Klasszikus

A MIDEM klasszikus zenei díjazottjai

2005.01.27. 00:00
Ajánlom
Első alkalommal osztották ki Cannes-ban a MIDEM klasszikus zenei díjait. Az elismeréseket összesen tizenöt kategóriában adták át. A legtöbb díjat (Opera, Az év felvétele, Az év művésze) René Jacobs kapta. A kitüntetettek között van Perényi Miklós és Schiff András Beethoven-lemeze is.

A zsűri tagjai olyan neves zenei magazinok, klasszikus zenei rádióadók és művészeti ügynökségek munkatársai voltak, mint az AudioMusic (Oroszország), a Crescendo (Belgium), a Fono Forum (Németország), a Gramofon (Magyarország), az IAMA (Anglia), az IMZ (Ausztria), a Le Monde de la Musique (Franciaország), az MDR-Figaro (Németország), a Musica (Olaszország), a Music Manual (Ausztria), a Musik & Theater (Svájc), a Muzyka21 (Lengyelország), a Pizzicato (Luxemburg), a Radio Classique (Franciaország) és a Scherzo (Spanyolország).

Díjazottak

Régizene, barokk:
Monteverdi: Vespers
Rinaldo Alessandrini
(Naďve Opus 111)

Vokális:
Bach: Cantatas Nos 56, 158, 82
Thomas Quasthoff; Rainer Kussmaul
(DG)

Szóló:
Hume: Musicall Humors
Jordi Savall
(Alia Vox)

Kamara: (megosztott első díj)
Beethoven: Complete music for piano and cello
Schiff András; Perényi Miklós
(ECM New Series)

Prokofiev: Cinderella Suite
Ravel: Ma mere l’Oye
Martha Argerich; Mikhail Pletnev
(DG)

Zenekari:
Rachmaninov: Piano Concertos Nos 1 & 2
Krystian Zimerman; Boston SO / Seiji Ozawa
(DG)

Opera:
Mozart: Le nozze di Figaro
René Jacobs
(Harmonia Mundi)

Kortárs:
Holliger: Violin Concerto
Thomas Zehetmair; SWRSO / Heinz Holliger
(ECM New Series)

Újrakiadás:
Berg: Wozzeck
Karl Böhm
(Andante)

DVD: Opera/Balett:
Rameau: Platée
Marc Minkowski
(TDK)

DVD: Koncert/Dokumentumfilm:
Jacqueline du Pré in Portrait
Christopher Nupen filmje
(Allegro/Opus Arte)

Az év felvétele:
Mozart: Le nozze di Figaro
René Jacobs
(Harmonia Mundi)

Az év kiadója:
Alpha Productions

Az év művésze:
René Jacobs

Kiemelkedő ifjú művész:
Llyr Williams (zongora)

Életműdíj:
Claudio Abbado

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A legjobban várt januári filmek

Hűvös, szürke januári estéken jó dolog moziba járni, mostanában különösen, mert fontos és izgalmas filmek érkeznek, legtöbbjük számos kategóriában Oscar-díjra jelölt. Szubjektív válogatásunkból a francia szerzői film és egy különleges dokumentumfilm sem maradhatott ki. 
Könyv

A nő vagy szent anya, vagy prostituált? – Interjú Hidas Judit íróval

Könyv egy negyvenes nőről, aki keresi önmagát, mert úgy érzi, szép lassan eltűnik abban, hogy megfeleljen a környezete elvárásainak. Hidas Judit Boldogság tízezer kilométerre című novellafüzérének főhőse, Anna, a hagyományos női szerepek és a karrier közt őrlődik. S vajon hányan vagyunk hasonló helyzetben? Mikor vesszük észre – vagy egyáltalán észrevesszük-e –, hogy apránként föladjuk magunkat? Fájdalmasan sokakat érintő problémákról és tabukról beszél ez a könyv, ami láthatóvá teszi a társadalmi elvárások mögött szenvedő egyént: a nőt. A könyv szerzőjével, Hidas Judittal beszélgettünk.
Könyv

Pintér Béla is Baumgarten-emlékdíjat kapott

Kukorelly Endre az állami kitüntetések elfogultsága miatt élesztette fel a díjat, amelynek összegét közösségi finanszírozásból fedezték.
Klasszikus

Varga Judit: Hiányzott a női példakép

Varga Judit nevével az idei fesztivál programjában többször találkozhatunk zeneszerzőként és kurátorként is. Judit szeptember óta a bécsi zeneakadémia (MDW) médiazeneszerzés professzora, aki ezt megelőzően a budapesti és a bécsi Zeneakadémián párhuzamosan tanított.
Színház

Megkezdődött a Trianon100 emlékév a Nemzetiben

Sajtónyilvános olvasópróbán ismertette a trianoni évfordulóra készülő programjait a Nemzeti Színház. Első bemutatójuk, a Wass Albert szövegei és korabeli dokumnetumok alapján készülő Tizenhárom almafa lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.
Klasszikus hír

Gustavo Dudamel folytatja Los Angelesben

Újabb négy évre meghosszabbították a szerződését a Los Angeles-i Filharmonikus Zenekar élén, 2026-ig maradhat.
Klasszikus interjú

Varga Judit: Hiányzott a női példakép

Varga Judit nevével az idei fesztivál programjában többször találkozhatunk zeneszerzőként és kurátorként is. Judit szeptember óta a bécsi zeneakadémia (MDW) médiazeneszerzés professzora, aki ezt megelőzően a budapesti és a bécsi Zeneakadémián párhuzamosan tanított.
Klasszikus turné

Tizenhét állomásos országos turnéra indul Boros Misi

A Filharmónia Magyarország és a Virtuózok szervezésében első országos turnéjára indul a 16 éves Boros Misi. A Virtuózok klasszikus zenei tévés tehetségkutatóból ismert zongoraművész kimondottan e turné állomásaira összeállított műsorát 17 városban hallhatja a közönség.