Klasszikus

A Miskolci Szimfonikus Zenekar jubileumi koncertsorozata a Zeneakadémián

2004.01.15. 00:00
Ajánlom
A Miskolci Szimfonikus Zenekar ebben a szezonban ünnepli fennállásának negyvenedik esztendejét. Az együttes Kovács László Liszt- és Bartók-Pásztory díjas karmester vezetésével, a borsodi régió egyetlen hivatásos nagyzenekaraként a szimfonikus zene jelenlétének biztosítéka.

A zenekarnak eddig több mint kéttucatnyi lemeze jelent meg, turnéik során felléptek Európa számos országában, és eljutottak a Távol-Keletre is. A különleges születésnapra a Hungarotonnal közösen jubileumi lemezt is készítettek, amelynek ünnepi, díszdobozos változatában számos érdekes anyagot, az együttesről szóló könyvet találnak a komolyzene kedvelői.

Januárban, februárban és márciusban különleges zeneakadémiai koncertekkel szeretnék még emlékezetesebbé tenni az évfordulót, így a fővárosi közönség is találkozhat velük. A hangversenyeken – január 20-án, február 17-én és március 4-én – többek között elhangzik Verdi Requiemje, Mahler I. szimfóniája, valamint Mozart A-dúr zongoraversenye Krausz Adrienne tolmácsolásában, ezen kívül ritkán hallható Gershwin-dalokat is bemutatnak Kovács László hangszerelésében, a szólista pedig Marton Éva lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Vizuál

Elfajzott művészet a javából – Vaszilij Kandinszkij

Olyan művészetet akart teremteni, amely megszabadul a tárgyi ábrázolásból. A szovjetek elől Németországba menekült, a nácik elől Franciaországba. 75 éve hunyt el Vaszilij Kandinszkij.
Tánc

"Nem hiszek abban, hogy ütni-verni kell a táncosokat" – Interjú Aradi Máriával

Aradi Mária nemrég ünnepelte a 75. születésnapját, de ma is rendületlenül dolgozik a Magyar Nemzeti Balett betanító balettmestereként. Nagyívű balett-táncosi pályájáról szerényen beszél, a jelenkori tendenciákról pedig határozott véleménye van.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.