Klasszikus

A Mezzo TV októberi ajánlata

2006.09.21. 00:00
Ajánlom
A Mezzo TV októberben is különleges klasszikus zenei, jazz- és operaműsorokat ajánl nézői figyelmébe. Az alábbiakban ízelítő olvasható a programból.

Október 1., vasárnap

12:45 Ligeti György: Musica Ricercata

A júniusban elhunyt Ligeti György különlegesen gazdag zenei örökséget hagyott hátra. Zongorára írt kompozícióiból Dana Ciorcarlie román művésznő játszik.

Október 3., kedd
20:45 A King’s Consort koncertje a londoni Wigmore Hallból (1975)

Az 1980-ban alapított King’s Consort Európa egyik legnevesebb régi zenei együttese, mely világszerte koncertezik. Több mint 75 felvételükkel és egymillió eladott lemezükkel talán a legkeresettebb historikus hangszereken játszó zenekarnak számítanak.

Október 4., szerda
20:45 J.S.Bach: Musikalisches Opfer

Bach c mollban írt Zenei áldozatát a Kuijken fivérek és Robert Kohnen korhű hangszereken adják elő Lipcse Régi Városházán.

21:45 J.S.Bach: Brandenburgi versenyek

Bach kötheni évei alatt Lipót herceg udvarában saját zenekarát vezethette, miközben számos instrumentális kompozíciót rendeltek tőle. Ez kiváló lehetőség volt, hogy új technikákkal kísérletezzen és fejlessze stílusát, ekkor írta a kamaraegyüttes számára Brandenburgi versenyeket. A Freiburgi Barokk Zenekar korhű hangszreken adja elő a hat mesterművet. A kiváló együttes a 18. századi hagyományokhoz hűen karmester nélkül játszik.

Október 5., csütörtök
19:00 A Chris Potter Group a Párizsi Jazz Fesztiválon

Chris Potter rendkívüli tehetségű fiatal szaxofonos, aki az utóbbi években nemzetközi elismertséget szerzett, 2000-ben és 2001-ben is megkapta a Koppenhágai Jazz Díjat, játszott többek közt Paul Motian, a Mingus Big Band, Dave Douglas, Kenny Werner, John Patitucci és Steely Dan együtteseiben. Ezúttal a 2004-es Párizsi Jazz Fesztiválon adott koncertjének felvételét láthatjuk.

Október 14., szombat
20:45 Marais: Alcide
Marin Marais és Loius de Lully operája (2006)

Egy kortárs művész, Ange Leccia rendezésében látható Marais operája olyan szereplőkkel, mint Aurélia Legay, Salomé Haller, Stéphanie Révidat, Sophie Landy, Brigitte Balleys, Paul Agnew és Nicolas Cavallier.

Október 19., csütörtök
19:00 Pat Metheny a Marciac Jazz Fesztiválon (koncert, 2003)

„Úgy hiszem, zenészként előre kell mozdítanunk a dolgokat. És bár mint mindenki, én is szeretek standardeket játszani, úgy fejlődöm, ha mással is foglalkozom.”

Október 25., szerda
19:00 Caine variációk (dokumentumfilm, 2005)

Uri Caine hét évesen kezdett zongorázni, majd 12 éves korától Bernard Peiffer francia jazz zongoristához került. Később a Pennsylvaniai Egyetemen George Crumbnál tanult, a klasszikus zenével és a jazz stílusaival egyaránt foglalkozott. 1980 óta New Yorkban él, a jazz színterének kiemelkedő alakja, de adott már ki klezmer albumot is Mickey Katzcal és Don Byronnal. Klasszikus érdeklődése továbbra is meghatározza zenéjét, Bach és Wagner mellett Mahler muzsikájával is foglalkozott behatóan, az osztrák zeneszerző előtt tisztelgő albuma számos kitüntetésben részesült. Legújabb projektje Bartók munkásságára koncentrál.

Október 30., hétfő
21:45 Elizabeth Schwarzkopfra emlékezünk

Richard Strauss műveinek egyik legnagyszerűbb előadóját különleges koncertfelvételen láthatjuk: A Rózsalovag Marsallnéja volt a fantasztikus énekesnő kedvenc szerepe, 1961-ben a londoni Philharmonia Zenekarral, Charles Mackerras vezényletével adta elő. A műsorban látható lesz még több Richard és Johann Strauss kompozíció is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.