Klasszikus

A megújulás útján – augusztusban újra Arcus Temporum Művészeti Fesztivál

2022.08.08. 09:00
Ajánlom
Valódi mélységek és tartalmak. Ezt kínálja minden évben az Arcus Temporum a Pannonhalmi Főapátságban. A monostor csodálatos tereiben idén is a zenei, az irodalmi és a képzőművészeti élet hazai és nemzetközi kiválóságai, és persze a bencés szerzetesek várják a közönséget augusztus 26–28. között.

Megújulásra hív a XVIII. Arcus Temporum. A fesztivál központi gondolata még soha nem volt ennyire aktuális. A jelenlegi történelmi és gazdasági helyzet erőteljes figyelmeztetés, hogy egyéni és közösségi szinten is a megtéréshez fogható megújulásra van szükség. Mindezzel a fesztivál irodalmi, zenei, képzőművészeti és spirituális programjai is szembesítenek.

Arcus Temporum, azaz ’időívek’. Egyik pillérük Bach, a másik a korunk reneszánsz művészének tartott Lera Auerbach. Az idei fesztivál e két kiváló zeneszerzőt helyezi egymás mellé. Bár a komponistákat több száz év választja el, a múlt és a jelen határai elmosódnak az ezeréves falak között,

felemelő zenei és mélyreható spirituális élményt téve lehetővé.

fidelio_arcus_kep2_1920x108-120745.png

Arcus Temporum (Fotó/Forrás: Pannonhalmi Főapátság)

Az Arcus Temporum zenei kínálatát mindig a gondosan összeválogatott művek és a legkiválóbb előadók fémjelzik. Amilyen Lera Auerbach is, aki a fesztiválon tartja saját szonátájának európai premierjét. Fellép továbbá – mások mellett – Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedű-, Csalog Gábor zongora-, Kaczander Orsolya fuvola-, Perényi Miklós gordonka-, Fenyő László csellóművész és a kiváló fiatal tehetség, Berecz Mihály zongorista; valamint a Keller Quartet, az Anima Musicae, a Classicus Quartet és a Korossy Kvartett. Nem túlzás azt állítani, hogy a fesztivál művészeti vezetője, Keller András idén is

a zenei élet elitjét hozza el a Pannonhalmi Főapátságba.

Az Arcus Temporum irodalmi díszvendégeként a kortárs irodalom nagy öregjét, Nádas Péter Kossuth-díjas írót köszönthetjük. Megújulásairól Bazsányi Sándor irodalomtörténésszel beszélget. A témához tökéletesen illeszkedik az író személyes halálélményét feldolgozó Saját halál című műve, amely felolvasószínházi előadáson elevenedik meg. A szerző különleges látásmódjába fotótárlata is bepillantást enged majd.

Nádas kiállítása mellett egy különleges alkotás befogadóivá is válhatunk. A Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói idén is izgalmas kísérletbe fognak. Az Arcus Junior Alkotótáborban a rigai, a római és a drezdai művészeti egyetemek hallgatóival közösen hoznak létre új alkotást a helyszínen, Pannonhalma és a szerzetesközösség lelkiségéből merítve ihletet.

fidelio_arcus_kep3_1920x108-115921.png

Arcus Temporum (Fotó/Forrás: Pannonhalmi Főapátság)

A kínálatot a spirituális élmények teszik teljessé. A pannonhalmi bencés szerzetesek mindennapjait már több mint ezer éve imádságos napirendjük határozza meg. Arra hívják a vendégeket is, hogy kapcsolódjanak be zsolozsmájukba, és valamiféleképp az életükbe. Az idei spirituális programok egyik különlegessége az Ásványok és irodalom című vezetés a felújított ásványtárban Ontko Henrik atyával és Komálovics Zoltán íróval, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium tanárával. Az Orgonatúrán pedig – amit a fesztiváligazgató, Dejcsics Konrád atya és Kiss Zsolt orgonaművész tart – először mutatkozik be az Arcus vendégei előtt az épp a Megújulás évére restaurált közel háromszáz éves Podkonický-orgona.

