Klasszikus

A Mezzo TV tűzi műsorra a Concerto Budapest koncertfilmjét

2021.12.17. 13:25
Ajánlom
A Kárpát Rapszódia című fekete-fehér koncertfilmet Szabó Stein Imre rendezte, Keller András és a Concerto Budapest Zenekar mellett Roby Lakatos és Snétberger Ferenc is közreműködik.

Az egész estés fekete-fehér koncertfilm amely a Concerto Budapest, Keller András, Homoky Gábor és az Old Sounds, valamint Snétberger Ferenc, Roby Lakatos közös koncertjéből készült, december 19-én debütál a Mezzo TV-n, 14 órakor. A televízióadó december 21-én és 28-án főműsoridőben is vetíti a Kárpát Rapszódiát és három évig tartja műsorán. A film csúsztatott élő internetes streamben lesz látható Magyarországon az Index.hu címlapján december 22-én.

Keller András és Homoky Gábor egy olyan különleges zenei világot álmodott meg, ahol egyszerre jelenik meg a klasszikus szimfonikus és a világzene, miközben mindkét műfaj teljes fényében tündököl, és különleges egységbe forr össze. Roby Lakatos hegedűvirtuóz és Snétberger Ferenc gitárművész saját műveikkel szervesen kapcsolódnak ehhez a zenei világhoz.

A Kárpát Rapszódia a Concerto Budapest első crossover produkciója, melyben a komplex zenei anyagot is maximális klasszikus igényességgel közelíti meg.

A szólisták és a zenekar különleges kombinációkban történő játékával kialakuló zenefolyam, amellett, hogy az újdonság erejével hat, egyszerre kikapcsol és a mélybe vezet. A színes, különleges, 12 műből álló műsorban a magyar, magyar cigány és román, spanyol eredetű zenék eljutnak egészen a jazz és a rock and roll világáig. Brahms, Enescu, Liszt, Sarasate, Bihari, Boulanger, Snétberger, Roby Lakatos szerzeményei, Homoky Gábor különleges Elvis-átiratai, Cséki Kálmán hangszerelései külön zenei egységek, mégis egymásból természetesen következő zene- és képfolyamban egyesülnek.

Az igazi Kárpát-medencei zenei atmoszférát szélesvásznú, fekete-fehér, a jazzkorszak „bárhangulatát”, vagy épp a '60-as évek füstös pesti presszóhangulatát idéző filmnyelvre fordítja Szabó Stein Imre rendezése.

A hosszan kitartott, nyugodt képek sűrű filmes közelikkel váltakozó ritmusa kísérletet tesz egy ősi, erőteljes és mégis nyugtalanítóan új világ kirajzolására. A pandémia 3. hulláma alatt, közönség nélkül a Budapesti Olasz Intézet retró-reneszánsz jellegű termében forgatott film közönségtől magukra hagyott hősei maguk a zenészek, és a filmes-televíziós stáb, akik időnként egy villanásra szintén feltűnnek egy-egy szokatlan kamerabeállításban. Keller András vezénylése megteremti azt az egységes és távolságtartó dikciót, amely engedi és hagyja, hogy a film nézője maga merüljön el ebben a zenei világban. A felvételeken 40 fős stáb és 90 zenész vett részt.

Részlet a filmből:

A koncert állandó főszereplője a Concerto Budapest zenészei mellett a Homoky Old Sounds együttes (Homoky Gábor, Cséki Kálmán, Németh Oszkár, Dráfi Kálmán, Rácz László), amelynek tagjai korábban a Roby Lakatos Ensemble zenészei voltak. Az együttest Homoky Gábor alapította – aki a Concerto Budapest tagja és szólistája, valamint a Keller Quartet tagja –, sokoldalú muzsikus, aki hegedül, elektromos brácsán gitározik, és Elvist énekel a filmben. A felvételen közreműködik Sárközi Xénia operaénekes, a Magyar Állami Operaház fiatal szólistája. Snétberger Ferenc és Roby Lakatos játéka revelatív, a film zenei kontextusának tartópillérei.

A Kárpát-medence zenéjét, hangzását meghatározzák bizonyos hangszerek, mint a cimbalom, a nagybőgő, brácsa, hegedű, és egy jellegzetes játékmód, amelyek a magyar, román, tót vagy szerb népzenében összegződnek.

Ezeket a népi dallamokat a falusi zenészek mellett a híres cigány dinasztiák is továbbvitték és gazdagították a művészetükkel generációkon át. A Kárpát-medence népeinek kultúrája és zenéje együtt él, együtt lélegzik. Szerettük volna bemutatni: láttatni és hallatni ezt a nagyon különböző, mégis közös világot. Heterogén a program, az egyes művek különböző irányokba mutatnak” – nyilatkozta a filmről Keller András.

Fejléckép: Kárpát Rapszódia (fotó/forrás: Marjai Judit / Concerto Budapest)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-díjat

Február 8-án szerdán, 18 órakor adják át az idei Baumgarten-emlékdíjat, illetve a Baumgarten-emlékjutalmat a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Házban.
Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Vizuál

Egy hónap múlva kezdődik a Frankofón Filmnapok

Március 1-12. között huszonhat kortárs, köztük több díjnyertes alkotást láthat a magyar közönség a frankofón filmtermés legjavából.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Klasszikus hír

Február 20-ától lehet jelentkezni az idei Bartók Világversenyre

A szervező Zeneakadémia meghirdette a 44 000 euró összdíjazású, ezúttal hegedűsöknek rendezendő megmérettetését, a zsűriben most is elismert magyar és külföldi zenészek ülnek majd.
Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.