Klasszikus

A Michael Moore Trio koncertje a Trafóban

2004.04.21. 00:00
Ajánlom
A Michael Moore Trio május 9-én, este fél kilenctől ad koncertet a Trafó – Kortárs Művészetek Házában (1094 Budapest, Liliom u. 41.) "Jewels and Binoculars" – The Music of Bob Dylan címmel.

A zenekar vezetője az amerikában született, hollandiában élő Michael Moore (altszaxofon, klarinét, basszus klarinét, melodika, harangok). Honfitársával, Michael Vatcherrel (neve John Zorn Orette Coleman tribute lemezének, a Spy Vs. Spy közreműködőjeként lehet ismerős) régóta játszik együtt a legkülönbözőbb formációkban. Magyarországon is többször felléptek már együtt és külön-külön is (legközelebb az idei Mediawave fesztiválon fognak, az Avaible Jelly tagjaiként). Ennek a projektnek szokatlan témaválasztásán kívül másik különlegessége az amerikai Lindsey Horner közreműködése, akit Dave Douglas, Bill Frisell, Tim Berne, Don Byron, Greg Osby, Bobby Previte, Kenny Wheeler vagy Myra Melford zenekaraiból ismerhet a közönség.

Dylan egyszerű harmóniái, dallamai – melyek szorosan kötődnek jellegzetes hangjához és szövegvilágához – komoly és érdekes kihívást jelenthetnek a legtöbb jól képzett jazz zenész számára, akik jóval bonyolultabb ritmikai és szerkezeti formákból építkeznek. Michael Moore és triójának tagjai (Lindsey Horner-nagybőgő, Michael Vatcher-ütőhangszerek) igen elegánsan válaszolnak erre az ellentétre: ahelyett, hogy a kérdést technikai elemekkel, effektekkel, betoldásokkal kerülnék ki, vagy kiforgatnák azt, a legegyszerűbb módon reagálnak. Gazdag, sokszínű hangszereléssel, érzékeny együttjátékokkal, dinamikával engedik hatni ezt a zenét.

Érzelmi szempontból a Jewels and Binoculars egy rendíthetetlenűl nyitott anyag: egyik hangulatról a másikra váltva növeli a feszültséget, spontán dallamvariációkra találva, miközben végig érezhető Bob Dylan "jelenléte".

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Újszínház: Nincs tudomásunk szexuális zaklatási ügyről

Közleményt adott ki az Újszínház, amelyben azt írják, nem történt hivatalos bejelentés zaklatási ügyben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.