Klasszikus

A Metropolitanből a Juilliard Quartetbe

2008.10.22. 00:00
Ajánlom
Új első hegedűse lesz a Juilliard Quartetnek (JQ). Az évad végén csatlakozik a 20. századi kamarazene egyik legjelentősebb formációjához Nicholas Eanet, aki jelenleg a Metropolitan Opera Zenekarának második koncertmestere, és akinek tanára a Juillardon az a Robert Mann volt, aki 1946-tól 1997-ig volt a JQ első hegedűse.

Eanet Joel Smirnoff helyét foglalja el, aki 1986-ban csatlakozott második hegedűsként a Quartethez, mert Smirnoff a Cleveland Institute of Music elnöki székébe ül át. A JQ tagjai Ronald Copes (1997 óta második hegedűs), Samuel Rhodes brácsa (1969 óta), Joel Krosnick, cselló (1974 óta). Olyan tagot kerestek, aki amellett, hogy belesimul a stílusba, kicsit különbözik is tőlük, új színt visz a hangzásba.

Nicholas Eanet miután átvette diplomáját, hat évig volt a Mendelssohn String Quartet tagja, de a sok utazás miatt inkább a Met kevesebbet fizető, de biztos állását választotta. A Juilliard hívásának azonban nem tudott ellenállni. Bár ő volt az egyetlen jelölt, a tagok két napig próbáltak vele Mozart-Schubert-, Beethoven-, Ravel- és Bartók-darabokat. Schubert Rosamunde-kvartettjét (D 804) kifejezetten Eanet kérésére vették elő, akinek nagy kedvence a darab, ám mivel Schubert operáit ritkán tűzik műsorra, neki is ritkán van alkalma játszani.

Első közös fellépésüket július 8-ára tervezik a Chicago melletti Ravinia fesztiválon, ahol a Rosamunde-kvartettet biztosan műsorra tűzik. 2009 őszétől a Juilliard School hegedű tanszék tanára is lesz. Más feladatok is várnak a népszerű hegedűsre, hiszen 2009 őszétől a Juilliard School hegedű tanszék tanára is lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.