Klasszikus

A misszió folytatódik

2014.10.30. 12:45
Ajánlom
A Budapesti Fesztiválzenekar ismét ingyenes koncerteket ad az ország legkülönbözőbb pontjain, hogy azokhoz az emberekhez is eljuttassa a zenét, akik csak ritkán jutnak el a koncerttermekbe.

"Miért fontosak a közösségi programok? Azért, mert mi a közösség zenekara vagyunk." - mondta Fischer Iván. Egy hét, tizenkilenc koncert, tizennégy város, több ezer ember. A Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusai november 10. és 16. között ismét útra kelnek és folytatják missziójukat, hogy azokkal az emberekkel is megismertessék a komolyzenét, akiknek anyagi, szociális, vagy egészségügyi okokból nem adatik meg, hogy eljussanak egy hangversenyre. A Fesztiválzenekar közösségi hete során ezúttal tíz idősotthonban, három SOS gyermekfaluban, három zsinagógában és három templomban ad ingyenes koncerteket.

A BFZ közösségi hetének fontos és új eleme, hogy a három magyarországi SOS gyermekfaluban, Battonyán, Kőszegen és Kecskeméten is lesznek kakaókoncertek a hátrányos helyzetű, vér szerinti család nélkül nevelkedő gyerekek számára. Az SOS Gyermekfalvak küldetése, hogy otthont és szeretetet adjanak minden hozzájuk kerülő gyermeknek, a Fesztiválzenekar pedig ehhez szeretne hozzájárulni a muzsika erejével.

Az idősek életében kiemelten igaz, hogy a zene gyógyít és feltölt, ezért novemberben öt helyett már tíz otthonban muzsikálnak a zenekar kamaraformációi Budapesttől Miskolcig. Nemes Béla, a Veresegyház Városi Önkormányzat Idősek Otthonának egyik kilencven éves lakója így írt júniusi élményeiről: "Én Önökre úgy emlékszem vissza, akik a világ reneszánszának örök csodálatos zenéiből nyújtottak nekünk ízelítőt. Ezek a dallamok a zene kristály tisztaságát hordozzák magukban."

A három nyári helyszín után most újabb három olyan zsinagógát keres fel a Fesztiválzenekar, amely már elveszítette eredeti funkcióját: Szekszárdon, Szolnokon és Kisvárdán lesznek zsinagógakoncertek. A magyarországi zsinagógák jelentős része a holokauszt következményeképpen elnéptelenedett. A cél, hogy újra figyelem irányuljon a zsidó örökségre, és hogy a helyi közösségek megismerhessék azt a toleranciát, amely egykor Magyarországot jellemezte. Zsinagógakoncertjeinken Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője mesél majd a helyi zsidó közösségek és a zsinagógák történetéről, a koncert után pedig egy különleges zsidó finomságot is megkóstolhat a közönség.

A BFZ közösségi hetének negyedik pillére a templomi koncertek, melyeken a Fesztiválzenekar barokk együttese kalauzol el bennünket Bach egyedi világában. A leányfalui református, a budavári evangélikus, és a zsámbéki katolikus templomokban az egyházi témájú zeneművek korabeli hangszereken szólalnak majd meg, autentikus környezetben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.