Klasszikus

A MÁV Szimfonikusok koncertjei

2002.09.16. 00:00
Ajánlom
Két, egyenként nyolc koncertet tartalmazó bérletet bocsátott ki a 20022003-as hangversenyévadra a MÁV Szimfonikus Zenekar. Ezeken számos neves vendégkarmester lép az együttes elé: Ács János, Antal Mátyás, Fürst János, Kovács János és Lukács Ervin.

Koncertjeikre sikerült olyan kiváló magyar szólistákat megnyerniük, mint Perényi Miklós, Prunyi Ilona, Baráti Kristóf és Szelecsényi Norbert. Az évad műsorából országos szinten is kiemelkedik néhány, a Magyar Rádió Énekkarával, a Nemzeti Énekkarral és a Budapesti Akadémiai Kórustársasággal közösen előadandó, nagyszabású mű. Ilyen Mendelssohn Éliás vagy Händel Júdás Makkabeus című oratóriuma és Dvorák Requiemje. A zenekar különleges műsorral emlékezik Prokofjev halálának 50. évfordulójára: Stravinsky Zongoraversenye (szólista: Jandó Jenő) és Zsoltárszimfóniája mellett Prokofjev eredetileg Eisenstein filmjéhez írt kísérőzenéje szólal meg, az Alexander Nyevszkij (szólista: Megyesi-Schwartz Lúcia). A Hacsaturján születésének századik évfordulójának tiszteletére elhangzó hangversenyen a szovjet zeneszerző Gordonkaversenye csendül majd fel nem kisebb muzsikusszemélyiség, mint Perényi Miklós tolmácsolásában.

A MÁV Szimfonikus Zenekar továbbra is nagy hangsúlyt fektet a fiatal zenésztehetségek pályájának elindítására, ezért hívták meg az utóbbi két év magyar zenei versenyeinek legeredményesebb hazai művészeit, Horváth Gábor karmestert és Farkas Gábor zongoraművészt.

A zenekar anyagi helyzetéről szólva Fenyő Gábor ügyvezető igazgató elmondta, hogy a MÁV Szimfonikus Zenekarra — a más kulturális intézmények mellett — nem vonatkoznak az új közalkalmazotti bérintézkedések. Régóta folynak tárgyalások a zenekari tagok fizetésének emelése érdekében — mivel azok nem sokkal a minimálbér fölött vannak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.