Klasszikus

A Megváltó hét szava

2007.03.31. 00:00
Ajánlom
A húsvéti ünnep meghitt hangulatát kívánja kiteljesíteni közönsége számára a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar. Húsvét alkalmából Joseph Haydn bibliai tárgyú kompozícióját, "A Megváltó hét szava a keresztfán" címet viselő mű zenekari változatát hallgathatja meg, aki ellátogat 2007. április 4-én a Szt. Quirin Szalézi templomba, az este fél nyolckor kezdődő ünnepi hangversenyre.

"Ez a legnagyobb ünnep a családban. Az egyik legkellemesebb gyermekkori emlékem, hogy húsvétkor mindig a nagymamámhoz mentünk tojást festeni, és az ünnepi ebédre az egész család összejött, köztük olyan rokonokkal, akikkel csak ilyenkor volt lehetőségünk találkozni." – idézi fel emlékeit Alpaslan Ertüngealp, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar török-görög származású zeneigazgatója, aki szerint ez a hangverseny valódi lelki ráhangolódást nyújt majd a hétvégi ünnepre.

Haydn alkotása nem egyszerű hallgatnivaló, hanem aktív kapcsolatot teremtő, meditálásra, gondolkodásra késztető mű. A Megváltó hét szava a keresztfán 1785-ben született. Haydn szerint minden szöveg pusztán hangszeres zenében ölt tartalmának megfelelő, kifejező formát, méghozzá oly módon, hogy a legjáratlanabb lélekben is mély benyomást kelt. Nagyon ügyelt rá a szerző, hogy egy-egy tétel hegedűk játszotta vezető dallama megfeleljen a latin idézet szólejtésének és ritmusának.

A hangversenynek otthont adó Szt. Quirin Szalézi templom plébánosa számára nagy öröm, hogy a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar ezt a gyönyörű, bibliai eredetű művet választotta húsvéti hangversenyére. Baji János szerint ezek az utolsó szavak jelentik Krisztus végrendeletét, amit hátrahagyott az emberiségre. “Jézus elénk tárta sorsunkat, és megmutatta, hogy létezik távlat az ember életében. A vágyak beteljesülése nem pusztán a földi életben lehetséges, hanem az örökkévalóságban.” – foglalja össze a húsvét mondanivalóját a plébános, aki a szerda esti koncerten az egyes tételek elején megismétli Krisztus szavait, és röviden tolmácsolja is az üzenetet a közönség felé.

(2007. április 4. 19:30 Szent Quirin Szalézi templom (Szombathely) - A Szombathelyi Szimfonikus Zenekar koncertje; Haydn: A Megváltó hét szava a keresztfán, vez.: Sándor János)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Zenés színház

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Színház

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.
Klasszikus ajánló

Schubertiáda a kismartoni Esterházy kastélyban

Schubertiádák: így nevezték az 1820-as évek elejétől azokat a társasági összejöveteleket, amelyeknek középpontjában Franz Schubert és muzsikája álltak és ezt a címet viseli a classic.Esterházy koncertsorozat következő, június 15-i koncertje is.
Klasszikus cselló

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.