Klasszikus

A magyarság népzenéje

2002.12.05. 00:00
Ajánlom
A szűkebb szakma és a népzene rajongói számára egyaránt kivételes jelentőségű esemény, hogy a Planétás Kiadó megjelentette Vargyas Lajos: A magyarság népzenéje című nagyszabású összefoglaló munkáját, a Jelenlévő Múlt sorozatban, Paksa Katalin szerkesztésében és átdolgozásában.

A magyarság népzenéje második kiadása, amely évtizedes igénye volt a szakmának – hiszen ma is inspiráló tartalma ellenére beszerzése szinte lehetetlen volt –, a szerző eredeti szándékát is kiteljesíti: valóságos archívummá teszi a könyvet a hangzó melléklet; a könyv mintegy 1000 kottát tartalmaz, a 10 CD-n 433 dallam hallható.

A tankönyvként is ajánlott könyvben az elméleti bevezető után dallamgyűjtemény és sokszempontú mutató segíti a népzene teljes spektrumának megismerését. Vargyas Lajos nemcsak a Bartók és Kodály utáni népzenekutatás szintézisét alkotta meg, de a magyarságtudományhoz is hozzájárult, amikor a zenének a teljes életrendben betöltött szerepét is vizsgálva, a legtágabb népdalfogalom alapján bemutatja, milyen értékrend, érzelmek és események sűrítődnek egy-egy folklóralkotásba.

A kiadványt az MTA Zenetudományi Intézetének szervezésében 2002. november 28-án mutatták be, a Fonó zenekar közreműködésével. Rockenbauer Zoltán volt kultuszminiszter és az MTA Zenetudományi Intézete igazgatója, Tallián Tibor méltatta az esemény jelentőségét, a szakmai ismertetőt pedig Andrásfalvy Bertalan, a Janus Pannonius Tudományegyetem professzora, valamint Paksa Katalin, az MTA Zenetudományi Intézetének főmunkatársa tartotta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.