Klasszikus

A megújított kodályi mintát követné Kecskemét is

2016.10.16. 14:04
Ajánlom
Együttműködési megállapodást kötött október 13-án a Zeneakadémia Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézete és a Kecskeméti Református Általános Iskola: 2016 őszétől Kodály szülővárosában is elindult a világhíres ének-zene oktatási módszerre épülő, de XXI. századi eszközöket alkalmazó mintatagozat.

„Kodály Zoltán nevelési módszerének tartalmát a zenén keresztül mindenhova el kell juttatni. A mintaprogram célja megmutatni, hogy heti egy-két óra zenei és egyben lelki neveléssel is kiemelkedő eredményeket lehet elérni, hiszen a művészetek elengedhetetlenül fontosak a gyerekek oktatásában ” – mondta el az ünnepélyes eseményen Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora.

Kodaly-Intezet-kecskemeti-mintaiskola-projektindito-20161013-fot

Kodaly-Intezet-kecskemeti-mintaiskola-projektindito-20161013-fot (Fotó/Forrás: Tuba Zoltán)

A mintatagozat énekóráinak központi tevékenysége továbbra is a zenei hallást leghatékonyabban fejlesztő, s a közösségi zenei élmények létrehozására leginkább alkalmas éneklés. A zene mellé a mozgás élménye társul, részben az irányított, zenét követő mozgásra alapozva (ebben a tekintetben a svájci zeneszerző és zenepedagógus, Émile Jaques-Dalcroze elveiből merítve), valamint az improvizált, szabad mozgást (Kokas Klára zenepedagógiájának elemeit) felhasználva. Az újszerű elvek alapján vezetett órákon tehát nem az elméleti ismeretek elsajátításán van a hangsúly, hanem az aktív zenei tevékenységen keresztül megvalósuló személyiség-fejlesztésén, az érzelmi és értelmi intelligencia harmonikus kialakításán. Az egymás elfogadására, az örömteli együttműködésre ösztönző pedagógiai alapelveken nyugvó kreatív játékos módszerek ugyanakkor fejlesztik a hosszú távú figyelmet és a koncentráció-készséget, valamint a ritmusérzéket is.

Kodaly-Intezet-kecskemeti-mintaiskola-projektindito-20161013-fot

Kodaly-Intezet-kecskemeti-mintaiskola-projektindito-20161013-fot (Fotó/Forrás: Tuba Zoltán)

A „Kodály-módszer a XXI. században” projekt első fázisában ének-zene tagozatos iskolások számára készült el a módszertani nóvumokra építő új kerettanterv, amelynek gyakorlati kipróbálása két évvel ezelőtt, 2014 őszén indult el Budapesten, három városmajori oktatási intézmény és a Zeneakadémia Kodály Intézete stratégiai együttműködése keretében. Az elmúlt két évben a Kodály Intézet műhelyében elkészült a tanterv általános iskolák számára adaptált változata, s a Kodály-módszer gyakorlati megújítását célzó program a Kecskeméti Református Általános Iskolával kötött együttműködési megállapodásnak köszönhetően új mintatagozattal bővült 2016 őszétől.

A kecskeméti projekt vezető tanárai Szirányi Borbála és Barabás Edina, a Kodály Intézet oktatói, akik az új módszerek gyakorlati alkalmazásában a budapesti mintatagozaton is tapasztalatot szerezhettek. Az órákat az iskola énektanáraival közösen tartják, s annak köszönhetően, hogy a Kecskeméti Református Általános Iskolában angol tagozat is működik, az oktatásba a Kodály Intézet nemzetközi kurzusain résztvevő külföldi hallgatók is bekapcsolódhatnak.

Kodaly-Intezet-kecskemeti-mintaiskola-projektindito-20161013-fot

Kodaly-Intezet-kecskemeti-mintaiskola-projektindito-20161013-fot (Fotó/Forrás: Tuba Zoltán)

„Nyitott, befogadó és fogékony környezet nélkül a Zeneakadémia nem tudná megmutatni mindazt az értéket, amelynek a gondozására kijelölték. A kecskeméti Kodály Intézet nemcsak Kodály Zoltán szellemi örökségének gondozására és arra a tudásra büszke, ami az elmúlt időszakban az oktatók és kutatók révén a műhelyben felhalmozódott, hanem mindazokra az intézet falain túl jelentkező eredményekre is, amelyek jól tükrözik a magyar zenepedagógiában és zeneoktatási gyakorlatban rejlő tudást.” - mondta el a megállapodás aláírását megelőzően Nemes László Norbert, a Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet igazgatója.

Régi álom vált valóra a zeneiskolában

Kapcsolódó

Régi álom vált valóra a zeneiskolában

Egység, letisztultság és némi gyermeki báj jellemzi a Marczibányi téri Kodály Iskola Gyermekkarát. Az intézmény 60. születésnapja alkalmából nemcsak az iskola tanulói, hanem az őket tanítók számára is egy régi álom vált valóra. Mai gyermekkari műveket vehettek lemezre Fekete Gyula, Kovács Zoltán és Tóth Péter, a kórusnak dedikált darabjaiból válogatva. A felvételről Őri Csilla karnaggyal beszélgettünk.

A kecskeméti mintatagozat újdonsága, hogy itt próbálják majd ki első alkalommal a Zeneakadémia Kodály Intézetének tanáraiból és az MTA Agyi Képalkotó munkacsoportjának tagjaiból álló, dr. Nemes László Norbert vezette kutatócsoport szakmódszertani fejlesztéseinek eredményeit, mely az éneklés és a zenehallgatást kísérő mozgás kreatív integrálásának lehetőségeit vizsgálja. S hogy a gyerekek számára XXI. századi élményt is nyújtson az ének-zene tanulás, az új énekórákon a Kodály Intézet részvételével fejlesztett digitális oktatócsomag, illetve alkalmazások is kitüntetett szerepet kapnak. A kecskeméti mintatagozat diákjainak részvételével kezdődhet meg a Kodály Intézet által nemrégiben elnyert nagyszabású Erasmus+ pályázat keretében a zenei írás és olvasási készségeket fejlesztő, a Kodály Intézet szakmai közreműködésével, egy magyar programozó-csapat által évek óta tökéletesített oktatási applikáció éles tesztelése.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.