Klasszikus

A Mezzo TV decemberi ajánlata

2006.11.20. 00:00
Ajánlom
A Mezzo TV decemberben is különleges klasszikus zenei, jazz- és operaműsorokat ajánl nézői figyelmébe. Az alábbiakban ízelítő olvasható a programból.

December 3., vasárnap
19.00 ADAMI Tehetségek, 2006

A Vienne-i Jazz Fesztiválon a francia ADAMI művészeti szervezet 2006-os „Jazz és elektro” versenyének győztesei adtak koncertet: Stéphane Huchard, Etienne M'Bappé, az Electro Deluxe és Demi Evans.

December 5., kedd
21.15 Pierre-Laurent Aimard zongorázik (2002)

Pierre-Laurent Aimard 1957-ben született Lyonban, a párizsi Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse növendéke volt, ahol Yvonne Loriod, Olivier Messiaen felesége tanította. 19 éves korában Pierre Boulez felkérésére az Ensemble Intercontemporain szólistája lett. 18 éven át maradt az együttesnél, így mára Aimard a kortárs zene egyik legnevesebb előadójává vált. A ’80-as években ismerte meg Ligeti Györgyöt, akinek összes zongorára írt művét lemezre vette. A toulouse-i Jacobins Zongorafesztiválon Messiaen, Carter, Chopin és Ravel műveiből játszott.

December 11., hétfő
21:45 Klasszikus archívum: Robert Casadesus és Zino Francescatti

Robert Casadesus a francia zongoraiskola egyik legkiemelkedőbb alakja, józan virtuozitásáról és elegáns értelmezéseiről ismert. Nem csupán francia zeneszerzők, de Mozart és Beethoven műveinek is specialistája, ezen az estén az utóbbi mester kompozícióit adja elő: az op. 19. szonátát és a Kreutzer szonátát Zico Francescattival.

December 12., kedd
20.45 Kocsis Zoltán zongorázik (2002)

Kocsis Zoltán 2002-ben a Roque d’Anthéron Zongorafesztiválon adott koncertet: Beethoven, Schubert, Bartók, Kurtág és Liszt műveiből játszott.

December 14., csütörtük
19.00 A Magic Malik Orchestra a Párizsi Jazz Fesztiválon (2004)

Magic Malik, eredeti nevén Malik Mezzadri az elefántcsontparti Abidjanban született 1969-ben. Klasszikus zenei tanulmányokat folytatott, fuvolistaként és oboistaként is elismert előadó lett, majd a Human Spirit Group, később a Julien Lourau Groove Gang tagjaként járta a világot. Első szólóalbumát 2001-ben adta ki, melyet két további követett, korábbi zenésztársai kíséretében: Jules Bikoko (bőgő), Minino Garay (ütőhangszerek), Denis Guivarc’h (szaxofon).

December 15., kedd
20.45 Akiko Ebi zongorázik (2001)

Akiko Ebi japán zongoraművész a legnevesebb előadók közé tartozik, számos díj és kitüntetés, többek közt a francia Művészetek Lovagja cím tulajdonosa, ezúttal Liszt műveiből játszik.

December 20., szerda
21.20 Mozart: G-dúr zongoraverseny (K 453)

Paul Gulda osztrák zongoraművész a salzburgi Camerata Academica együttessel adja elő Mozart 1784-ben komponált zongoraversenyét.

December 22., péntek
20.45 Zongorapárbaj: Gonzales – Zygel (2005)

Gonzales, a zongorista, zeneszerző, oktató, a klasszikus improvizáció mestere “küzd meg” nyolc menetben a quebec-i autodidakta zongorista-showmannel, a jazzt és klasszikust egyaránt játszó Jean-Francois Zygellel, a német underground emblematikus alakjával.

December 22., péntek
21.45 Robert Schumann zongoraművei (2001)

A 150 éve elhunyt zeneszerző zongoraműveiből játszik Helene Grimaud a párizsi Cité de la Musique hangversenytermében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.