Klasszikus

A mélyből a csillagok közé – 100 éve született Cziffra György

2021.11.05. 10:30
Ajánlom
November 5-én ünnepli a zenészvilág a magyar származású zongoristalegendát, Cziffra Györgyöt, akinek bőségesen jutott az életében mindazokból a mélységekből és magasságokból, amelyeket a 20. század fel tudott vonultatni.

Csodagyerek, cigányzenészek leszármazottja, bárzongorista, hadifogoly, kényszermunkás, zongoravirtuóz, ünnepelt sztár, fiatal tehetségek támogatója – elég címszavakban áttekinteni Cziffra György életét, hogy egyértelművé váljon: olyan művészre emlékezhetünk, aki tehetségét heroikus küzdelemben, a legnagyobb nehézségek árán tudta csak kibontakoztatni.

Az 1921. november 5-én született Cziffra már gyermekként sokat nélkülözött, ám épp ennek köszönhető, hogy a közönség igen korán hallhatta muzsikálni.

Mielőtt nyolcéves korában felvették a Zeneakadémiára, a helyi cirkuszban improvizált népszerű témákra, hogy családja megélhetését segítse.

Bár Dohnányi Ernő a felvételin egy különleges gyémánthoz hasonlította, az ifjú virtuóznak anyagi okok miatt félbe kellett hagynia tanulmányait, hogy a pesti éjszakai életben keresse meg a kenyérrevalót. A megpróbáltatások azonban örömet is hoztak: itt ismerte meg az egyiptomi származású táncosnőt, Soleikát, akivel rövid ismeretség után házasságot kötött.

A második világháborúban Cziffra katona, majd hadifogoly lett, hazatérve pedig újra bármuzsikusként dolgozott. 1950-ben családjával külföldre akart szökni,

ám elfogták, és kényszermunkára ítélték, a miskolci egyetem építésénél a kőfaragók között kellett dolgoznia.

Fogságában sem szakadt el azonban hangszerétől, a táborban vasárnaponként egy közeli iskolából szerzett zongorán játszott. Bár rabtársai igyekeztek kímélni, keze megsínylette a nehéz munkát.

Hazatérése után igyekezett teljesen a koncertezésnek szentelni magát. 1956-ban, a forradalom előestéjén beugrással játszotta Bartók 2. zongoraversenyét, majd amikor megnyíltak a határok, családjával együtt elhagyta az országot. Ekkor kezdődött páratlan nyugat-európai karrierje; Franciaországban telepedett le, állampolgárságot kapott, de szerte a nagyvilágban adott koncerteket.

Otthona közelében egy régi kápolnát hangversenyteremmé alakíttatott át, a fiatal művészek támogatására pedig alapítványt hozott létre.

1994. január 15-én bekövetkezett halála óta Cziffra György emléke nem halványul. Felvételei, amelyekből egy csokorra valót nemrég lemezen is kiadtak, a nevét viselő fesztivál és a zenebarátok szeretete megadja neki azt az elismerést, amiben életében sokszor nem lehetett része.

Gálahangverseny Cziffra György 100. születésnapja tiszteletére
november 5. 19:30, Müpa

Liszt: Magyar fantázia
Eötvös Péter: Cziffra Psodia - ősbemutató
Franck: d-moll szimfónia

Km.: Mikko Franck, Balázs János

 

A Cziffra név disszonanciája – interjú Eötvös Péterrel

Kapcsolódó

A Cziffra név disszonanciája – interjú Eötvös Péterrel

November 5-én , Cziffra György századik születésnapján, a Cziffra-emlékév kiemelt koncertjén mutatják be Eötvös Péter Cziffra Psodia című zongoraversenyét, a fesztivál művészeti vezetője, Balázs János közreműködésével. A zeneszerzővel az új művéről és a közeljövőbeli egyéb terveiről is beszélgettünk.

A zongoraművész, akit megtépázott a történelem

A zongoraművész, akit megtépázott a történelem

Talán nincs még egy zongorista, akinek életében ennyi életveszély, nyomorúság, kaland, tragédia lett volna. Így csupán fiatal éveinek néhány meghökkentő, különös és meglepő mozzanatát elevenítjük fel.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Polyák Lilla 20 év után távozik a Madách Színházból

A színésznő a hírt Facebook-oldalán jelentette be, köszönetet mondva a színház dolgozóinak az eddigi közös munkáért.
Színház

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.
Zenés színház

A mitológiai szörnyek valósága

Eötvös Péter-ősbemutatót tartott a Berlini Állami Opera. A zeneszerző Sleepless című opera-balladája Jon Fosse Trilógiája alapján készült, Mundruczó Kornél állította színpadra.
Klasszikus

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt
Klasszikus magazin

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Klasszikus magazin

Bach és a létezés szakrális matematikája

Milyen zeneeszmény vezette Johann Sebastian Bachot odáig, hogy saját és Isten nevét egyetlen ütemben rejtse el a kottában? A lipcsei zeneszerzőt gyakran emeljük a legmagasabb piedesztálra, miközben merőben máshogy gondolkodott a zenéről, mint ahogy mi tesszük. Nem öncélú önkifejezésnek tartotta, hanem egy magasabb igazság keresésének.
Klasszikus ajánló

Decemberi kanapékoncertek a Bécsi Filharmonikusokkal

A koronavírus miatti lezárás következtében a Bécsi Filharmonikusok idén télen sem tud közönség előtt játszani, ezért az emberek otthonába viszi el a muzsikát.
Klasszikus interjú

„A zene az egészséges mentális lét kulcsa” – beszélgetés Hollerung Gáborral

Hollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész karmesterrel, a Budafoki Dohnányi Zenekar ügyvezető zeneigazgatójával beszélgettünk zenei pályájának alakulásáról, a zenekar sikereiről, valamint a fiatal generáció zenei neveléséről.