Klasszikus

A Mediawave meghívást kapott Dzsungáriába

2004.06.23. 00:00
Ajánlom
világ legnagyobb független filmes fesztiválját szervező Mediawave Alapítvány meghívást kapott Kínában élő rokonainkhoz, az ujgurokhoz Dzsungáriába a Turfai Szőlőfesztiválra.

Hartyándi Jenő az alapítvány kuratóriumának elnöke az MTI-nek elmondta: régi kapcsolatot ápolnak az ujgurokkal, akikről nálunk talán még kevesen tudják, hogy közeli rokonaink. Hozzájuk készült Kőrösi Csoma Sándor is, de már nem érhette meg a találkozást.

A Médiawave fesztiválon egyébként évek óta rendszeres fellépők az ujgur népművészeti csoportok, amelyek mind zenei, mind forma világukban nagyon közel állnak a magyarhoz. Ezért is kaptak most meghívást a szüreti fesztiválra augusztusban. A győriek a Fanfara Komplex nevű moldvai magyar folklór együttessel utaznak a világ második legmélyebb területére a 170 méterrel a tengerszint alatt fekvő Turfába.

A médiawavesek természetesen filmen is megörökítik élményeiket, amelyet a hírek szerint az M1 és a Duna televízió is átvesz majd.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.