Klasszikus

A Millenáris csapdái

A budai Millenáris Parkkal a kormányváltás után a mostani koalíciónak is nagy tervei voltak, de egyelőre a létesítmény nem tud szabadulni a korábbi csapdáktól. Sőt a bizonytalanság a napokban tovább nőtt, hiszen még az sem biztos, hogy a jelenlegi tulajdonos, a kiállítási csarnokokban a Jövő Házát elképzelő informatikai tárca megmarad önálló minisztériumként.

Egyelőre csak reménykedni lehet abban, hogy a Millenáris Park továbbra is elsősorban kulturális produkciókat fogad majd be. Júliustól az intézményt üzemeltető Millenáris Kht.-nak már két ügyvezetője – Mizsei Zsuzsa és az újonnan kinevezett Tóth József – is van, de mintha az egységes és pénzügyileg is megalapozott elképzelés továbbra is hiányozna. Mivel hosszas vajúdás után, a korábban esélyes kulturális tárca visszalépése miatt végül idén januárban az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) kapta meg az előző választási kampányban igencsak a figyelem középpontjában lévő, felújított épületegyüttest és parkot, kénytelenek voltak ők szembenézni a korábban beépített csapdákkal. Megnyugtató megoldás azonban továbbra sem született, a tárca egy hangzatos tervvel, a Jövő Háza megvalósításával tudott csak előállni.

Álmok álmodói után Jövő Háza

A Millenáris területének fejlesztésén belül az IHM elsősorban a Jövő Háza program megvalósítására koncentrál – közölte lapunkkal Kertész László miniszteri biztos. Az Álmok álmodói kiállítás egykori helyszínén, a több hónapja üres, összesen 13 ezer négyzetméter alapterületű csarnokokban a tervek szerint 2005 szeptemberében nyílik meg az a nagyszabású kiállítás, amely a XXI. század csúcstechnológiáit és azoknak az emberre gyakorolt hatását mutatja be. A tárca ide telepítené még a Csodák Palotáját, a Nemzeti Digitális Adattárat és a Nemzeti Audiovizuális Archívumot is. A Jövő Háza megvalósítása megközelítőleg hárommilliárd forintba kerül. Az IHM erre első lépésben, idei költségvetése terhére egymilliárd forintot különített el, amelyet a kiállítási csarnokok elkerülhetetlen műszaki felújítására kell fordítani. Az épületeket annak idején ugyanis csupán egy-másfél éves használatra tervezték, a szigeteléssel, az árnyékolással, a hűtő- és fűtési rendszer kiépítésével nem foglalkoztak. A Millenáris Park létrehozására a Fidesz-kormányzat így is összesen 13 milliárd forintot költött. A Jövő Háza program tartalmának kidolgozására, a kiállítás megvalósítására az IHM 2005. évi költségvetésében további kétmilliárd forint elkülönítését tervezik – közölte a miniszteri biztos.

Veszélyben a Zöld Péter játszótér

Az IHM a Millenáris Park területén egyelőre nem tervez más fejlesztéseket. A Zöld Péter játszótér és a hozzá tartozó telek tulajdonosa, a magánkézben lévő Apisolato Kft. viszont már régóta szeretné beépíteni a maga területét. A cég a játszótér helyén lakóházakat és irodát létesítene, a játszóteret pedig a park területén belül odébb telepítené. A II. kerületi önkormányzat által elrendelt hároméves építési tilalom augusztus 31-én jár le. A Kincstári Vagyonigazgatóság jelenleg is tárgyal a kft.-vel a terület megvásárlásáról, illetve csereingatlan felajánlásáról. A telekért, amelyhez annak idején 600 millió forintért jutott hozzá, az Apisolato most mintegy 900 millió forintot kér.
A Millenáris azon telekrészével kapcsolatban, amelyiken a Fogadó és a Teátrum épülete is található, a fejlesztési terv ötvenszázalékos beépítést engedélyez. Ez az arány jelenleg 34 százalék, így itt is lehetőség lenne további építkezésekre – tudtuk meg Beszédes Ritától, a II. kerület főépítészétől. Információink szerint a telek egy részét a Goethe Intézet szerette volna megvásárolni, hogy itt, a jelenlegi szőlődomb helyén építse fel új központját. Terveiket meghiúsítva a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) június 25-ei hatállyal ideiglenes műemléki védelem alá vonta a Fogadó és a Teátrum épületét, így ezeket az elkövetkező egy évben nem lehet lebontani. Ennek a területnek a talaja, akárcsak a Fény utca és Margit körút közé eső teleké, szennyezett.
A nem kívánt Ganz-örökség felszámolása mindkét helyen több százmillió forintot igényelne. Mivel a Millenárishoz tartozó, a Fény utca és Margit körút közé eső területen található három egykori Ganz-ingatlan helyreállításához állami forrásra nem lehetett számítani, az épületekre bontási kérelmet adtak be. Ezt megelőzendő, a KÖH ezeket a csarnokokat is műemléki védettség alá helyezte. A telek megvételére egyébként a legkomolyabb ajánlatot a Mammut Kereskedőház tette, amely már meglévő üzletkomplexumai mellé újabb 25 ezer négyzetméteres áruházat építene a területen. A Millenáris II.-nek nevezett tömb rendezési tervét várhatóan az ősszel tárgyalják. Kertész László elmondta, az IHM munkatársai jelenleg is dolgoznak azon a több lehetőséget felvázoló területfejlesztési koncepción, amellyel kapcsolatban majd a kormány fog döntést hozni.

A Krétakör premierje és gyermekprogramok

A Millenáris Kht. az idei évre 700 millió forint működési támogatást kap, a jövő évre tervezett költségvetés – a nem végleges tervek szerint – egymilliárd forint körüli összegre tehető. Derdák András, a Millenáris Kht. művészeti igazgatója elmondta, hogy az idei kulturális programok megrendezésére ígéretet kapott az IHM-től, a nemrégiben módosított üzleti tervben hetvenmillió forint szerepel kultúrára. Ígéret hangzott el arra is, hogy autonóm módon, az IHM-től függetlenül szervezhető majd tovább a Jövő Háza melletti, az eddigiekhez hasonló kulturális élet. Az még egyelőre kérdéses, hogy folytatódhat-e a Világsztárok a Millenárison című koncertsorozat, de az biztosnak látszik, hogy az eddig is sikeres gyerekprogramok szeptembertől is várják majd a családokat. Várhatóan a Millenáris ad otthont ősszel a Krétakör új bemutatójának, a Feketeországnak, de terveznek fotókiállítást, filmfesztivált, táncprodukciót és dzsesszkoncerteket is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?