Klasszikus

"A mi korszakunk a teljesség kora után következik"

2007.12.03. 00:00
Ajánlom
Ortega y Gasset jellemezte így az első világháború utáni huszadik századot a Tömegek lázadásában mint olyan korszakot, amely a megelőző évtizedek pozitivizmusa, technikai és szellemi fejlettségébe vetett megkérdőjelezhetetlen hite után következett.

Fischer Iván

Művészi szempontból azonban a bizonytalanság, a hanyatlás, az ismeretlen érzése már az öntudatos tökéletesség hétköznapjaiban megszületett, hogy azután az első világháborúban részben felfalja, részben átalakítsa Európa civilizált kulturális optimizmusát.
Egyik legismertebb és legmélyebb képviselője ennek a folyamatnak Mahler művészete, amely a magyar kulturális életben egyre nagyobb teret hódít. A Fesztiválzenekar és Fischer Iván a népszerű hagyománnyá szilárduló, szeptemberi Budapesti Mahler Ünnep mellett újabb bizonyságát adta ennek Mahler II. szimfóniájának felvételével, amely a közelmúltban Gramophone-díjat nyert. Fischer Ivánt Mahlerhez fűződő kapcsolatáról kérdeztük.

- Az előadóművész szakma 19. századi megszületése jónéhány versenyt és díjat hozott létre önnön értékének mérésére. Ön sem először részesül a Gramophone elismerésében. Valójában mekkora hatalma van egy szakmai díjnak? Kiterjed a koncertjegyekben és eladott lemezekben mérhető részletekre is, vagy inkább a társadalmi kommunikáció egyik fontos formája?

- Én addig foglalkozom intenzíven egy lemezfelvétellel, amíg az elkészül. Ez egy hosszú folyamat, amely a műsor kialakításától egészen addig a pillanatig tart, amíg jóváhagyom a kész felvételt. Nagyon örülök a megtisztelő díjaknak, de keveset értek az eladással kapcsolatos kérdésekhez.

- A zenekar repertoárját, programját, személyes elkötelezettségét tekintve van-e valamilyen különös jelentősége annak az Önök számára, hogy ezt az elismerést éppen Mahler- felvétellel vívták ki?

- Nagyon sokat dolgoztunk ezeken a felvételeken, a Budapesti Fesztiválzenekar életében ez évekig tartott. Mahler szimfóniáit nemcsak itthon, hanem számos turnén játszottuk el, mielőtt felvettük volna, és ez a hatalmas, de élvezetes munka igen sokat jelent a zenekar tagjainak és személy szerint nekem is, mert nagyon szeretjük ezt a zenét. Ezért rendkívül örülünk annak, hogy a mi Mahler-felvételünknek ítélték a Gramophone-díjat.

- A Gramophone-díj a Mahler Ünnep kialakuló hagyományával, Mahler művészete iránti mély elkötelezettséggel párosulva nem rejti-e magában azt a veszélyt, hogy specialistának kiáltják ki? Kényelmetlen lenne ez az Ön számára?

- Mi csak a dolgunkat végezzük: zenélünk. Nem változtat ezen az, hogy valaki specialistának tekint egyes zenei területeken. A kilencvenes években Bartók-lemezeink sok nemzetközi díjat kaptak, és akkor több országban olvastam azt, hogy mi Bartók-specialisták vagyunk. Most örülök annak, hogy ennyire odafi gyelnek a mi Mahler-játékunkra, de a tevékenységünkön ez semmit sem változtat.

- A Mahler Ünnep kezdeményezésekor mennyire látszott ígéretesnek a budapesti közönség reakciója? Mennyire volt várható, hogy egy ilyen rendezvény otthonra találhat éppen Budapesten? Él-e az itteni közönségben egyfajta Mahlerkultusz?

- Azt lehet mondani, hogy az egész világon Mahler-kultusz van, ahol csak járok, mindenhol imádják az emberek ezt a zenét. Ez a hullám talán később jutott el Magyarországra, de itt is kialakulóban van Mahler különleges népszerűsége. Ha ebben mi is segíthettünk, akkor már nem dolgoztunk hiába.

- Milyen sajátos vonatkozásai lehetnek Mahler művészetének, amelyek a száz évvel későbbi hallgatóságot fogékonnyá teszi az ő áradó szimfonikus lírájára, bonyolult zenei eszközeinek megértésére?

- Gustav Mahler a legnagyobb zsenik egyike, akinél a ritka zeneszerzői szakmai tudás egyedülállóan személyes mondanivalóval párosul. Mahler azért népszerű ma, mert ebben a személyes mondanivalóban az emberek saját érzéseikre ismernek, és zenéje azért olyan erős hatású, mert csodálatosan van megírva.

- Beszélne-e jövőbeli terveiről - akár Mahlerrel, akár nélküle?

- Legközelebb Ravel- és Prokofjev-műveket adunk elő Budapesten és egy európai turnén, majd Rossini műveiből veszünk fel egy lemezt december elején.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Klasszikus

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.