Klasszikus

A megújuló Zeneakadémia év végi újdonságai

2008.11.10. 00:00
Ajánlom
A teljes körű rekonstrukció előtt álló Zeneakadémia rektora, Batta András sajtótájékoztató keretében mutatta be a Warner Music gondozásában megjelenő, Perényi Miklós és Schiff András közös fellépéséről készített DVD-t. Az intézmény év végi zenei kínálatából kiemelkedik a száz éve született Olivier Messiaen tiszteletére szervezett emlékkoncert is, melyen magyar előadóktól először hangzik el a Turangalîla szimfónia.

A 20. század egyik legjelentősebb francia zeneszerzője, Olivier Messiaen (1908-1992) születésének századik évfordulójáról emlékeznek meg december 10-én, a Művészetek Palotájában. Az orgona- és zongoraművész, zeneteoretikus közismert alakja a világ zeneművészetének. A párizsi Conservatoire tanáraként Pierre Boulez, Karlheinz Stockhausen, Iannis Xenakis, Kurtág György, Vidovszky László mestere volt. Messiaen különleges zenei világa ötvözi a nyugat-európai keresztény hitvilágot és a kelet-ázsiai misztikát. A művész születésének századik évfordulójáról világszerte megemlékeznek. A budapesti emlékhangverseny kivételes zenei produkciónak ígérkezik: a koncert első részében a szerző 1943-ban írott műve, a Vision de l’Amen hangzik el két zongorán Klukon Edit és Ránki Dezső előadásában, a második rész további különlegességet kínál. "Messiaen munkásságának csúcspontja a Turangalila szimfónia, amelyet 1946/48-ban komponált a Bostoni Szimfonikusok számára. Magyarországon eddig csak egyetlen egyszer adták elő külföldi vendégművészek, vagyis most decemberben hallhatják először magyar előadóktól e több mint 70 perces kompozíciót" - hangsúlyozta Batta András. Az Új Magyar Zene Egyesület együttesét és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szimfonikus Zenekarát Rácz Zoltán vezényli, zongorán közreműködik Jean Efflam Bavouzet, Messiaen kedvelt hangszerét, az onde martenot-t Bruno Perrault szólaltatja meg. A koncert fővédnöke S.E. René Roudaut, Franciaország nagykövete.

Hasonló zenei érdekességet kínál az a DVD is, mely a Warner Music kiadónál a napokban jelent meg Magyarországon, s még ebben az évben a nemzetközi piacok kínálatában is helyet kap. Az idén 60. születésnapját ünneplő Perényi Miklós tiszteletére a Zeneakadémia tavasszal három részből álló koncertsorozatot szervezett, melyen a világhírű csellista Schiff Andrással játszott együtt. Ezt a ritka zenei élményt először örökíti meg az a DVD, mely a Zeneakadémia és a Warner Music első közös produkciója. "Mi is ünnepelünk, hiszen kiadónknak Magyarországon ez a tizedik kiadványa." - mondta Zsigó Katalin, a Warner Music Hungary komolyzenei tanácsadója.

A magyar csellisták legfiatalabb nemzedékéből kiemelkedik Várdai István, aki októberben hazánkat képviselte Genfben, a világ egyik legrégebbi és legkiemelkedőbb nemzetközi zenei versenyén. Az ifjú előadóművész elnyerte a 20.000 svájci frank összegű fődíjat, a közönségdíjat, a Pierre Fournier díjat és a Coup de coeur Breguet díjat. Várdai Istvánt Fülei Balázs kísérte, aki maga is sikeres előadóművész, a svájci verseny után néhány nappal a Carnegie Hallban adott koncertet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Színház

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Jazz/World

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.
Jazz/World

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkij legnépszerűbb zongoraversenyével lép fel Farkas Gábor

Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével ad online hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nánási Henrik vezényletével csütörtökön a Zeneakadémiáról.
Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.
Klasszikus hír

Az Emmi szerint pártpolitikai csatározás a 100 Tagú Cigányzenekar költözési ügye

Kásler Miklós pártpolitikai csatározásnak nevezte, hogy a 100 Tagú Cigányzenekarnak költöznie kell a VII. kerületből, a VII. kerületi vezetés viszont állítja, hogy találtak helyet a zenekarnak.
Klasszikus ajánló

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.