Klasszikus

A Megváltó hét szava

2007.03.31. 00:00
Ajánlom
A húsvéti ünnep meghitt hangulatát kívánja kiteljesíteni közönsége számára a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar. Húsvét alkalmából Joseph Haydn bibliai tárgyú kompozícióját, "A Megváltó hét szava a keresztfán" címet viselő mű zenekari változatát hallgathatja meg, aki ellátogat 2007. április 4-én a Szt. Quirin Szalézi templomba, az este fél nyolckor kezdődő ünnepi hangversenyre.

"Ez a legnagyobb ünnep a családban. Az egyik legkellemesebb gyermekkori emlékem, hogy húsvétkor mindig a nagymamámhoz mentünk tojást festeni, és az ünnepi ebédre az egész család összejött, köztük olyan rokonokkal, akikkel csak ilyenkor volt lehetőségünk találkozni." – idézi fel emlékeit Alpaslan Ertüngealp, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar török-görög származású zeneigazgatója, aki szerint ez a hangverseny valódi lelki ráhangolódást nyújt majd a hétvégi ünnepre.

Haydn alkotása nem egyszerű hallgatnivaló, hanem aktív kapcsolatot teremtő, meditálásra, gondolkodásra késztető mű. A Megváltó hét szava a keresztfán 1785-ben született. Haydn szerint minden szöveg pusztán hangszeres zenében ölt tartalmának megfelelő, kifejező formát, méghozzá oly módon, hogy a legjáratlanabb lélekben is mély benyomást kelt. Nagyon ügyelt rá a szerző, hogy egy-egy tétel hegedűk játszotta vezető dallama megfeleljen a latin idézet szólejtésének és ritmusának.

A hangversenynek otthont adó Szt. Quirin Szalézi templom plébánosa számára nagy öröm, hogy a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar ezt a gyönyörű, bibliai eredetű művet választotta húsvéti hangversenyére. Baji János szerint ezek az utolsó szavak jelentik Krisztus végrendeletét, amit hátrahagyott az emberiségre. “Jézus elénk tárta sorsunkat, és megmutatta, hogy létezik távlat az ember életében. A vágyak beteljesülése nem pusztán a földi életben lehetséges, hanem az örökkévalóságban.” – foglalja össze a húsvét mondanivalóját a plébános, aki a szerda esti koncerten az egyes tételek elején megismétli Krisztus szavait, és röviden tolmácsolja is az üzenetet a közönség felé.

(2007. április 4. 19:30 Szent Quirin Szalézi templom (Szombathely) - A Szombathelyi Szimfonikus Zenekar koncertje; Haydn: A Megváltó hét szava a keresztfán, vez.: Sándor János)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.