A Pannonhalmi Főapátság arra biztatja a fesztivál vendégeit, hogy bátran lépjenek ők is a Megújulás útjára, vagy ahogy a rendalapító Szent Benedek a Regulában írja: „Keljünk föl tehát végre-valahára a Szentírás serkentő szavára: »Itt az óra, hogy felébredjünk az álomból.«”

Részletes program ide kattintva olvasható.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Arcus Temporum (forrás: Pannonhalmi Főapátság)

Lera Auerbach premierjével indul az Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán

Kapcsolódó

Lera Auerbach premierjével indul az Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán

Zenei kuriózummal indít a XVIII. Arcus Temporum Kortárs Művészeti Fesztivál. Korunk „reneszánsz művésze”, a kiváló karmester, zongorista és zeneszerző Lera Auerbach saját szonátájának európai premierjét játssza, a fesztivál művészeti vezetőjével, Keller András hegedűművésszel.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nem a csönd, a némaság jelzi a díj függetlenségét” – újabb reakciók Vilmányi Benett visszautasított elismerése kapcsán

A korábbi Junior Prima díjasok közleménye után Tompa Andrea, Gábor György és Kovács Bálint is közzétette gondolatait a véleményszabadságról, a díjak függetlenségéről és a színészszakma összefogásáról.
Plusz

Patti Smith-napot rendeznek a Freeszfe hallgatói

Jóformán minden művészeti ág képviseli magát október 1-jén a hét helyszínen zajló Patti Smith-napon, koncert, színház, kiállítás, tánc, és megannyi program várja azokat, akik szeretik átlépni a megszokott határokat.
Könyv

5+1 izgalmas könyvbemutató a hamarosan kezdődő Könyvfesztiválon

Kortárs olasz regény, kisiskolásoknak szóló mesék az igazán nehéz kérdésekről, verses antológia a társadalom és az erőszak kapcsolatáról vagy épp történelmi elemzés Trianonról szlovák szemmel: mutatjuk, mire érdemes odafigyelni a hamarosan kezdődő 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.
Könyv

Mutatjuk, kik az irodalmi Nobel-díj legnagyobb esélyesei

Michel Houellebecq és Salman Rushdie a két fő várományosa a 2022-es irodalmi Nobel-díjnak, de ezúttal is szoríthatunk Nádas Péterért, illetve Krasznahorkai Lászlóért. Cikkünkben mutatjuk, hogy látják a leghíresebb kortárs írók esélyeit a fogadóirodák.
Klasszikus

„Wagner zenéje úgy hat rám, mint a drog, a mai napig függő vagyok” – Exkluzív interjú Michael Volléval

Budapesten Bachot és Lisztet énekelt korábban, de a világ legnagyobb operaházai elsősorban Wagner-szerepeiről ismerik. Michael Volle október 10-én a Müpába érkezik, ennek kapcsán kedvenc szerepe mellett a zeneszerző iránti rajongásáról is mesélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Egy húszéves zseni rémtörténete – korai Mahler-mű hangzik el a Müpában

A panaszos dal, Gustav Mahler első, teljes egészében fennmaradt műve a Grimm-testvérek hátborzongató meséjén alapszik. Bár a zeneszerző később két tételesre rövidítette ifjúkori művét, újrafelfedezése után igen népszerű lett az eredeti verzió is, amely most először hangzik el Magyarországon.
Klasszikus ajánló

Hiány két hang között – Nádas Péter és Haydn a BMC-ben

Az író nyolcvanadik születésnapja alkalmából rendezett Nádas Péter Budapestje programsorozat egyik különleges összművészeti eseménye lesz a BMC-ben rendezett koncert.
Klasszikus ajánló

Négy fesztivál vendége volt szeptemberben az Anima Musicae

Gazdag programmal indította 2022/23-as évadát az Anima Musicae Kamarazenekar. A zene lelkéről elnevezett együttes négy rangos fesztivál meghívottjaként lépett fel.
Klasszikus interjú

„Wagner zenéje úgy hat rám, mint a drog, a mai napig függő vagyok” – Exkluzív interjú Michael Volléval

Budapesten Bachot és Lisztet énekelt korábban, de a világ legnagyobb operaházai elsősorban Wagner-szerepeiről ismerik. Michael Volle október 10-én a Müpába érkezik, ennek kapcsán kedvenc szerepe mellett a zeneszerző iránti rajongásáról is mesélt.
Klasszikus kritika

Időutazás Anna Netrebkóval

Különösen személyes hangvételű estet adott Anna Netrebko szeptember 25-én este a Magyar Állami Operaházban, a mostanában a hírekben politikai állásfoglalása (vagy annak hiánya) miatt szereplő orosz szoprán néhány órára visszarepítette a nézőket a boldog békeidőkbe.