Klasszikus

A menüett árnyéka

2013.02.19. 13:10
Ajánlom
Luigi Boccherini azon komponisták közé tartozik, akik nevét - nem egyértelműen hízelgő módon - jószerével egyetlen hívószó őrizte meg az utókor szeszélyes emlékezetében. Az 1743. február 19-én Luccában született zeneszerző esetében ez a kifejezés a "menüett", amely az op. 11/5-ös E-dúr vonósötösnek köszönhetően bő kétszáz esztendeje kísérti (sőt, bizonyos fokig helyettesíti) alkotója életművét. Olyannyira, hogy még a historikus előadói gyakorlat repertoárformáló ereje is csak óvatos eredményeket tudott elérni a komponista oeuvre-jénak újraértelmezése terén.

 Pedig Boccherini jóval invenciózusabb zeneszerző volt annál, hogysem ilyen szűkre szabott recepciótörténeti pozícióval kelljen beérnie. Művészcsaládból származott (apja is mélyvonós hangszerek játékosaként szerzett nevet, míg fivére költőként és táncosként igyekezett érvényesülni), és olyan pályát futott be, amely tökéletesen megfelelt a kor szokásainak és lehetőségeinek. Római tanulmányai után évekig Bécsben dolgozott, majd egy rövid itáliai kitérő után Párizsba költözött, ahol számos kompozíció-ciklust, többek között triókat és vonósnégyeseket jelentett meg. A hagyományosan elfogadott álláspont szerint innen a párizsi spanyol követ vitte magával III. Károly udvarába, majd utóbb az uralkodó testvérének a szolgálatába szegődött. Ez azonban nem gátolta meg abban, hogy pártfogójának tudhassa a porosz kriályt, II. Frigyes Vilmost is (márpedig ez a pártfogás rendszeres anyagi támogatást jelentett), aki lelkes amatőr csellistaként érdeklődött Boccherini zenéje iránt.

 Munkásságát voltaképpen egy olyan zenei nyelv szorította háttérbe élete vége felé, amely rendkívül sokat köszönhetett az itáliai hangszeres művészet újdonságainak: a 18. század második felében felemelkedőben lévő Bécs környéki stílus. A kismartoni és eszterházai elzártságban elsöprő nemzetközi hírnévre szert tevő Haydn kompozícióinak népszerűségével szemben Boccherini művei idővel alulmaradtak, annak ellenére, hogy az új kamarazenei műfajok, köztük a vonósnégyes párbeszédességének kialakításában az olasz komponista törekvései, amelyeknek köszönhetően a csellószólam kiszabadult korábbi, pusztán a harmóniai váz biztosítását szolgáló szerepéből, és önállóbbá, melodikusabbá vált, nem csekély szerepet játszottak. Jóval jelentősebbet annál, mint amire egyetlen, egyébként kétségkívül kellemes tánctétel alapján következtetni lehetne.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

Ha zene szól, nem tudok mással foglalkozni – Bősze Ádám és Vashegyi György a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Bősze Ádám zenetudós, műsorvezető és Vashegyi György karmester, régizenész ült le egymással beszélgetni – mi másról, mint zenéről.
Klasszikus salzburg

A Salzburgi Ünnepi Játékok ingyenes koncertekkel nyitott a szélesebb közönség felé

Mozart szülővárosában egy sor különböző helyszínen megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Ünnepi Játékok.
Klasszikus videó

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Klasszikus gyász

Meghalt Fátyol Rudolf hegedűművész

Hétfő reggel, 62 éves korában elhunyt Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia vezetője.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ben Johnston, a mikrotonális zene egyik úttörő zeneszerzője

Július 22-én elhunyt Ben Johnston amerikai zeneszerző. Lehet, hogy nem ismerte őt – érdemes.