Klasszikus

A megmentett város

2002.10.26. 00:00
Ajánlom
Ma este hét órakor az Operában bemutatják az 1999-es millenniumi operapályázat kategóriagyőztesét, Fekete Gyula egyfelvonásosát, A megmentett várost. Az Eörsi István darabja nyomán készült művet Halász Péter rendezte, az előadás karmestere Kesselyák Gergely (az est első részében Puccinitől A köpenyt játszszák).

A Vilit alakító, váci születésű Herczenik Anna szoprán énekesnő a tavalyi évadban az Operaház stúdiósa volt, az idei szezontól kezdve a dalszínház „teljes jogú” magánénekese. Szép főszerepek sorakoznak már repertoárján, amelyeket az Erkel Színház színpadán énekelt, köztük Pamina, Papagéna, Susanna, Donna Anna, Zerlina, Adina és Nanetta. Az ország 1996-ban jegyezhette meg a nevét, amikor a X. Ki mit tud? opera kategóriáját megnyerte. Gödöllői hegedűtanulmányok után, a konzervatóriumi stúdiumokat „kihagyva” végezte el a Zeneakadémiát, ahol 2001 júniusában diplomázott Pászthy Júlia növendékeként.

A kiváló szoprán énekesnő, aki már hosszú időt töltött az operaszínpadon, nagyszerűen tudja átadni tapasztalatát Herczenik Annának, segíti őt – akárcsak a többi ifjú pályatársat – a szerepek felépítésében. Az egyetemen talán a legfontosabb dolgok egyike, amit megtanult, hogy az ösztönös éneklés helyett törekedni kell a tudatosságra, főleg igaz ez a próbafolyamatokra. A színpadon ennek nem szabad meglátszania, ott inkább érvényesülhetnek az ösztönök.

Herczenik Anna eseménydús pályakezdéséből nem hiányoznak a kortárs művek, ezek bemutatásáért már évekkel ezelőtt Artisjus-díjat kapott. Vajda János Leonce és Léna című operájának első felvonását koncertszerű előadásban ő énekelte először a Zeneakadémián, ezenkívül Selmeczi György, Láng István darabjait, zeneakadémiai növendékek kompozícióit tolmácsolta.

A ma esti magyar ősbemutató különleges pillanat a művésznek, hiszen először lép az Andrássy úti Ybl-palota színpadára. Herczenik Anna érdekes feladatot, nadrágszerepet kapott. Vilit alakítja, az autista kisfiút. Véletlen, szerencsés egybeesés, hogy Herczenik Anna édesanyja gyógypedagógus, s olyan iskolában dolgozik, ahol középsúlyos és erősen súlyos fogyatékosok, köztük autisták is tanulnak. A szerepformáláshoz szükséges élményeket még kisgyermekként „begyűjtötte”, amikor többször megfordult ott. A rendező, Halász Péter – aki először dolgozik az Operaházban – és a zeneszerző is segített a figura megrajzolásában. – A mű jól énekelhető, zeneileg senkinek nem okozhat problémát, s különben is, a karmester Kesselyák Gergellyel a legapróbb részletekig kidolgoztunk mindent – magyarázza. – Ami igazán mély benyomást tett rám, az a légkör volt, amelyben mindvégig együtt dolgoztunk a kollégákkal. Ritkán jön össze enynyire jó csapat, a próbákon nagyon sokat adtunk és kaptunk egymástól. Én személy szerint rendezőtől ennyit, mint Halász Pétertől, még soha nem tanultam. Azt például, hogy nem az a lényeg: szólóban milyen remekül mutatok. Az a fontos, hogy a figurám, a többi szereplő és a kórus együtt egy egészet alkosson, és ezt érzékelje a néző is. Jónak lenni együtt a legjobb.

Az évad további részében a kitűnő szoprán a Falstaff és a Varázsfuvola előadásaiban lép a nagyérdemű elé, továbbá még egy izgalmas megméretés várja, egy Zemlinsky-egyfelvonásos, A törpe magyarországi premierje. Szerepálmai a Tosca, a Traviata és Bergtől a Lulu – ez utóbbiból, nagy kedvencéből írta zeneakadémiai szakdolgozatát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.