Klasszikus

A menüett árnyéka

2013.02.19. 13:10
Ajánlom
Luigi Boccherini azon komponisták közé tartozik, akik nevét - nem egyértelműen hízelgő módon - jószerével egyetlen hívószó őrizte meg az utókor szeszélyes emlékezetében. Az 1743. február 19-én Luccában született zeneszerző esetében ez a kifejezés a "menüett", amely az op. 11/5-ös E-dúr vonósötösnek köszönhetően bő kétszáz esztendeje kísérti (sőt, bizonyos fokig helyettesíti) alkotója életművét. Olyannyira, hogy még a historikus előadói gyakorlat repertoárformáló ereje is csak óvatos eredményeket tudott elérni a komponista oeuvre-jénak újraértelmezése terén.

 Pedig Boccherini jóval invenciózusabb zeneszerző volt annál, hogysem ilyen szűkre szabott recepciótörténeti pozícióval kelljen beérnie. Művészcsaládból származott (apja is mélyvonós hangszerek játékosaként szerzett nevet, míg fivére költőként és táncosként igyekezett érvényesülni), és olyan pályát futott be, amely tökéletesen megfelelt a kor szokásainak és lehetőségeinek. Római tanulmányai után évekig Bécsben dolgozott, majd egy rövid itáliai kitérő után Párizsba költözött, ahol számos kompozíció-ciklust, többek között triókat és vonósnégyeseket jelentett meg. A hagyományosan elfogadott álláspont szerint innen a párizsi spanyol követ vitte magával III. Károly udvarába, majd utóbb az uralkodó testvérének a szolgálatába szegődött. Ez azonban nem gátolta meg abban, hogy pártfogójának tudhassa a porosz kriályt, II. Frigyes Vilmost is (márpedig ez a pártfogás rendszeres anyagi támogatást jelentett), aki lelkes amatőr csellistaként érdeklődött Boccherini zenéje iránt.

 Munkásságát voltaképpen egy olyan zenei nyelv szorította háttérbe élete vége felé, amely rendkívül sokat köszönhetett az itáliai hangszeres művészet újdonságainak: a 18. század második felében felemelkedőben lévő Bécs környéki stílus. A kismartoni és eszterházai elzártságban elsöprő nemzetközi hírnévre szert tevő Haydn kompozícióinak népszerűségével szemben Boccherini művei idővel alulmaradtak, annak ellenére, hogy az új kamarazenei műfajok, köztük a vonósnégyes párbeszédességének kialakításában az olasz komponista törekvései, amelyeknek köszönhetően a csellószólam kiszabadult korábbi, pusztán a harmóniai váz biztosítását szolgáló szerepéből, és önállóbbá, melodikusabbá vált, nem csekély szerepet játszottak. Jóval jelentősebbet annál, mint amire egyetlen, egyébként kétségkívül kellemes tánctétel alapján következtetni lehetne.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.