Klasszikus

A második Strém Kálmán-emléknap

2008.05.28. 00:00
Ajánlom
2008. május 25-én vasárnap másodszor rendeztek emléknapot a tragikus váratlansággal 2005. november 27-én elhunyt zeneszociológus-hangversenyrendező, Strém Kálmán tiszteletére szülővárosában, Nagykanizsán.

Tavaly a Magyar Haydn Társaság avatott emléktáblát Strém szülőházán, és nagy sikert aratott az igen igényesen rendezett koncert is, idén pedig a Medgyaszay-ház felújított koncertteremében tisztelegtek emléke előtt. Az esemény házigazdája, a Kanizsai Klasszikusok Kulturális Közhasznú Egyesület, lelkes zenetanárokból, a helyi – 2007. május 28. óta Strém Kálmán nevét viselő - ifjúsági vonószenekar segítő családtagjaiból jött létre azzal a céllal, hogy a város zenei életét fellendítse. Ennek érdekében több mesterkurzust is szerveztek már jeles előadóművészek, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin részvételével. 2008. március 30-án mutatkozott be az 1920-ban alapított, és most újjászervezett Szimfonikus Zenekar. Terveik szerint a 2009. június 1-jén megtartandó – Strém Kálmán 75. születési évfordulójára emékező – koncerten Várjon Dénes és Simon Izabella zongoraművészekkel Haydn műveiből kívánnak előadni.

Idén május 25-én délután kezdődött az emlékezés. A városi könyvtárban Esterházy Péter olvasott fel a Semmi művészet című új kötetéből. Az érdeklődők olyan nagy számban jelentek meg, hogy kis késedelmet okozott, míg egy nagyobb terembe átvonultak, hogy mindenki beférjen. Az eseményt egy igen érdekes, kötetlen beszélgetés vezette be, amelyen Czupi Gyula, a városi könyvtár igazgatója tett fel izgalmas, sokakat érdeklő kérdéseket az írónak. Utána pedig hosszú sorban várakoztak a tisztelők, hogy az ott megvásárolt könyvekbe dedikációt kaphassanak.

Az esti hangversenyt a Trio Lignum, a három fafúvós muzsikusból álló együttes, Rozmán Lajos és Klenyán Csaba klarinét-, valamint Lakatos György fagottművészek, a magyar fafúvósok legkiválóbbjai adták, akik a barokktól napjainkig valamennyi műfajban otthonosan mozognak. A koncert előtt Stachó László fiatal zenetudós méltatta Strém Kálmán életútját.

A rendívül feszesen szerkesztett program során Esterházy Péter a Harmonia Caelestis című művéből olvasott fel részleteket, amelynek humora, nem kis mértékben a szerző kiváló előadó képességének is köszönhetően, gyorsan felszabadította a hangulatot, és hamarosan a gurgulázó nevetés hangjai töltötték be a termet. Világossá vált a közönség számára az is, hogy a sokszor néhány évszázadot átívelő muzsika hogyan illeszkedik az író művének időtlenségéhez, számos zenei vonatkozásához. Az eredmény olyan vastaps volt, hogy a művészek tanácstalanul néztek egymásra, ilyenkor mi is teendő. Végül Dolmányos Erzsébet elnökasszony, az est méltó lezárásaképpen, egy-egy Strém Kálmán-emlékplakettet nyújtott át a közreműködőknek.

Akik jelen voltak elmondhatták, hogy módjuk volt egy igen tartalmas, szellemet-lelket feltöltő nap részeseivé válniuk.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Az intuíció vezet” – Beszélgetés Tabajdi Ádám orgonaművésszel

Tabajdi Ádám az orgonistavilág sokoldalú alakja. Kívül-belül ismeri a hangszert és irodalmát, gyakornok volt a párizsi Notre-Dame-ban, számos rangos, nemzetközi versenyen szerepelt már sikerrel és előkészületben van egy átiratának kottás kiadása. Az MVM Zrt. jóvoltából Junior Prima Díjjal kitüntetett művész azt is elárulta, mit gondol a versenyekről, és milyen orgonát választana magának.
Klasszikus videó

Három nyelven csendül fel a Csendes éj a Danubia Zenekar és a Máltai Szimfónia videójában

Hátrányos helyzetű gyerekekkel rögzítették a Csendes éj című klasszikus karácsonyi dalt, amely lovári, angol és magyar nyelven csendül fel Lakatos Mónika, Nótár Mary és Takács Nikolas, valamint a Szent Efrém Férfikar közreműködésével.
Klasszikus hír

Elmarad Nina Stemme áriaestje a Müpában

Az intézmény tájékoztatása alapján a világhírű svéd szoprán lemondta december 7-re tervezett Wagner-estjét, így a koncertre szóló jegyeket az intézmény visszaváltja.
Klasszikus ajánló

Kállai Ernő lesz az Anima Musicae vendége

December 9-én egy újabb zseniális művész, Kállai Ernő foglalja el az Anima Musicae kamarazenekar koncertmesteri székét a Nádor Teremben, ahol szólójátékával is megajándékozza a közönséget.
Klasszikus magazin

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.