Klasszikus

A Mahler-ünnepek ünnepe

2010.09.08. 10:40
Ajánlom
Szeptember 9-én vette kezdetét az immár hatodik alkalommal megrendezett Budapesti Mahler-ünnep. A Budapesti Fesztiválzenekar egyik próbáján a Fidelio.hu VIDEÓT is készített.

A Budapesti Fesztiválzenekar, a Művészetek Palotája, a Magyar Rádió és a Magyar Gustav Mahler Társaság számos különleges megmozdulással készül a 12-éig tartó rendezvénysorozatra. 9-én este fél héttől Konok Tamás festőművész és Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója, a Mahler-ünnep művészeti vezetője nyitja meg az eseménysort a Művészetek Palotájában. Fél nyolctól a Hamburgból érkező NDR Szimfonikus Zenekar játszik Michael Gielen vezényletével, az est egyik szólistája, akinek egy klarinétra írt kompozíciója is felcsendül, Jörg Widmann lesz.

10-én, 11-én és 12-én az ünnep rezidens zenekara, a Budapesti Fesztiválzenekar lép fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Műsorukon Melis László Dionysia című műve és Mahler monumentális VII. szimfóniája szerepel. A koncerteket előkészítő hétfői próbán, ahol a IV. tétellel dolgoztak, a Fidelio.hu kamerája is ott volt:

A próbát követő sajtótájékoztatót Melis László zeneszerző, Körner Tamás, a Budapesti Fesztiválzenekar igazgatója, Fischer Iván zeneigazgató, Elisabeth Kornfeind, az Oszrák Kulturális Fórum igazgatója, Csonka András, a Művészetek Palotájának vezérigazgató helyettese és Váradi Júlia, a zenekar sajtófőnöke tartotta.

A Mahler-ünnephez nemcsak Mahler emlékének ápolása, műveinek eljátszása tartozik hozzá, hanem új művek bemutatását is célul tűzte ki Fischer Iván. A Budapesti Fesztiválzenekar idei ősbemutatója a már említett Melis László Dionysia című műve lesz. A sajtótájékoztatón a szerző elmondta, hogy tavaly nyáron fogalmazódott meg benne az alapgondolat, miszerint az antik Dionysos-ünnepre komponál zenét, a színház, a zene és a tánc közös gyökereire utalva. Újdonság, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar a budapesti koncertek mellett vidéki turnén is bemutatja különleges műsorát: Győr, Szombathely és Pécs városa ad helyet ezeknek a hangversenyeknek.

Két, a hónap végéig látható kiállítás is kezdetét veszi 9-én a Müpa Előcsarnokában. Az osztrák könyvtárak és múzeumok anyagából válogató Mahler és Bécs című, valamint a Kanadában élő, de épp hazakészülő lemezgyűjtő, Fülöp Péter legérdekesebb lemezeiből készített tárlat. Ez utóbbi a IV. és VII. szimfóniák hangzó anyagait vonultatja fel tárgyi és hangzó formában is.

A Magyar Rádió a hangversenyek közvetítése mellett több tematikus adást, Mahlerrel és műveivel foglalkozó műsort sugároz a Mahler-ünnep alatt. Az előző évekhez hasonlóan az idén is megjelenik az a kétnyelvű, reprezentatív album, amely a Mahler-ünnep koncertjeihez kapcsolódik útmutatóként. Idén azonban egy újdonság is emeli az ünnep fényét. A Magyar Mahler Társaság kezdeményezésére és a Geopen Könykiadó gondozásában jelent meg Román Zoltán Mahler és Magyarország című könyve. A kötet külföldön és Magyarországon is már több évtizede kapható - angol nyelven, de magyarul most válik hozzáférhetővé. A bemutatóra 10-én este héttől kerül sor, ahol Fáy Miklós beszélget a Magyarországra látogató szerzővel a Müpa Lépcsőtermében.

A Magyar Mahler Táraság nemcsak a könyv ötletével, hanem a szeptember 5-én felavatott Mahler-szoborral is emlékezik a zeneszerző születésének 150. évfordulójára. A mellszobor elkészítésére pályázatot írtak ki, melyet Krasznai János nyert meg. Az alkotás a Mahler-ünnep idejére átköltözik az Operaházból a Művészetek Palotájába, hogy minél több helyszínen segítsen felidézni e korszakos jelentőségű zeneszerző szellemiségét.

http://www.bfz.hu/
http://www.mupa.hu/

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.
Klasszikus

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Klasszikus

Nagy zeneszerzők szerelmi életéről szól Bősze Ádám új előadássorozata

Nem a komolyzenét akarja népszerűsíteni, célja csupán, hogy érdekes legyen. Új előadássorozatában a női szemszögre különös figyelmet fordítva beszél nagy zeneszerzők nagy szerelmeiről Bősze Ádám.
Színház

Bezárja tanodáját Gór Nagy Mária

Nem talált elég tehetséges diákokat, így már csak a kifutó évfolyamokat tanítja a róla elnevezett intézményben a színésznő.
Színház

Elhunyt Ababi Csilla, a nagyváradi teátrum fiatal színésznője

A nagyváradi Szigligeti Színház 36 éves színésznője méltósággal és különleges erővel viselt, hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el szeptember 16-án. FRISSÍTVE!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus állás

Zenészeket keres az Európai Unió Ifjúsági Zenekara

Az Európai Unió Ifjúsági Zenekarában 2003 óta játszanak magyar muzsikusok. Idén újra tagfelvételt hirdetnek – mutatjuk a részleteket!
Klasszikus óbudai társaskör

Októberi kínálat az Óbudai Társaskörben

Az Óbudai Társaskör az Anima Musicae Kamarazenekar új sorozatával nyitja meg a 2019/2020-as évadát a zene világnapján, október 1-jén.
Klasszikus ajánló

Ránki Dezső szólóestet ad a Müpában

Beethoven és Schumann műveit adja el szólóestjén Ránki Dezső, az MVM Koncertek - A Zongora című koncertsorozat évadnyitó koncertjén.
Klasszikus magazin

10 érdekesség a 35 éves Amadeusról

1984 szeptemberében mutatták be az Egyesült Államokban Miloš Forman filmjét, amely ugyan hemzseg a történelmi pontatlanságoktól, mégsem tudjuk megunni. Összeszedtünk tíz érdekességet róla.
Klasszikus orgona

Magyar orgonista Japán egyik legjobb koncerttermének rezidens orgonistája

Simon Rattle egyenesen a világ legjobb modern koncerttermének nevezte a szapporói Kitara Hangversenytermet, amelynek rezidens orgonistája az új évadtól Tabajdi Ádám.