Klasszikus

A Mezzo TV márciusi ajánlata

2007.02.28. 00:00
Ajánlom
A Mezzo TV márciusban is különleges programokat ajánl nézői figyelmébe: a hónap klasszikus zenei témája a barokk, míg a jazz, a funk és a soul zene rajongói a groove-ot bemutató műsorokat láthatnak. Az alábbiakban ízelítő olvasható a programból.

Március 1, csütörtök

20:45 Händel: Athalia (2003)

Az 1980-ban alapított Ambronay Európai Barokk Fesztivál a kontinens egyik legnagyobb régi zenei rendezvénye. A fiatal szólistákat bemutató koncertek során 2003-ban a fesztivál zenekara és kórusa Georg Friedrich Händel 1733-ban írt Athalia című operáját mutatta be François Rancillac rendezésében.

Március 10, szombat

20:45 Händel: Herkules (2004)

Händel 60 évesen, húsz évvel a Julius Caesar és tíz évvel az Alcina megírása után célozta meg az angol közönséget: az ókori tragédiák alkotóelemeit felhasználva csodálatos zeneműben mesélte el Herkules életének utolsó epizódját. Vincent Bataillon rendezésében és egy nagyszerű szereplőgárda előadásában láthatjuk az operát, William Christie vezényli a Les Arts Florissants zenekarát és kórusát, a szólisták: William Shimmel, Toby Spence, Joyce DiDonato, Ingela Bohlin és Malena Ernman.

Március 12, hétfő

19:00 Roy Ayers a New Morning klubban (2004)

A ’60-as években Roy Ayerst a vibrafon királyaként tisztelték a jazz rajongói, majd a ’70-es, ’80-as években a jazz-funk felé fordult. A további évtizedekben további új stílusokban alkotott maradandót, manapság ő az acid jazz egyik úttörője.

Március 13, kedd

22:25 Giacomo Carissimi: Jób (2005)

A XVII. századi muzsika kiemelkedő alakja volt Giacomo Carissimi, Scarlatti és Marc-Antoine Charpentier mestereként, oratórium és kantáta szerzőként a vokális zenére gyakorolt hatása hatása Olaszországon túl, egész Európában érezhető.

Március 17, szombat

20:45 Gaetano donizetti: Don Pasquale (2005)

Km.: A Zürichi Opera zenekara és kórusa, Ruggero Raimondi, Juan Diego Flórez, Isabel Rey, Oliver Widmer
Vez.: Nello Santi
Rend.: Grischa Asagaroff

Március 22, csütörtök

22:20 Marcus Miller élőben a Juan-i jazz fesztiválon (2005)

Km.: Marcus Miller (4 és 5 húros basszus gitár, basszus klarinét) Dean Brown (gitár), Poogie Bell (dob), Bobby Sparks (Fender Rhodes, klarinét, Hammond orgona, szintetizátor), Keith Anderson (szaxofon), Michael ‘Patches’ Stewart (trombita, szárnykürt), Big Doug Empting (sample, basszus)

Március 27, kedd

22:20 A Ray Charles Trio élőben a párizsi Olympiában (2000)

Az Olympiában Ray Charles először 1960-ban énekelt. Csak két koncert volt tervben, de olyan sikere volt, hogy két hétig maradt még, minden nap két koncertet adott. 2000-ben különleges előadásnak adott helyet a koncertterem, hiszen Ray Charles 70. születésnapját, pályafutásának 50. évfordulóját, és első ottani koncertjének 40. évfordulóját ünnepelte.

Március 29, csütörtök

22:20 James Brown élőben Montreux-ben (1981)

Az 1981-es Montreux-I Jazz Fesztiválon a Soul keresztapja leghíresebb számait adta elő: Payback; It’s Too Funky In Here; Gonna Have a Funky Good Time; Try Me; Get On The Good Foot; It’s A Man’s Man’s Man’s World; Prisoner Of Love; I Got The Feelin’; Hustle (Dead On It); Papa’s Got A Brand New Bag; I Got You (I Feel Good); Please, Please, Please; Jam; Sex Machine.

Március 31, szombat

22:20 Mozart: C-dúr „Jupiter” szimfónia (1991)

Mozart utolsó, 1788-ban komponált szimfóniáját Jeffrey Tate vezényletével az Angol Kamarazenekar adta elő a Schönbrunni Kastélyban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.