Klasszikus

A mesés Dubaitól a zeneakadémiai Grimm-mesékig

2013.12.03. 12:58
Ajánlom
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jelenlegi és volt hallgatóiból alakult In Medias Brass rézfúvós kvintett november közepén az arab világ egyik központjában turnézott, december 7-én pedig a Régi Zeneakadémián ad mesekoncertet.

Egy 2011-es megkeresést követően, két év alatt vált valósággá az In Medias Brass Quintet dubai turnéja. Az emírségekbeli metropolisz jelenlegi legnagyobb koncerttermében (DUCTAC) 2013. november 12-én megrendezett koncerten a rézfúvós fiúk főként magyar szerzők: Farkas Ferenc, Dohnányi Ernő és Kodály Zoltán darabjai közül szólaltattak meg népszerű, vagy éppen a kvintett számára készült új átiratokat. A világjáró kamaraegyüttes - első közös sikerüket 2010 augusztusában, a Dél-Koreában megrendezett hatodik Jeju Nemzetközi Rézfúvós Versenyen érték el, legutóbb pedig 2013 júniusában Knoxville-ben (USA) győzedelmeskedtek, de koncerteztek már Svájcban, Németországban, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem képviseletében felléptek az Európai Zeneakadémiák Fesztiválján Lengyelországban - 2014 januárjában itáliai körútra indul, előtte azonban többször fellépnek Budapesten is.

A Régi Zeneakadémián megrendezett négyrészes koncertsorozatuk keretében december 7-én 16 órakor ezúttal mesekoncertet adnak „Mindenkipipőke" címmel - nem véletlenül, hiszen az In Medias Brass öt tagjának családjaiban már nyolc gyermek született. A koncert másik apropója, hogy a Grimm-fivérek kétszáz éve, 1813-ban indították el a Régi Német Erdők című, meséknek szentelt lapjukat. A december 7-i koncerten Hamupipőke története éled újra Szabó Borbála írónő többrétű meséjén keresztül. Közreműködik három testvér: Kamilla, Miklós, Tamáska, valamint Mama, Papa és Dédnagymama, továbbá Für Anikó színművész (narrátor), Rácz Nóra grafikus (élő illusztráció) és az In Medias Brass Kvintett, azaz Kresz Richárd és Nagy Antal Endre (trombita), Benyus János (kürt), Sztán Attila (harsona) és ifj. Bazsinka József (tuba).

A koncertre kezdés előtt a helyszínen (1064 Budapest, Vörösmarty u. 35.), a Zeneakadémia Koncertközpont 2013. december elejétől újra a Liszt Ferenc téri főépületében található jegypénztárában, illetve a Zeneakadémia honlapján, a zeneakademia.hu oldalon válthatók belépők.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Jazz/World

"Tragikus végű játszma" – A kékszakállú herceg várát új formába öntötte Sárik Péter

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájára Sárik Péter zeneszerző, jazz-zongoraművész készített jazzátiratot, melyet először élőben augusztusban hallhat a közönség a Zempléni Fesztiválon.
Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Vizuál

Online premieren mutatják be a frissen felújított Habfürdőt

Kovásznai György születésének 87. évfordulóján a Nemzeti Filmintézet-Filmarchívum Igazgatósága videomegosztó csatornáján két alkalommal, május 15-én és 16-án este 7 órakor bemutatja a legendás animációs film restaurált változatát. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Cziffra és Liszt műveket játszik a két zongoravirtuóz, Boris Berezovsky és Balázs János

Június 9-én Liszt Ferenc és Cziffra György szólózongora művei és négykezes átiratai hangoznak el Boris Berezovsky és Balázs János zongoraestjén. A Cziffra György-emlékév kiemelt eseményét a MOMkultban rendezik meg, melyet a közönség már élőben élvezhet.
Klasszikus hír

Magyar népdalt énekel Emma Kirkby a Kórusok Éjszakája jóvoltából

A Kórusok Éjszakája kórusfesztivál megálmodói a Csíkszerda Egyesület tagjai, akik a világhírű angol szopránnal, Emma Kirkbyvel készítenek közös videót, melyben a Csillagok, csillagok kezdetű magyar népdalt éneklik közösen.
Klasszikus gyász

Elhunyt Balassa Sándor zeneszerző, a nemzet művésze

Életének 87. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt Balassa Sándor Erkel Ferenc- és Kossuth-díjas zeneszerző, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) egyik alapítója és rendes tagja – közölte az MTI-vel az MMA.
Klasszikus hír

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Klasszikus hír

Haydn és magyar nóta az Óbudai Danubia Zenekar online kínálatában

Az Óbudai Danubia Zenekar május 15-én a Best of BMC sorozat keretében Haydn műveit szólaltatja meg, míg május 22-én a magyar nóta értékeit felvillantva, Liszt Ferenc valamint Brahms művei mellett, Ott Rezső kifejezetten erre az alkalomra írt szimfonikus magyar nótacsokrát játssza.