Klasszikus

A misszió folytatódik

2014.10.30. 12:45
Ajánlom
A Budapesti Fesztiválzenekar ismét ingyenes koncerteket ad az ország legkülönbözőbb pontjain, hogy azokhoz az emberekhez is eljuttassa a zenét, akik csak ritkán jutnak el a koncerttermekbe.

"Miért fontosak a közösségi programok? Azért, mert mi a közösség zenekara vagyunk." - mondta Fischer Iván. Egy hét, tizenkilenc koncert, tizennégy város, több ezer ember. A Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusai november 10. és 16. között ismét útra kelnek és folytatják missziójukat, hogy azokkal az emberekkel is megismertessék a komolyzenét, akiknek anyagi, szociális, vagy egészségügyi okokból nem adatik meg, hogy eljussanak egy hangversenyre. A Fesztiválzenekar közösségi hete során ezúttal tíz idősotthonban, három SOS gyermekfaluban, három zsinagógában és három templomban ad ingyenes koncerteket.

A BFZ közösségi hetének fontos és új eleme, hogy a három magyarországi SOS gyermekfaluban, Battonyán, Kőszegen és Kecskeméten is lesznek kakaókoncertek a hátrányos helyzetű, vér szerinti család nélkül nevelkedő gyerekek számára. Az SOS Gyermekfalvak küldetése, hogy otthont és szeretetet adjanak minden hozzájuk kerülő gyermeknek, a Fesztiválzenekar pedig ehhez szeretne hozzájárulni a muzsika erejével.

Az idősek életében kiemelten igaz, hogy a zene gyógyít és feltölt, ezért novemberben öt helyett már tíz otthonban muzsikálnak a zenekar kamaraformációi Budapesttől Miskolcig. Nemes Béla, a Veresegyház Városi Önkormányzat Idősek Otthonának egyik kilencven éves lakója így írt júniusi élményeiről: "Én Önökre úgy emlékszem vissza, akik a világ reneszánszának örök csodálatos zenéiből nyújtottak nekünk ízelítőt. Ezek a dallamok a zene kristály tisztaságát hordozzák magukban."

A három nyári helyszín után most újabb három olyan zsinagógát keres fel a Fesztiválzenekar, amely már elveszítette eredeti funkcióját: Szekszárdon, Szolnokon és Kisvárdán lesznek zsinagógakoncertek. A magyarországi zsinagógák jelentős része a holokauszt következményeképpen elnéptelenedett. A cél, hogy újra figyelem irányuljon a zsidó örökségre, és hogy a helyi közösségek megismerhessék azt a toleranciát, amely egykor Magyarországot jellemezte. Zsinagógakoncertjeinken Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője mesél majd a helyi zsidó közösségek és a zsinagógák történetéről, a koncert után pedig egy különleges zsidó finomságot is megkóstolhat a közönség.

A BFZ közösségi hetének negyedik pillére a templomi koncertek, melyeken a Fesztiválzenekar barokk együttese kalauzol el bennünket Bach egyedi világában. A leányfalui református, a budavári evangélikus, és a zsámbéki katolikus templomokban az egyházi témájú zeneművek korabeli hangszereken szólalnak majd meg, autentikus környezetben.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Vizuál

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Jazz/World

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Plusz

A nyugalom fesztiválja vár a Káli-medencében

Pál István Szalonna és Bandája, Nagy Feró, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Fonó zenekar, de Pély Barna is ott lesz a Kőfeszten, aminek idén is a Káli-medence ad otthont augusztus 4. és 8. között. A fesztivál tíz településen, ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.
Klasszikus

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus hír

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus videó

Itt a titokzatos, első dal iamyank új lemezéről

A titokzatos Sarah megszületése vezeti fel az iamyank Live Ensemble új, július 28-án érkező stúdióalbumát és annak lemezbemutatóját. Ehhez a dalhoz készült a most megjelent videó. Mutatjuk.