Klasszikus

A Mezzo TV júniusi ajánlata

2007.05.29. 00:00
Ajánlom
A Mezzo TV júniusban is különleges programokat ajánl nézői figyelmébe. Az alábbiakban ízelítő olvasható a programból.

Június 2, szombat

20:45 Beethoven: Fidelio (1970)

A Berlini Filharmonikusokat Karl Böhm vezényelte, amikor Ernst Wild rendezésében előadták Beethoven egyedülálló operáját. A színpadon: Gwyeneth Jones, James King, Gustav Niedlinger, Josef Greindl, Olivera Miljakovic és Donald Grobe.

A műsor ismétlései: június 3, 13:45; június 12, 15:45; június 14, 03:45; június 22, 15:50

Június 3, vasárnap

19:00 Taj Mahal a Bécsi Jazz Fesztiválon (2005)

Taj Mahal kivételesen tehetséges muzsikus, a dobrótól a gitáron át a cimbalomig a legkülönfélébb húros hangszerek mestere, a ’60-as évek ‘blues revival’ korszakának kulcsfigurája. Innovatív formációival francia-amerikai, afrikai, karibi és hawaii zenét egyaránt játszik, Ry Cooderhez hasonlóan nyitott a világ zenéjére.

A műsor ismétlései: június 4, 22:45; június 7, 01:45; június 15, 19:00; június 19, 01:45

Június 5, kedd

19:00 Dizzy Gillespie Montrealban (1981)

1981 nyarán a Montreali Hazz Fesztiválon nem akármilyen koncertet adott a legendás Dizzy Gillespie. Mindig öröm látni a zseniális trombitást, amint Ed Cherry, Michael Howell és Thomas Campbell kíséretével olyan remekműveket ad elő, mint The Truth ; A Night in Tunisia, vagy a Dizzy Blues. A bebop aranykora visszatér...

A műsor ismétlései: június 6, 22:45; június 13, 01:45; június 21, 02:40

Június 7, csütörtök

19:00 Európa koncert Palermóból (2002)

Emlékezetes koncertet adott 2002-ben a palermói Teatro Massimo színpadán a Berlini Filharmonikus Zenekar Claudio Abbado vezényletével és Gil Shaham hegedűművész közreműködésével, felcsendült Beethoven Egmont-nyitánya, Brahms D-dúr hegedűversenye, Dvořák Új világ szimfóniája és Verdi Szicíliai vecsernye nyitánya.

A műsor ismétlései: június 8, 13:45; június 10, 16:35

Június 17, vasárnap

19:00 Benny Golson a Bécsi Jazz Fesztiválon (2006)

Benny Golson tizennégy éves kora óta szaxofonozik. Az amerikai jazz mestere továbbra is a legkiválóbbak közé tartozik, tavaly épp 77 éves volt, amikor a bécsi színpadon Clifford Brown emlékére játszott.

A műsor ismétlései: június 18, 22:45; június 21, 01:45; június 29, 19:00

Június 26, kedd

20:45 Kocsis Zoltán a Roque d’Anthéron-i Fesztiválon (2002)

A világhírű zongoraművész Beethoven, Schubert, Bartók, Kurtág és Liszt műveiből játszott a neves zongorafesztiválon.

A műsor ismétlése: június 27, 13:45

Június 28, csütörtök

19:00 Louis Armstrong, Vol 1: A Hot Club de France gyűjtemény (1962)

A legendás New Orleans-i jazztrombitás, a nagy Satchmo 1900-ban született. 18 évesen már Joe King Oliver együttesében játszott szárnykürtön, majd néhány évvel később trombitára váltott. Hamarosan világszerte turnézott, számtalan lemezfelvételt készített, és több mint ötven filmben szerepelt. Újszerű, improvizatív hangszeres szólói és az egyedi énekhangján előadott scat csak két példa azon sajátosságok közül, amik a jazz ikonjává tették.

A műsor ismétlése: június 29, 22:55

Június 30, szombat

19:00 Richard Strauss: Elektra (2005)

Szemjon Bicskov vezényletével a Milánói Scala stábja adta elő Strauss nagyszerű operáját. A főbb szerepekben olyan kiváló énekeseket láthatunk, mint Deborah Polaski, Felicity Palmer vagy Robert Brubaker.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.