Klasszikus

A Mezzo TV júniusi ajánlata

2006.05.27. 00:00
Ajánlom
A Mezzo TV júniusban is különleges klasszikus zenei, jazz- és operaműsorokat ajánl nézői figyelmébe. Az alábbiakban ízelítő olvasható a programból.

Június 21., szerda: Zenei fesztivál

20:50 Koncert a békéért – Itzhak Perlman és az Izraeli Filharmonikus Zenekar (2003)

Az izraeli Itzhak Perlman a világ egyik vezető muzsikusa. 1945-ben Tel-Avivban született, három évesen kezdett hegedülni Rivka Goldartnál a Shulamith konzervatóriumban, majd a Tel-Avivi Zeneakadémián folytatta tanulmányait. Fiatal korában sokszor lépett fel Izraelben, később a New York-i Juilliard School diákjaként folytatta olyan mestereknél, mint Ivan Galamian vagy Dorothy Delay. 1963-ban debütált a Carnegie Hallban, a következő évben Leventritt díjat nyert, ekkor indult el nemzetközi karrierje. Azóta világszerte rengeteg színpadon játszott a legkiválóbb karmesterekkel és zenekarokkal. Létrehozta az Itzhak Perlman Zenei Programot is, amely tehetséges diákoknak nyújt intenzív zenei képzést. Rendszeresen tér vissza Izraelbe, ahol legtöbbször az Izraeli Filharmonikus Zenekarral lép fel.

22:10 Ibrahim Ferrer és a Buena Vista Social Club: Juan Jazz Fesztivál (2003)

Ibrahim Ferrer a Buena Vista Social Club nemzetközi sztárja. Énekhangja mellett színpadi karakteréért és humoráért is rajong a közönség, improvizációjában a kubai zene minden bája fellelhető. Repertoárjába tartoznak klasszikus dalok és a romantikus balladákon csakúgy, mint hires bolerók, mint a Perfume de Gardenias és a Fuiste Cruel.

23:05 Keziah Jones az Elysée Montmartre-ban (2004)

A nigériai énekes-gitáros az 2004 március 14-én Elysée Montmartre-ban lépett fel, majd egy felejthetetlen, reggelig tartó after-show következett a La Scène-ben. Keziah Jones őszintesége és a blue funk energiája a nemzetközi elismerések után sem csökkent. Az Afro-surrealism című album az ősökről szól, akiknek rabszolgaként át kellett szelni az Atlanti-óceánt. Ősi ritmusok, free-jazz rezesek, Yorubai ütősök és isteni dallamok…

Június 10., szombat

20:50 Marc-Antoine Charpentier: Médeia (2005)

Rend.: Olivier Simmonet
Vez.: Hervé Niquet
Szereplők: Stéphanie d'Oustrac (Médeia), Francois-Nicolas Geslot (Iaszón), Gaelle Méchaly (Kreusza), Bertrand Chuberre (Oronte), Renaud Delaigue (Kreón)

Június 15., csütörtök

23:00 A Frank Sinatra Show bemutatja: Ella Fitzgerald (1959) - 10 éve hunyt el Ella Fitzgerald

1996. június 15-én hunyt el a fantasztikus énekesnő, rá emlékezik a Mezzo. A koncert felvétele 1959. december 10-én történt, egy ritka esős napon a kaliforniai Palm Springsben, a stáb ezért ugratja Frank Sinatrát a “napos” Palm Springsről szóló ötletével. Ella Fitzgerald vendégművészként szerepel, így a huszazik század két legnépszerűbb előadója közösen énekel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.