Klasszikus

A Millenáris csapdái

A budai Millenáris Parkkal a kormányváltás után a mostani koalíciónak is nagy tervei voltak, de egyelőre a létesítmény nem tud szabadulni a korábbi csapdáktól. Sőt a bizonytalanság a napokban tovább nőtt, hiszen még az sem biztos, hogy a jelenlegi tulajdonos, a kiállítási csarnokokban a Jövő Házát elképzelő informatikai tárca megmarad önálló minisztériumként.

Egyelőre csak reménykedni lehet abban, hogy a Millenáris Park továbbra is elsősorban kulturális produkciókat fogad majd be. Júliustól az intézményt üzemeltető Millenáris Kht.-nak már két ügyvezetője – Mizsei Zsuzsa és az újonnan kinevezett Tóth József – is van, de mintha az egységes és pénzügyileg is megalapozott elképzelés továbbra is hiányozna. Mivel hosszas vajúdás után, a korábban esélyes kulturális tárca visszalépése miatt végül idén januárban az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) kapta meg az előző választási kampányban igencsak a figyelem középpontjában lévő, felújított épületegyüttest és parkot, kénytelenek voltak ők szembenézni a korábban beépített csapdákkal. Megnyugtató megoldás azonban továbbra sem született, a tárca egy hangzatos tervvel, a Jövő Háza megvalósításával tudott csak előállni.

Álmok álmodói után Jövő Háza

A Millenáris területének fejlesztésén belül az IHM elsősorban a Jövő Háza program megvalósítására koncentrál – közölte lapunkkal Kertész László miniszteri biztos. Az Álmok álmodói kiállítás egykori helyszínén, a több hónapja üres, összesen 13 ezer négyzetméter alapterületű csarnokokban a tervek szerint 2005 szeptemberében nyílik meg az a nagyszabású kiállítás, amely a XXI. század csúcstechnológiáit és azoknak az emberre gyakorolt hatását mutatja be. A tárca ide telepítené még a Csodák Palotáját, a Nemzeti Digitális Adattárat és a Nemzeti Audiovizuális Archívumot is. A Jövő Háza megvalósítása megközelítőleg hárommilliárd forintba kerül. Az IHM erre első lépésben, idei költségvetése terhére egymilliárd forintot különített el, amelyet a kiállítási csarnokok elkerülhetetlen műszaki felújítására kell fordítani. Az épületeket annak idején ugyanis csupán egy-másfél éves használatra tervezték, a szigeteléssel, az árnyékolással, a hűtő- és fűtési rendszer kiépítésével nem foglalkoztak. A Millenáris Park létrehozására a Fidesz-kormányzat így is összesen 13 milliárd forintot költött. A Jövő Háza program tartalmának kidolgozására, a kiállítás megvalósítására az IHM 2005. évi költségvetésében további kétmilliárd forint elkülönítését tervezik – közölte a miniszteri biztos.

Veszélyben a Zöld Péter játszótér

Az IHM a Millenáris Park területén egyelőre nem tervez más fejlesztéseket. A Zöld Péter játszótér és a hozzá tartozó telek tulajdonosa, a magánkézben lévő Apisolato Kft. viszont már régóta szeretné beépíteni a maga területét. A cég a játszótér helyén lakóházakat és irodát létesítene, a játszóteret pedig a park területén belül odébb telepítené. A II. kerületi önkormányzat által elrendelt hároméves építési tilalom augusztus 31-én jár le. A Kincstári Vagyonigazgatóság jelenleg is tárgyal a kft.-vel a terület megvásárlásáról, illetve csereingatlan felajánlásáról. A telekért, amelyhez annak idején 600 millió forintért jutott hozzá, az Apisolato most mintegy 900 millió forintot kér.
A Millenáris azon telekrészével kapcsolatban, amelyiken a Fogadó és a Teátrum épülete is található, a fejlesztési terv ötvenszázalékos beépítést engedélyez. Ez az arány jelenleg 34 százalék, így itt is lehetőség lenne további építkezésekre – tudtuk meg Beszédes Ritától, a II. kerület főépítészétől. Információink szerint a telek egy részét a Goethe Intézet szerette volna megvásárolni, hogy itt, a jelenlegi szőlődomb helyén építse fel új központját. Terveiket meghiúsítva a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) június 25-ei hatállyal ideiglenes műemléki védelem alá vonta a Fogadó és a Teátrum épületét, így ezeket az elkövetkező egy évben nem lehet lebontani. Ennek a területnek a talaja, akárcsak a Fény utca és Margit körút közé eső teleké, szennyezett.
A nem kívánt Ganz-örökség felszámolása mindkét helyen több százmillió forintot igényelne. Mivel a Millenárishoz tartozó, a Fény utca és Margit körút közé eső területen található három egykori Ganz-ingatlan helyreállításához állami forrásra nem lehetett számítani, az épületekre bontási kérelmet adtak be. Ezt megelőzendő, a KÖH ezeket a csarnokokat is műemléki védettség alá helyezte. A telek megvételére egyébként a legkomolyabb ajánlatot a Mammut Kereskedőház tette, amely már meglévő üzletkomplexumai mellé újabb 25 ezer négyzetméteres áruházat építene a területen. A Millenáris II.-nek nevezett tömb rendezési tervét várhatóan az ősszel tárgyalják. Kertész László elmondta, az IHM munkatársai jelenleg is dolgoznak azon a több lehetőséget felvázoló területfejlesztési koncepción, amellyel kapcsolatban majd a kormány fog döntést hozni.

A Krétakör premierje és gyermekprogramok

A Millenáris Kht. az idei évre 700 millió forint működési támogatást kap, a jövő évre tervezett költségvetés – a nem végleges tervek szerint – egymilliárd forint körüli összegre tehető. Derdák András, a Millenáris Kht. művészeti igazgatója elmondta, hogy az idei kulturális programok megrendezésére ígéretet kapott az IHM-től, a nemrégiben módosított üzleti tervben hetvenmillió forint szerepel kultúrára. Ígéret hangzott el arra is, hogy autonóm módon, az IHM-től függetlenül szervezhető majd tovább a Jövő Háza melletti, az eddigiekhez hasonló kulturális élet. Az még egyelőre kérdéses, hogy folytatódhat-e a Világsztárok a Millenárison című koncertsorozat, de az biztosnak látszik, hogy az eddig is sikeres gyerekprogramok szeptembertől is várják majd a családokat. Várhatóan a Millenáris ad otthont ősszel a Krétakör új bemutatójának, a Feketeországnak, de terveznek fotókiállítást, filmfesztivált, táncprodukciót és dzsesszkoncerteket is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Színház

Vecsei H. Miklós arról beszélt, miért búcsúzott el a Vígszínháztól

„Leszek én még vígszínházi tag” – mondta a Rózsavölgyi Szalon Mi jár a fejedben című műsorában Vecsei H. Miklós, akinek a neve hosszú évekre egybeforrt Nemecsekével. Most ír, rendez, zenél és újratervez.
Könyv

Végül híres és hírhedt lett – 120 éve hunyt el Oscar Wilde

1900. november 30-án hunyt el a 19. század második felének egyik legjelentősebb írója, Oscar Wilde, aki már fiatalon elhatározta: gazdag és híres lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.