Klasszikus

A Megváltó hét szava

2007.03.31. 00:00
Ajánlom
A húsvéti ünnep meghitt hangulatát kívánja kiteljesíteni közönsége számára a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar. Húsvét alkalmából Joseph Haydn bibliai tárgyú kompozícióját, "A Megváltó hét szava a keresztfán" címet viselő mű zenekari változatát hallgathatja meg, aki ellátogat 2007. április 4-én a Szt. Quirin Szalézi templomba, az este fél nyolckor kezdődő ünnepi hangversenyre.

"Ez a legnagyobb ünnep a családban. Az egyik legkellemesebb gyermekkori emlékem, hogy húsvétkor mindig a nagymamámhoz mentünk tojást festeni, és az ünnepi ebédre az egész család összejött, köztük olyan rokonokkal, akikkel csak ilyenkor volt lehetőségünk találkozni." – idézi fel emlékeit Alpaslan Ertüngealp, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar török-görög származású zeneigazgatója, aki szerint ez a hangverseny valódi lelki ráhangolódást nyújt majd a hétvégi ünnepre.

Haydn alkotása nem egyszerű hallgatnivaló, hanem aktív kapcsolatot teremtő, meditálásra, gondolkodásra késztető mű. A Megváltó hét szava a keresztfán 1785-ben született. Haydn szerint minden szöveg pusztán hangszeres zenében ölt tartalmának megfelelő, kifejező formát, méghozzá oly módon, hogy a legjáratlanabb lélekben is mély benyomást kelt. Nagyon ügyelt rá a szerző, hogy egy-egy tétel hegedűk játszotta vezető dallama megfeleljen a latin idézet szólejtésének és ritmusának.

A hangversenynek otthont adó Szt. Quirin Szalézi templom plébánosa számára nagy öröm, hogy a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar ezt a gyönyörű, bibliai eredetű művet választotta húsvéti hangversenyére. Baji János szerint ezek az utolsó szavak jelentik Krisztus végrendeletét, amit hátrahagyott az emberiségre. “Jézus elénk tárta sorsunkat, és megmutatta, hogy létezik távlat az ember életében. A vágyak beteljesülése nem pusztán a földi életben lehetséges, hanem az örökkévalóságban.” – foglalja össze a húsvét mondanivalóját a plébános, aki a szerda esti koncerten az egyes tételek elején megismétli Krisztus szavait, és röviden tolmácsolja is az üzenetet a közönség felé.

(2007. április 4. 19:30 Szent Quirin Szalézi templom (Szombathely) - A Szombathelyi Szimfonikus Zenekar koncertje; Haydn: A Megváltó hét szava a keresztfán, vez.: Sándor János)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus marton éva

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.
Klasszikus hír

Alexander Pereira távozik a milánói Scalából

Az osztrák szakembernek már 2014-es érkezése is nagy viharokat kavart, távozásában egy meghiúsult szponzori szerződés játszhatott közre. Guiseppe Sala, Milánó polgármestere és a Scala Alapítvány elnöke közölte kedden az operaház felügyelőtanácsának három órás tanácskozását követően, hogy nem hosszabbítják meg az intendáns szerződését. 
Klasszikus ajánló

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus lemez

John Williams albumot készített Anne-Sophie Mutterrel

A világ egyik legnépszerűbb zeneszerzője és a német hegedűművész albumán természetesen örökzöld filmklasszikusok zenéi hallhatók.
Klasszikus bécs

Te is vezényelheted a Bécsi Filharmonikusokat a Budapesten!

A bécsi Zene Háza virtuális karmesterének segítségével a világ egyik legjobb zenekarának élére állhatsz július 2-4. között Budapesten.