Klasszikus

A megújuló Zeneakadémia év végi újdonságai

2008.11.10. 00:00
Ajánlom
A teljes körű rekonstrukció előtt álló Zeneakadémia rektora, Batta András sajtótájékoztató keretében mutatta be a Warner Music gondozásában megjelenő, Perényi Miklós és Schiff András közös fellépéséről készített DVD-t. Az intézmény év végi zenei kínálatából kiemelkedik a száz éve született Olivier Messiaen tiszteletére szervezett emlékkoncert is, melyen magyar előadóktól először hangzik el a Turangalîla szimfónia.

A 20. század egyik legjelentősebb francia zeneszerzője, Olivier Messiaen (1908-1992) születésének századik évfordulójáról emlékeznek meg december 10-én, a Művészetek Palotájában. Az orgona- és zongoraművész, zeneteoretikus közismert alakja a világ zeneművészetének. A párizsi Conservatoire tanáraként Pierre Boulez, Karlheinz Stockhausen, Iannis Xenakis, Kurtág György, Vidovszky László mestere volt. Messiaen különleges zenei világa ötvözi a nyugat-európai keresztény hitvilágot és a kelet-ázsiai misztikát. A művész születésének századik évfordulójáról világszerte megemlékeznek. A budapesti emlékhangverseny kivételes zenei produkciónak ígérkezik: a koncert első részében a szerző 1943-ban írott műve, a Vision de l’Amen hangzik el két zongorán Klukon Edit és Ránki Dezső előadásában, a második rész további különlegességet kínál. "Messiaen munkásságának csúcspontja a Turangalila szimfónia, amelyet 1946/48-ban komponált a Bostoni Szimfonikusok számára. Magyarországon eddig csak egyetlen egyszer adták elő külföldi vendégművészek, vagyis most decemberben hallhatják először magyar előadóktól e több mint 70 perces kompozíciót" - hangsúlyozta Batta András. Az Új Magyar Zene Egyesület együttesét és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szimfonikus Zenekarát Rácz Zoltán vezényli, zongorán közreműködik Jean Efflam Bavouzet, Messiaen kedvelt hangszerét, az onde martenot-t Bruno Perrault szólaltatja meg. A koncert fővédnöke S.E. René Roudaut, Franciaország nagykövete.

Hasonló zenei érdekességet kínál az a DVD is, mely a Warner Music kiadónál a napokban jelent meg Magyarországon, s még ebben az évben a nemzetközi piacok kínálatában is helyet kap. Az idén 60. születésnapját ünneplő Perényi Miklós tiszteletére a Zeneakadémia tavasszal három részből álló koncertsorozatot szervezett, melyen a világhírű csellista Schiff Andrással játszott együtt. Ezt a ritka zenei élményt először örökíti meg az a DVD, mely a Zeneakadémia és a Warner Music első közös produkciója. "Mi is ünnepelünk, hiszen kiadónknak Magyarországon ez a tizedik kiadványa." - mondta Zsigó Katalin, a Warner Music Hungary komolyzenei tanácsadója.

A magyar csellisták legfiatalabb nemzedékéből kiemelkedik Várdai István, aki októberben hazánkat képviselte Genfben, a világ egyik legrégebbi és legkiemelkedőbb nemzetközi zenei versenyén. Az ifjú előadóművész elnyerte a 20.000 svájci frank összegű fődíjat, a közönségdíjat, a Pierre Fournier díjat és a Coup de coeur Breguet díjat. Várdai Istvánt Fülei Balázs kísérte, aki maga is sikeres előadóművész, a svájci verseny után néhány nappal a Carnegie Hallban adott koncertet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.