Klasszikus

A Mahler-ünnepek ünnepe

2010.09.08. 10:40
Ajánlom
Szeptember 9-én vette kezdetét az immár hatodik alkalommal megrendezett Budapesti Mahler-ünnep. A Budapesti Fesztiválzenekar egyik próbáján a Fidelio.hu VIDEÓT is készített.

A Budapesti Fesztiválzenekar, a Művészetek Palotája, a Magyar Rádió és a Magyar Gustav Mahler Társaság számos különleges megmozdulással készül a 12-éig tartó rendezvénysorozatra. 9-én este fél héttől Konok Tamás festőművész és Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója, a Mahler-ünnep művészeti vezetője nyitja meg az eseménysort a Művészetek Palotájában. Fél nyolctól a Hamburgból érkező NDR Szimfonikus Zenekar játszik Michael Gielen vezényletével, az est egyik szólistája, akinek egy klarinétra írt kompozíciója is felcsendül, Jörg Widmann lesz.

10-én, 11-én és 12-én az ünnep rezidens zenekara, a Budapesti Fesztiválzenekar lép fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Műsorukon Melis László Dionysia című műve és Mahler monumentális VII. szimfóniája szerepel. A koncerteket előkészítő hétfői próbán, ahol a IV. tétellel dolgoztak, a Fidelio.hu kamerája is ott volt:

A próbát követő sajtótájékoztatót Melis László zeneszerző, Körner Tamás, a Budapesti Fesztiválzenekar igazgatója, Fischer Iván zeneigazgató, Elisabeth Kornfeind, az Oszrák Kulturális Fórum igazgatója, Csonka András, a Művészetek Palotájának vezérigazgató helyettese és Váradi Júlia, a zenekar sajtófőnöke tartotta.

A Mahler-ünnephez nemcsak Mahler emlékének ápolása, műveinek eljátszása tartozik hozzá, hanem új művek bemutatását is célul tűzte ki Fischer Iván. A Budapesti Fesztiválzenekar idei ősbemutatója a már említett Melis László Dionysia című műve lesz. A sajtótájékoztatón a szerző elmondta, hogy tavaly nyáron fogalmazódott meg benne az alapgondolat, miszerint az antik Dionysos-ünnepre komponál zenét, a színház, a zene és a tánc közös gyökereire utalva. Újdonság, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar a budapesti koncertek mellett vidéki turnén is bemutatja különleges műsorát: Győr, Szombathely és Pécs városa ad helyet ezeknek a hangversenyeknek.

Két, a hónap végéig látható kiállítás is kezdetét veszi 9-én a Müpa Előcsarnokában. Az osztrák könyvtárak és múzeumok anyagából válogató Mahler és Bécs című, valamint a Kanadában élő, de épp hazakészülő lemezgyűjtő, Fülöp Péter legérdekesebb lemezeiből készített tárlat. Ez utóbbi a IV. és VII. szimfóniák hangzó anyagait vonultatja fel tárgyi és hangzó formában is.

A Magyar Rádió a hangversenyek közvetítése mellett több tematikus adást, Mahlerrel és műveivel foglalkozó műsort sugároz a Mahler-ünnep alatt. Az előző évekhez hasonlóan az idén is megjelenik az a kétnyelvű, reprezentatív album, amely a Mahler-ünnep koncertjeihez kapcsolódik útmutatóként. Idén azonban egy újdonság is emeli az ünnep fényét. A Magyar Mahler Társaság kezdeményezésére és a Geopen Könykiadó gondozásában jelent meg Román Zoltán Mahler és Magyarország című könyve. A kötet külföldön és Magyarországon is már több évtizede kapható - angol nyelven, de magyarul most válik hozzáférhetővé. A bemutatóra 10-én este héttől kerül sor, ahol Fáy Miklós beszélget a Magyarországra látogató szerzővel a Müpa Lépcsőtermében.

A Magyar Mahler Táraság nemcsak a könyv ötletével, hanem a szeptember 5-én felavatott Mahler-szoborral is emlékezik a zeneszerző születésének 150. évfordulójára. A mellszobor elkészítésére pályázatot írtak ki, melyet Krasznai János nyert meg. Az alkotás a Mahler-ünnep idejére átköltözik az Operaházból a Művészetek Palotájába, hogy minél több helyszínen segítsen felidézni e korszakos jelentőségű zeneszerző szellemiségét.

http://www.bfz.hu/
http://www.mupa.hu/

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.