Klasszikus

"A mi korszakunk a teljesség kora után következik"

2007.12.03. 00:00
Ajánlom
Ortega y Gasset jellemezte így az első világháború utáni huszadik századot a Tömegek lázadásában mint olyan korszakot, amely a megelőző évtizedek pozitivizmusa, technikai és szellemi fejlettségébe vetett megkérdőjelezhetetlen hite után következett.

Fischer Iván

Művészi szempontból azonban a bizonytalanság, a hanyatlás, az ismeretlen érzése már az öntudatos tökéletesség hétköznapjaiban megszületett, hogy azután az első világháborúban részben felfalja, részben átalakítsa Európa civilizált kulturális optimizmusát.
Egyik legismertebb és legmélyebb képviselője ennek a folyamatnak Mahler művészete, amely a magyar kulturális életben egyre nagyobb teret hódít. A Fesztiválzenekar és Fischer Iván a népszerű hagyománnyá szilárduló, szeptemberi Budapesti Mahler Ünnep mellett újabb bizonyságát adta ennek Mahler II. szimfóniájának felvételével, amely a közelmúltban Gramophone-díjat nyert. Fischer Ivánt Mahlerhez fűződő kapcsolatáról kérdeztük.

- Az előadóművész szakma 19. századi megszületése jónéhány versenyt és díjat hozott létre önnön értékének mérésére. Ön sem először részesül a Gramophone elismerésében. Valójában mekkora hatalma van egy szakmai díjnak? Kiterjed a koncertjegyekben és eladott lemezekben mérhető részletekre is, vagy inkább a társadalmi kommunikáció egyik fontos formája?

- Én addig foglalkozom intenzíven egy lemezfelvétellel, amíg az elkészül. Ez egy hosszú folyamat, amely a műsor kialakításától egészen addig a pillanatig tart, amíg jóváhagyom a kész felvételt. Nagyon örülök a megtisztelő díjaknak, de keveset értek az eladással kapcsolatos kérdésekhez.

- A zenekar repertoárját, programját, személyes elkötelezettségét tekintve van-e valamilyen különös jelentősége annak az Önök számára, hogy ezt az elismerést éppen Mahler- felvétellel vívták ki?

- Nagyon sokat dolgoztunk ezeken a felvételeken, a Budapesti Fesztiválzenekar életében ez évekig tartott. Mahler szimfóniáit nemcsak itthon, hanem számos turnén játszottuk el, mielőtt felvettük volna, és ez a hatalmas, de élvezetes munka igen sokat jelent a zenekar tagjainak és személy szerint nekem is, mert nagyon szeretjük ezt a zenét. Ezért rendkívül örülünk annak, hogy a mi Mahler-felvételünknek ítélték a Gramophone-díjat.

- A Gramophone-díj a Mahler Ünnep kialakuló hagyományával, Mahler művészete iránti mély elkötelezettséggel párosulva nem rejti-e magában azt a veszélyt, hogy specialistának kiáltják ki? Kényelmetlen lenne ez az Ön számára?

- Mi csak a dolgunkat végezzük: zenélünk. Nem változtat ezen az, hogy valaki specialistának tekint egyes zenei területeken. A kilencvenes években Bartók-lemezeink sok nemzetközi díjat kaptak, és akkor több országban olvastam azt, hogy mi Bartók-specialisták vagyunk. Most örülök annak, hogy ennyire odafi gyelnek a mi Mahler-játékunkra, de a tevékenységünkön ez semmit sem változtat.

- A Mahler Ünnep kezdeményezésekor mennyire látszott ígéretesnek a budapesti közönség reakciója? Mennyire volt várható, hogy egy ilyen rendezvény otthonra találhat éppen Budapesten? Él-e az itteni közönségben egyfajta Mahlerkultusz?

- Azt lehet mondani, hogy az egész világon Mahler-kultusz van, ahol csak járok, mindenhol imádják az emberek ezt a zenét. Ez a hullám talán később jutott el Magyarországra, de itt is kialakulóban van Mahler különleges népszerűsége. Ha ebben mi is segíthettünk, akkor már nem dolgoztunk hiába.

- Milyen sajátos vonatkozásai lehetnek Mahler művészetének, amelyek a száz évvel későbbi hallgatóságot fogékonnyá teszi az ő áradó szimfonikus lírájára, bonyolult zenei eszközeinek megértésére?

- Gustav Mahler a legnagyobb zsenik egyike, akinél a ritka zeneszerzői szakmai tudás egyedülállóan személyes mondanivalóval párosul. Mahler azért népszerű ma, mert ebben a személyes mondanivalóban az emberek saját érzéseikre ismernek, és zenéje azért olyan erős hatású, mert csodálatosan van megírva.

- Beszélne-e jövőbeli terveiről - akár Mahlerrel, akár nélküle?

- Legközelebb Ravel- és Prokofjev-műveket adunk elő Budapesten és egy európai turnén, majd Rossini műveiből veszünk fel egy lemezt december elején.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Családi vonósok – Kokas Dóra-interjú

Májusban a bécsi Vienna Classic Strings különdíját nyerte el Kokas Dóra, akit a Fesztivál Akadémia több koncertjén is hallhatunk a nyáron. A fiatal csellóművész mindig is a színpadon létezett igazán, és hálás, amiért a családjában mindig jelen volt a zene.
Plusz

A magyar feltaláló, akit Amerikában sztárként ünnepelnek

Galériánkban megmutatjuk, hogy készült a nyolcvanas években az eredetileg a tanítványainak szánt, de végül játékká vált Rubik-kocka. Július 13-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Rubik Ernő Kossuth- és állami díjas építészmérnök, tárgytervező. 
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Kezdődik a Kodály Művészeti Fesztivál Kecskeméten

Számos hangverseny, kiállítás, filmvetítés, táncszínházi előadás, bábopera és térzene is várja az érdeklődőket a hétfőn kezdődő Kodály Művészeti Fesztiválon Kecskeméten.
Klasszikus ajánló

A nyár második felében is remek programokkal vár az Óbudai Társaskör kertje

Tovább folytatódik a színes programsorozat az Óbudai Társaskör hangulatos kertjében, ezekben a napokban jazz, kamarazene, opera és akusztikus koncert is várja a vendégeket.
Klasszikus interjú

Családi vonósok – Kokas Dóra-interjú

Májusban a bécsi Vienna Classic Strings különdíját nyerte el Kokas Dóra, akit a Fesztivál Akadémia több koncertjén is hallhatunk a nyáron. A fiatal csellóművész mindig is a színpadon létezett igazán, és hálás, amiért a családjában mindig jelen volt a zene.
Klasszikus ajánló

Fesztiválok hegyen-völgyben - Fidelio Klasszik

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 13-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Kokas Katalinnal, Oszkó-Jakab Natáliával és Vasvári Csabával.
Klasszikus hír

Eötvös Pétert az „év zeneszerzője” díjra jelölték Németországban

Nyilvánosságra hozták az egyik legrangosabb német klasszikus zenei díj, az OPUS KLASSIK jelöléseit. Az év zeneszerzője kategóriában Eötvös Pétert is jelölték a díjra a BMC Records-nál megjelent Atlantis című művéért.