Klasszikus

A Mezzo TV tűzi műsorra a Concerto Budapest koncertfilmjét

2021.12.17. 13:25
Ajánlom
A Kárpát Rapszódia című fekete-fehér koncertfilmet Szabó Stein Imre rendezte, Keller András és a Concerto Budapest Zenekar mellett Roby Lakatos és Snétberger Ferenc is közreműködik.

Az egész estés fekete-fehér koncertfilm amely a Concerto Budapest, Keller András, Homoky Gábor és az Old Sounds, valamint Snétberger Ferenc, Roby Lakatos közös koncertjéből készült, december 19-én debütál a Mezzo TV-n, 14 órakor. A televízióadó december 21-én és 28-án főműsoridőben is vetíti a Kárpát Rapszódiát és három évig tartja műsorán. A film csúsztatott élő internetes streamben lesz látható Magyarországon az Index.hu címlapján december 22-én.

Keller András és Homoky Gábor egy olyan különleges zenei világot álmodott meg, ahol egyszerre jelenik meg a klasszikus szimfonikus és a világzene, miközben mindkét műfaj teljes fényében tündököl, és különleges egységbe forr össze. Roby Lakatos hegedűvirtuóz és Snétberger Ferenc gitárművész saját műveikkel szervesen kapcsolódnak ehhez a zenei világhoz.

A Kárpát Rapszódia a Concerto Budapest első crossover produkciója, melyben a komplex zenei anyagot is maximális klasszikus igényességgel közelíti meg.

A szólisták és a zenekar különleges kombinációkban történő játékával kialakuló zenefolyam, amellett, hogy az újdonság erejével hat, egyszerre kikapcsol és a mélybe vezet. A színes, különleges, 12 műből álló műsorban a magyar, magyar cigány és román, spanyol eredetű zenék eljutnak egészen a jazz és a rock and roll világáig. Brahms, Enescu, Liszt, Sarasate, Bihari, Boulanger, Snétberger, Roby Lakatos szerzeményei, Homoky Gábor különleges Elvis-átiratai, Cséki Kálmán hangszerelései külön zenei egységek, mégis egymásból természetesen következő zene- és képfolyamban egyesülnek.

Az igazi Kárpát-medencei zenei atmoszférát szélesvásznú, fekete-fehér, a jazzkorszak „bárhangulatát”, vagy épp a '60-as évek füstös pesti presszóhangulatát idéző filmnyelvre fordítja Szabó Stein Imre rendezése.

A hosszan kitartott, nyugodt képek sűrű filmes közelikkel váltakozó ritmusa kísérletet tesz egy ősi, erőteljes és mégis nyugtalanítóan új világ kirajzolására. A pandémia 3. hulláma alatt, közönség nélkül a Budapesti Olasz Intézet retró-reneszánsz jellegű termében forgatott film közönségtől magukra hagyott hősei maguk a zenészek, és a filmes-televíziós stáb, akik időnként egy villanásra szintén feltűnnek egy-egy szokatlan kamerabeállításban. Keller András vezénylése megteremti azt az egységes és távolságtartó dikciót, amely engedi és hagyja, hogy a film nézője maga merüljön el ebben a zenei világban. A felvételeken 40 fős stáb és 90 zenész vett részt.

Részlet a filmből:

A koncert állandó főszereplője a Concerto Budapest zenészei mellett a Homoky Old Sounds együttes (Homoky Gábor, Cséki Kálmán, Németh Oszkár, Dráfi Kálmán, Rácz László), amelynek tagjai korábban a Roby Lakatos Ensemble zenészei voltak. Az együttest Homoky Gábor alapította – aki a Concerto Budapest tagja és szólistája, valamint a Keller Quartet tagja –, sokoldalú muzsikus, aki hegedül, elektromos brácsán gitározik, és Elvist énekel a filmben. A felvételen közreműködik Sárközi Xénia operaénekes, a Magyar Állami Operaház fiatal szólistája. Snétberger Ferenc és Roby Lakatos játéka revelatív, a film zenei kontextusának tartópillérei.

A Kárpát-medence zenéjét, hangzását meghatározzák bizonyos hangszerek, mint a cimbalom, a nagybőgő, brácsa, hegedű, és egy jellegzetes játékmód, amelyek a magyar, román, tót vagy szerb népzenében összegződnek.

Ezeket a népi dallamokat a falusi zenészek mellett a híres cigány dinasztiák is továbbvitték és gazdagították a művészetükkel generációkon át. A Kárpát-medence népeinek kultúrája és zenéje együtt él, együtt lélegzik. Szerettük volna bemutatni: láttatni és hallatni ezt a nagyon különböző, mégis közös világot. Heterogén a program, az egyes művek különböző irányokba mutatnak” – nyilatkozta a filmről Keller András.

Fejléckép: Kárpát Rapszódia (fotó/forrás: Marjai Judit / Concerto Budapest)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
Klasszikus

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.
Plusz

Dömösön folytatódik a Szeláví! Fesztivál története

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb településén, Dömösön. Sátrazás a csillagok alatt, három nap önfeledt szabadság: idén is várja a kikapcsolódni vágyókat a Szeláví! Fesztivál.
Könyv

Borsik Miklós veheti át a Hazai Attila Irodalmi Díjat

A költő, író, kritikus április 30-án a Nyitott Műhelyben veheti át a fiatalon elhunyt művészről elnevezett elismerést, amellyel a Hazai Attilához hasonlóan újító, kísérletező szerzőket ismerik el. 
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.
Klasszikus ajánló

Képeslap Itáliából – olasz zeneszerzők művei csendülnek fel a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjén

Április 18-án a Müpában ad koncertet a MÁV Szimfonikus zenekar, az est során Rossini, Respighi, illetve Paganini műveit hallhatja a közönség. Az együttest Antonello Allemandi dirigálja, közreműködik Kelemen Barnabás. A zenekar a hangverseny részeként köszönti Fodor Ákos nagybőgőművészt. 
Klasszikus ajánló

Elisabeth Leonskaja áprilisban ingyenes, nyilvános mesterkurzust tart a Concerto Mesteriskola keretében

Két koncerttel és a zeneszerető közönség számára is ingyenesen látogatható mesterkurzussal érkezik Elisabeth Leonskaja a Concerto Budapesthez ezen a tavaszon.
Klasszikus ajánló

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Klasszikus ajánló

A világhírű Chamber Orchestra of Europe koncertjével indul április 29-én a 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Magyarország EU-s csatlakozásának 20. évfordulóját ünnepli az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitókoncertje, amit a világhírű Chamber Orchestra of Europe ad Perényi Miklós gordonkaművész közreműködésével.