Klasszikus

A Millenniumi városközpont bokrétaünnepsége

2003.10.09. 00:00
Ajánlom
A Millenniumi városközpontban épülő kulturális intézmények közül elsőként 2004 májusában a Ludwig múzeumot adják át, azt követi a Hagyományok Háza, majd a nemzeti hangversenyterem megnyitása - mondta Hiller István a kulturális tömb bokréta ünnepségén kedden Budapesten.

A kulturális miniszter reményei szerint a megfelelő ütemezést tartva, az ország uniós csatlakozásának évében, határidőre adhatják át az immár szerkezetkész épületegyüttest. Hiller István elmondta: a Hagyományok Háza a jövő év augusztusára, a hangversenyterem októberre készül el, s akkor adják át a három intézményt magába foglaló "művészetek palotáját" a Lágymányosi híd pesti hídfőjénél.

A miniszter reményei szerint a megfelelő ütemezést tartva az uniós csatlakozás évében, határidőre adhatják át az immár szerkezetkész épületegyüttest, amelynek legmagasabb pontját szalagokkal díszített fa jelezte az építők bokréta ünnepén. A kulturális tárca vezetője elmondta, hogy az intézményeket a Kultúr-Part Kft. működteti és tartja fenn, vezetésére Kiss Imre, a Vígszínház ügyvezető igazgatója kapott megbízást. Vezérigazgatói hatás- és feladatköre a hangversenyterem esetében a működtetésen túl a programszervezésre is kiterjed.

Hiller István utalt arra, hogy kinevezésekor az épületegyüttes működtetése még "kérdéses" volt, az akkori elképzelések szerint "szuperintendatúrát" hoztak volna létre a fenntartására. "Én úgy gondoltam, hogy a Millenniumi városközpont működtetésére ez a modell nem jó. Úgy gondoltam, hogy a szuperintendatúra - függetlenül az esetlegesen felkért szuperintendáns személyétől nem ad megfelelő módot, és nem teremt kellő alkalmat a különböző művészeti ágak együttműködésére" - mondta a tárca vezetője döntését indokolva.

Hiller István közlése szerint az intézmények jelenlegi vezetői - Néray Katalin, a Ludwig múzeum főigazgatója, Kelemen László, a Hagyományok Házának főigazgatója és Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar igazgatója - megmaradnak pozíciójukban. A Millenniumi városközpont kulturális intézményeinek működtetését művészeti tanács segíti majd - jelentette be a miniszter. A tárca vezetője a testületbe meghívta a három intézmény vezetőjét, továbbá Almási Miklós esztétát, egyetemi tanárt, Török András fotóművészt, Bálint Andrást, a Radnóti Színház igazgatóját és Kovalik Balázs rendezőt. A művészeti tanács a kulturális miniszter mellett tevékenykedik, ugyanakkor az egyes intézmények belső életébe se a miniszter, se más nem szólhat bele - jegyezte meg Hiller István.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Vizuál

Elfajzott művészet a javából – Vaszilij Kandinszkij

Olyan művészetet akart teremteni, amely megszabadul a tárgyi ábrázolásból. A szovjetek elől Németországba menekült, a nácik elől Franciaországba. 75 éve hunyt el Vaszilij Kandinszkij.
Tánc

"Nem hiszek abban, hogy ütni-verni kell a táncosokat" – Interjú Aradi Máriával

Aradi Mária nemrég ünnepelte a 75. születésnapját, de ma is rendületlenül dolgozik a Magyar Nemzeti Balett betanító balettmestereként. Nagyívű balett-táncosi pályájáról szerényen beszél, a jelenkori tendenciákról pedig határozott véleménye van.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.