Klasszikus

A Millenáris csapdái

2004.08.16. 00:00
Ajánlom
A budai Millenáris Parkkal a kormányváltás után a mostani koalíciónak is nagy tervei voltak, de egyelőre a létesítmény nem tud szabadulni a korábbi csapdáktól. Sőt a bizonytalanság a napokban tovább nőtt, hiszen még az sem biztos, hogy a jelenlegi tulajdonos, a kiállítási csarnokokban a Jövő Házát elképzelő informatikai tárca megmarad önálló minisztériumként.

Egyelőre csak reménykedni lehet abban, hogy a Millenáris Park továbbra is elsősorban kulturális produkciókat fogad majd be. Júliustól az intézményt üzemeltető Millenáris Kht.-nak már két ügyvezetője – Mizsei Zsuzsa és az újonnan kinevezett Tóth József – is van, de mintha az egységes és pénzügyileg is megalapozott elképzelés továbbra is hiányozna. Mivel hosszas vajúdás után, a korábban esélyes kulturális tárca visszalépése miatt végül idén januárban az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) kapta meg az előző választási kampányban igencsak a figyelem középpontjában lévő, felújított épületegyüttest és parkot, kénytelenek voltak ők szembenézni a korábban beépített csapdákkal. Megnyugtató megoldás azonban továbbra sem született, a tárca egy hangzatos tervvel, a Jövő Háza megvalósításával tudott csak előállni.

Álmok álmodói után Jövő Háza

A Millenáris területének fejlesztésén belül az IHM elsősorban a Jövő Háza program megvalósítására koncentrál – közölte lapunkkal Kertész László miniszteri biztos. Az Álmok álmodói kiállítás egykori helyszínén, a több hónapja üres, összesen 13 ezer négyzetméter alapterületű csarnokokban a tervek szerint 2005 szeptemberében nyílik meg az a nagyszabású kiállítás, amely a XXI. század csúcstechnológiáit és azoknak az emberre gyakorolt hatását mutatja be. A tárca ide telepítené még a Csodák Palotáját, a Nemzeti Digitális Adattárat és a Nemzeti Audiovizuális Archívumot is. A Jövő Háza megvalósítása megközelítőleg hárommilliárd forintba kerül. Az IHM erre első lépésben, idei költségvetése terhére egymilliárd forintot különített el, amelyet a kiállítási csarnokok elkerülhetetlen műszaki felújítására kell fordítani. Az épületeket annak idején ugyanis csupán egy-másfél éves használatra tervezték, a szigeteléssel, az árnyékolással, a hűtő- és fűtési rendszer kiépítésével nem foglalkoztak. A Millenáris Park létrehozására a Fidesz-kormányzat így is összesen 13 milliárd forintot költött. A Jövő Háza program tartalmának kidolgozására, a kiállítás megvalósítására az IHM 2005. évi költségvetésében további kétmilliárd forint elkülönítését tervezik – közölte a miniszteri biztos.

Veszélyben a Zöld Péter játszótér

Az IHM a Millenáris Park területén egyelőre nem tervez más fejlesztéseket. A Zöld Péter játszótér és a hozzá tartozó telek tulajdonosa, a magánkézben lévő Apisolato Kft. viszont már régóta szeretné beépíteni a maga területét. A cég a játszótér helyén lakóházakat és irodát létesítene, a játszóteret pedig a park területén belül odébb telepítené. A II. kerületi önkormányzat által elrendelt hároméves építési tilalom augusztus 31-én jár le. A Kincstári Vagyonigazgatóság jelenleg is tárgyal a kft.-vel a terület megvásárlásáról, illetve csereingatlan felajánlásáról. A telekért, amelyhez annak idején 600 millió forintért jutott hozzá, az Apisolato most mintegy 900 millió forintot kér.
A Millenáris azon telekrészével kapcsolatban, amelyiken a Fogadó és a Teátrum épülete is található, a fejlesztési terv ötvenszázalékos beépítést engedélyez. Ez az arány jelenleg 34 százalék, így itt is lehetőség lenne további építkezésekre – tudtuk meg Beszédes Ritától, a II. kerület főépítészétől. Információink szerint a telek egy részét a Goethe Intézet szerette volna megvásárolni, hogy itt, a jelenlegi szőlődomb helyén építse fel új központját. Terveiket meghiúsítva a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) június 25-ei hatállyal ideiglenes műemléki védelem alá vonta a Fogadó és a Teátrum épületét, így ezeket az elkövetkező egy évben nem lehet lebontani. Ennek a területnek a talaja, akárcsak a Fény utca és Margit körút közé eső teleké, szennyezett.
A nem kívánt Ganz-örökség felszámolása mindkét helyen több százmillió forintot igényelne. Mivel a Millenárishoz tartozó, a Fény utca és Margit körút közé eső területen található három egykori Ganz-ingatlan helyreállításához állami forrásra nem lehetett számítani, az épületekre bontási kérelmet adtak be. Ezt megelőzendő, a KÖH ezeket a csarnokokat is műemléki védettség alá helyezte. A telek megvételére egyébként a legkomolyabb ajánlatot a Mammut Kereskedőház tette, amely már meglévő üzletkomplexumai mellé újabb 25 ezer négyzetméteres áruházat építene a területen. A Millenáris II.-nek nevezett tömb rendezési tervét várhatóan az ősszel tárgyalják. Kertész László elmondta, az IHM munkatársai jelenleg is dolgoznak azon a több lehetőséget felvázoló területfejlesztési koncepción, amellyel kapcsolatban majd a kormány fog döntést hozni.

A Krétakör premierje és gyermekprogramok

A Millenáris Kht. az idei évre 700 millió forint működési támogatást kap, a jövő évre tervezett költségvetés – a nem végleges tervek szerint – egymilliárd forint körüli összegre tehető. Derdák András, a Millenáris Kht. művészeti igazgatója elmondta, hogy az idei kulturális programok megrendezésére ígéretet kapott az IHM-től, a nemrégiben módosított üzleti tervben hetvenmillió forint szerepel kultúrára. Ígéret hangzott el arra is, hogy autonóm módon, az IHM-től függetlenül szervezhető majd tovább a Jövő Háza melletti, az eddigiekhez hasonló kulturális élet. Az még egyelőre kérdéses, hogy folytatódhat-e a Világsztárok a Millenárison című koncertsorozat, de az biztosnak látszik, hogy az eddig is sikeres gyerekprogramok szeptembertől is várják majd a családokat. Várhatóan a Millenáris ad otthont ősszel a Krétakör új bemutatójának, a Feketeországnak, de terveznek fotókiállítást, filmfesztivált, táncprodukciót és dzsesszkoncerteket is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.