Klasszikus

A MET sztárja, Anthony Roth Costanzo először lép fel Budapesten, a Bartók Tavaszon

2022.04.05. 11:05
Ajánlom
A New York-i Metropolitanben, az Akhnaten címszerepében briliáns alakítást nyújtó, idén negyvenéves kontratenor április 7-én a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében áll színpadra a javarészt Händel-művekből összeállított, nagyszabású áriaestjével. Gyermekként először Broadway-musicalekben és a popzenei berkekben próbálgatta a szárnyait, ma már a régizenei repertoár egyik legkiválóbb tolmácsolója, és a kortárs operák sztárja.

Pályája kezdetén Broadway-musicalekben lépett fel, de két-három év musicalszereplés után felkértek Benjamin Britten A csavar fordul egyet című operájának egy kisebb szerepére. Saját bevallása szerint azonnal megérintette az opera világa, és Costanzo egy életre elköteleződött a műfaj mellett.

Ez persze korántsem jelenti azt, hogy más területeken ne próbálná ki magát – esetenként kirobbanó sikerrel –, de ma már elsősorban nívós operaprodukciók szólistájaként tartják számon.

Pedig nem volt mindig magától értetődő, hogy a pályán maradhat: egy drámai betegség folytán huszonöt éves korában olyan műtéten esett át, amely az énekléshez elengedhetetlen idegeket is érinthette volna. A történet azonban szerencsés véget ért, és Costanzo azóta sikeresebb, mint valaha: énekelt mások mellett a San Franciscó-i, a Los Angeles-i és a Finn Nemzeti Operában, a Teatro Real Madridban, koncertet adott a New York-i és a Berlini Filharmonikusokkal, a Londoni Szimfonikus Zenekarral, de a Carnegie Hall, a Kennedy Center a kiotói Minamiza Színház közönségét is lenyűgözte. 

220407_Purcell_Orfeo_c_Nagy_Attila_Mupa-100350.jpg

Vashegyi György és együttesei: a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar (Fotó/Forrás: Nagy Attila / Müpa)

2019-ben az év énekesének választotta a Musical America, 2020-ban Opera News Awarddal jutalmazták, a Philip Glass és Händel műveiből összeállított szólóalbuma pedig Grammy-jelölést is hozott neki. Sokoldalúságát bizonyítja, hogy a színpadi sikerei mellett a jövő nemzedékek fejlesztését, új művek és előadások születését is aktívan segíti, Japánban belekóstolt a kabuki színház világába, és tett már kisebb-nagyobb kirándulásokat a filmművészetbe is.

Glass/Händel című projektjének keretében például formabontó kisfilmeket készített kedvenc alkotásaihoz; a kilenc klip egyes darabjait alkotótársként és rendezőként olyan illusztris művészek jegyzik, mint az Oscar-díjas Tilda Swinton és James Ivory.

Az anyai ágon magyar származású, és dédnagymamája csirkepaprikásának receptjét hatalmas becsben tartó kontratenor április 7-én először látható hazánkban.

220407_Vashegyi_Gyorgy_Nagy_Attila_Mupa-100522.jpg

Vashegyi György (Fotó/Forrás: Nagy Attila / Müpa)

A Müpában Vashegyi György és együttesei vendégeként legnagyobbrészt Händel-darabokkal lép színpadra.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Anthony Roth Costanzo (fotó/forrás: Matthew Placek / Bartók Tavasz)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Zenés színház

Hiánypótló szláv műveket mutat be jövő évadában a Magyar Állami Operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Magyar Állami Operaház, melynek a Szláv Szezon címet adták. Színre kerül Dvořák Ruszalkája és Muszorgszkij Borisz Godunovja, valamint megismerheti a közönség Eötvös Péter első, magyar szövegre készült operáját is.
Színház

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Mindig is furcsának találtam, miért nincs magyar szín Az ember tragédiájában” – beszélgetés Gyöngyösi Leventével

Gyöngyösi Levente Tragoedia Temporis című alkotásáról beszélgettünk, mely a Müpa 2020-as Zeneműpályázatán díjat is nyert. A darab első felvonása április 12-én hallható a Müpában, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek kereteiben.
Klasszikus ajánló

A mozdulatok költészete – kezdődik a Pastorale-sorozat

A Pastorale családi előadás-sorozat a 2023-as évadban is a Pesti Vigadó Dísztermében, a Szent István Filharmonikusok és a Magyar Művészeti Akadémia közös rendezésében valósul meg. A 2023-as sorozat nyitókoncertje A mozdulatok költészete címmel, a Táncművészeti Egyetem közreműködésével mutat be egy különleges zenei világot.
Klasszikus gyász

95. életévében elhunyt Párkai István kóruskarnagy

A Kossuth- és Liszt-díjas kóruskarnagy, a nemzet művésze, a Zeneakadémia karmester és karvezető tanszékének egykori tanszékvezető tanára 1963-ban alapította meg a Liszt Ferenc Kamarakórust, amelynek harminc évig vezető karnagya volt.
Klasszikus hír

Fesztivállal és versennyel emlékeznek Tallér Zsófia zeneszerzőre

Tallér Zsófia elismert zeneszerző, tanár 2021-ben hunyt el, nagy űrt hagyva maga után a magyar kulturális életben. Emlékére idén tavasszal először szervezik meg hagyományteremtő céllal a Sofianetta Fesztivált.
Klasszikus interjú

„Ha csinálsz valamit, csináld jól!” – interjú Varga Gilberttel

Varga Gilbert március 24-én a Müpában, 25-én a pécsi Kodály Központban vezényli a Pannon Filharmonikusokat. A világhírű dirigenst Franciaországban értük utol.