Klasszikus

A megmentett város

2002.10.26. 00:00
Ajánlom
Ma este hét órakor az Operában bemutatják az 1999-es millenniumi operapályázat kategóriagyőztesét, Fekete Gyula egyfelvonásosát, A megmentett várost. Az Eörsi István darabja nyomán készült művet Halász Péter rendezte, az előadás karmestere Kesselyák Gergely (az est első részében Puccinitől A köpenyt játszszák).

A Vilit alakító, váci születésű Herczenik Anna szoprán énekesnő a tavalyi évadban az Operaház stúdiósa volt, az idei szezontól kezdve a dalszínház „teljes jogú” magánénekese. Szép főszerepek sorakoznak már repertoárján, amelyeket az Erkel Színház színpadán énekelt, köztük Pamina, Papagéna, Susanna, Donna Anna, Zerlina, Adina és Nanetta. Az ország 1996-ban jegyezhette meg a nevét, amikor a X. Ki mit tud? opera kategóriáját megnyerte. Gödöllői hegedűtanulmányok után, a konzervatóriumi stúdiumokat „kihagyva” végezte el a Zeneakadémiát, ahol 2001 júniusában diplomázott Pászthy Júlia növendékeként.

A kiváló szoprán énekesnő, aki már hosszú időt töltött az operaszínpadon, nagyszerűen tudja átadni tapasztalatát Herczenik Annának, segíti őt – akárcsak a többi ifjú pályatársat – a szerepek felépítésében. Az egyetemen talán a legfontosabb dolgok egyike, amit megtanult, hogy az ösztönös éneklés helyett törekedni kell a tudatosságra, főleg igaz ez a próbafolyamatokra. A színpadon ennek nem szabad meglátszania, ott inkább érvényesülhetnek az ösztönök.

Herczenik Anna eseménydús pályakezdéséből nem hiányoznak a kortárs művek, ezek bemutatásáért már évekkel ezelőtt Artisjus-díjat kapott. Vajda János Leonce és Léna című operájának első felvonását koncertszerű előadásban ő énekelte először a Zeneakadémián, ezenkívül Selmeczi György, Láng István darabjait, zeneakadémiai növendékek kompozícióit tolmácsolta.

A ma esti magyar ősbemutató különleges pillanat a művésznek, hiszen először lép az Andrássy úti Ybl-palota színpadára. Herczenik Anna érdekes feladatot, nadrágszerepet kapott. Vilit alakítja, az autista kisfiút. Véletlen, szerencsés egybeesés, hogy Herczenik Anna édesanyja gyógypedagógus, s olyan iskolában dolgozik, ahol középsúlyos és erősen súlyos fogyatékosok, köztük autisták is tanulnak. A szerepformáláshoz szükséges élményeket még kisgyermekként „begyűjtötte”, amikor többször megfordult ott. A rendező, Halász Péter – aki először dolgozik az Operaházban – és a zeneszerző is segített a figura megrajzolásában. – A mű jól énekelhető, zeneileg senkinek nem okozhat problémát, s különben is, a karmester Kesselyák Gergellyel a legapróbb részletekig kidolgoztunk mindent – magyarázza. – Ami igazán mély benyomást tett rám, az a légkör volt, amelyben mindvégig együtt dolgoztunk a kollégákkal. Ritkán jön össze enynyire jó csapat, a próbákon nagyon sokat adtunk és kaptunk egymástól. Én személy szerint rendezőtől ennyit, mint Halász Pétertől, még soha nem tanultam. Azt például, hogy nem az a lényeg: szólóban milyen remekül mutatok. Az a fontos, hogy a figurám, a többi szereplő és a kórus együtt egy egészet alkosson, és ezt érzékelje a néző is. Jónak lenni együtt a legjobb.

Az évad további részében a kitűnő szoprán a Falstaff és a Varázsfuvola előadásaiban lép a nagyérdemű elé, továbbá még egy izgalmas megméretés várja, egy Zemlinsky-egyfelvonásos, A törpe magyarországi premierje. Szerepálmai a Tosca, a Traviata és Bergtől a Lulu – ez utóbbiból, nagy kedvencéből írta zeneakadémiai szakdolgozatát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Ami szembejön, nem biztos, hogy akadály – interjú Béres Attilával a szegedi Rebecca-bemutató kapcsán

Pont ilyennek képzeltem: elfoglalt, egymást érik a beérkező hívásai, többször kér fél percet, mire leül és belehelyezkedik az interjúszituációba. Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk, aki a Szegedi Szabadtéri Játékokon rendezi a Rebecca musicalt.
Klasszikus

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Klasszikus interjú

„A művek mélyebb megértését tartom a legfontosabbnak” – beszélgetés Szalai Molli zongoraművésszel

Külföldön értük utol a friss Junior Prima-díjas zongoraművészt, aki jövőre már második mesterdiplomáját szerzi. Az MVM Zrt. jóvoltából idén megemelt, hárommillió forinttal járó elismerést ezért felkészülésre, új hangszerre és megszakítás nélküli, folyamatos munkára fordítja majd.
Klasszikus hír

Balogh Máté olasz zeneszerzőversenyen nyert első díjat

A trieszti Friedrich Schiller Kulturális Társaság által kiírt dalversenyen a nagy német költő szövegeit kellett megzenésíteni. A megmérettetést az első alkalommal rendezték meg, Jörg Widmann fővédnöksége alatt.
Klasszikus ajánló

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Klasszikus interjú

„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani” – interjú Szecsődi Ferenccel

Kortárs vonóshangszer-kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.