzelmessége mellett a mű grandiózus tónusa, hatalmas apparátusa egyedülállóvá teszi ezt az alkotást még a Dohnányi életművön belül is.

Ön javasolta ezt a művet Keller Andrásnak?

Igen, mert nagyon szeretem ezt a szimfóniát dirigálni. A Lajtha-mű Keller András választása volt, és nagyon örülök neki, mert sokat vezényeltem Lajtha László műveit, rendkívül nagyra tartom a munkásságát. A Hortobágy című szerzeménye kifejezetten élvezetes darab, gyönyörűen lefesti az alföldi életet, a lovakkal, a rónával, egy meseszép kéttételes tájkép. Dubrovay László harmadik, legnagyobb volumenű zongoraversenyét pedig Balázs János javasolta, ami nagyon szépen illeszkedik ebbe a koncertprogramba. Ez a három mű – éppúgy, mint a Magyar Kincsek sorozat összes többi koncertje – tökéletes otthonra talál a Pesti Vigadó koncerttermében.

Heja_Domonkos_c_Fejer_Gabor_MTH012-131909.jpg

Héja Domonkos (Fotó/Forrás: Fejér Gábor / Concerto Budapest)

Ön nem először működik közre a Magyar Kincsek koncertsorozatban, és a Concerto Budapest zenekarral is gazdag múltat tudhat magának.

Először Ligeti András hívott engem az akkor még Matáv Szimfonikus Zenekarhoz, be kellett ugranom helyette, úgy 25-26 éve. Onnantól megmaradt a jó kapcsolatom a zenekarral, ami Keller András zeneigazgatósága alatt is folytatódott. A Concerto Budapest a magyar klasszikus zenei élet élvonalába tartozik, ami annak is köszönhető, hogy András fantasztikusan irányítja a zenekart. Mindemellett persze nem győzöm hangsúlyozni a magyar zenészek kiemelkedő szakmai tudásának fontosságát, ami különösen jellemző erre a zenekarra. Mindig öröm velük dolgozni, épp ezért ismét nagyon várom a közös munkát a március 10-i koncerten.

Magyar Kincsek 3.

Időpont: 2023. március 10., 19.30

Helyszín: Pesti Vigadó

Műsor:

Lajtha: Hortobágy, op. 21a
Dubrovay László: III. zongoraverseny
Dohnányi: I. (d-moll) szimfónia


Közreműködik: Balázs János zongora, Concerto Budapest
Vezényel: Héja Domonkos

Bővebb információ és jegyvásárlás ide kattintva.

Támogatott tartalom.

Fejlckép: Héja Domonkos (Forrás: Concerto Budapest)

Concerto Budapest

Magyarország egyik vezető nagyzenekara, történelmi múlttal és a fiatal zenészek dinamizmusával. Nagy ívű és innovatív műsorszerkesztésével, egyéni hangzásával új színt hozott a magyar zeneéletbe.

A Concerto Budapest karmestere, művészeti vezetője 2007 óta Keller András, aki szólistaként, koncertmesterként és kamarazenészként is világszerte elismert muzsikus.

A zenekar az elmúlt években számos nemzetközi fesztiválra, Európa, Amerika és a Távol-Kelet rangos koncerttermeibe is meghívást kapott. Visszatérő vendégei olyan világhírű művészek, mint Gidon Kremer, Boris Berezovsky, Heinz Holliger, Isabelle Faust, James Galway, Jevgenyij Koroljov. A klasszikus művekből álló repertoárt kortárs zeneművek, gyermek- és ifjúsági programok teszik még színesebbé.

A Concerto Budapest koncerteken, fellépéseken túl fontosnak tartja a tehetséges fiatalok képzését is: világszerte tarta mesterkurzusokat. Gyermek és ifjúsági sorozatokkal, valamint egy-egy eseményhez kötődő alkalmi ifjúsági koncerttel az egész család számára tartalmas és izgalmas szórakozási lehetőséget kínál.

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Bretz Gábor és Dragony Tímea kapta idén a Bartók–Pásztory-díjat

A kuratórium 2023-ban Bretz Gábor operaénekesnek és Dragony Tímea zeneszerzőnek ítélte a Bartók–Pásztory-díjat, az átadóünnepséget a hagyománynak megfelelően március 25-én tartották a Zeneakadémián.
Klasszikus hír

A Zeneakadémia a világ száz legjobb előadó-művészeti egyeteme közé került

A Quacquarelli Symonds (QS) 2023-as ranglistája alapján előadó-művészet kategóriájában a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem az 51-100. hely közé került. Egyetlen más hazai egyetem sem kapott ilyen magas helyezést.
Klasszikus ajánló

Tedi Papavramival ad koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar

A Grandioso-sorozat harmadik koncertjén, április 22-én ismét egy világhírű hegedűművésszel, Tedi Papavramival ismerteti meg a hazai közönséget az Anima Musicae Kamarazenekar.
Klasszikus ajánló

Könyvbemutató, koncert és tárlatvezetés Bartók Béla születésnapján

A Bartók-összkiadás két új, a szerző vonósnégyeseit tartalmazó kötetét ismerheti meg a közönség a Zenetudományi Intézet március 25-i, zenés programján.
Klasszikus ajánló

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.