Klasszikus

A Megváltó hét szava

2007.03.31. 00:00
Ajánlom
A húsvéti ünnep meghitt hangulatát kívánja kiteljesíteni közönsége számára a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar. Húsvét alkalmából Joseph Haydn bibliai tárgyú kompozícióját, "A Megváltó hét szava a keresztfán" címet viselő mű zenekari változatát hallgathatja meg, aki ellátogat 2007. április 4-én a Szt. Quirin Szalézi templomba, az este fél nyolckor kezdődő ünnepi hangversenyre.

"Ez a legnagyobb ünnep a családban. Az egyik legkellemesebb gyermekkori emlékem, hogy húsvétkor mindig a nagymamámhoz mentünk tojást festeni, és az ünnepi ebédre az egész család összejött, köztük olyan rokonokkal, akikkel csak ilyenkor volt lehetőségünk találkozni." – idézi fel emlékeit Alpaslan Ertüngealp, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar török-görög származású zeneigazgatója, aki szerint ez a hangverseny valódi lelki ráhangolódást nyújt majd a hétvégi ünnepre.

Haydn alkotása nem egyszerű hallgatnivaló, hanem aktív kapcsolatot teremtő, meditálásra, gondolkodásra késztető mű. A Megváltó hét szava a keresztfán 1785-ben született. Haydn szerint minden szöveg pusztán hangszeres zenében ölt tartalmának megfelelő, kifejező formát, méghozzá oly módon, hogy a legjáratlanabb lélekben is mély benyomást kelt. Nagyon ügyelt rá a szerző, hogy egy-egy tétel hegedűk játszotta vezető dallama megfeleljen a latin idézet szólejtésének és ritmusának.

A hangversenynek otthont adó Szt. Quirin Szalézi templom plébánosa számára nagy öröm, hogy a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar ezt a gyönyörű, bibliai eredetű művet választotta húsvéti hangversenyére. Baji János szerint ezek az utolsó szavak jelentik Krisztus végrendeletét, amit hátrahagyott az emberiségre. “Jézus elénk tárta sorsunkat, és megmutatta, hogy létezik távlat az ember életében. A vágyak beteljesülése nem pusztán a földi életben lehetséges, hanem az örökkévalóságban.” – foglalja össze a húsvét mondanivalóját a plébános, aki a szerda esti koncerten az egyes tételek elején megismétli Krisztus szavait, és röviden tolmácsolja is az üzenetet a közönség felé.

(2007. április 4. 19:30 Szent Quirin Szalézi templom (Szombathely) - A Szombathelyi Szimfonikus Zenekar koncertje; Haydn: A Megváltó hét szava a keresztfán, vez.: Sándor János)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.
Jazz/World

Hogyan szól a tambura? – Eredics Áron (Söndörgő)

A Söndörgő együttes idén ünnepli 25. születésnapját. Eredics Áron prímtamburán, tambura szamicán és darbukán játszik, valamint énekel a zenekarban. A Fidelio Hangszertár sorozatában most ő mutatja be a hangszereit.
Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

A hazai vásárlókra épít a közeljövőben a Faur Zsófi Galéria

„Meg fog változni a piac, a lokális vásárlókra kell felkészülni” – mondja Faur Zsófi, a Faur Zsófi Galéria tulajdonosa és vezetője, aki nagyon szeretné, ha az lenne ennek az elmúlt két hónapnak a tapasztalata, hogy igenis fontosak a lokális közösségek, a család, a barátok. Ők is ezt erősítik a Bartók Béla úton, azaz a Bartók Béla Boulevard-on, ahol a Kulturális Tizenegy Egyesület elnökeként online fesztivál szervezését vezeti.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.
Klasszikus koktélparti

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Klasszikus hír

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Klasszikus interjú

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Klasszikus hír

A budapestieknek szerenádozik a Fesztiválzenekar

Több mint 200 lakóházba látogatnak el a Budapesti Fesztiválzenekar kamaraformációi júniusban Budapesten. Ingyenes szerenáddal készülnek a fővárosiaknak, mert hisznek benne, hogy a járvány idején is szükség van zenére. Nyissák ki az ajtókat, ablakokat, és engedjék be otthonaikba az élő muzsikát!