Klasszikus

A MODEM kiállítótermeiben játszik a Kodály Filharmónia

2013.11.22. 16:57
Ajánlom
Együttműködési megállapodást kötött november 22-én a debreceni Kodály Filharmónia és a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, hogy a jövőben a kortárs képzőművészet és a kortárs zene együtt is megjelenjen Debrecenben.

A megállapodás értelmében a Kodály Filharmónia alkalmanként a MODEM kiállítótereiben ad koncertet. Elsőként november 26-án tart lemezbemutató koncertet a Kodály Kórus a Körkörös romok - Ország Lili falai című kiállítás egyik termében. Somogyi Béla alpolgármester a két intézmény közös pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: az együttműködés célja, hogy egymást segítve, együtt hasson a zene a képzőművészeti alkotásokkal.

Somogyi-Tóth Dániel, a két zenekart magába foglaló Kodály Filharmónia igazgatója kiemelte: a Kodály Kórus az egyik legaktívabb előadója a kortárs zeneműveknek Magyarországon, és a magyar zeneszerzők műveinek megismertetésében is élen járnak. Véleménye szerint nemcsak a kiállításokon, hanem például nyáron a MODEM szabadtéri részén is különleges élmény lesz egy-egy koncertet meghallgatni a Kodály Kórustól és az idén 90 éves Kodály Filharmonikusoktól.

Kukla Krisztián, a MODEM igazgatója rámutatott: a megállapodás szerint a múzeum egyes kiállításain és rendezvényein látják vendégül a zenekarokat. Pad Zoltán vezető karnagy az első fellépésről elmondta, hogy a készülő Szent és profán című lemezen és a felvételt népszerűsítő hangversenyen is olyan művek fognak szerepelni elsősorban, amelyeket a zeneszerzők kifejezetten a Kodály Kórusnak írtak. Felidézte, hogy a Kodály Kórus 2011-ben már szerepelt a MODEM-ben, akkor nagy sikerű koncertet adtak alapításuk 40. évfordulóján. "Izgalmas és inspiráló feladat festmények, szobrok között énekelni, a kortárs világlátásra jellemző gondolatok és érzések egy összművészeti produkcióban erőteljesebben köszönhetnek vissza" - vélekedett a vezető karnagy.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Fel kell találni magunkat” – Interjú Bretz Gáborral

Bretz Gábor az Opera állandó művésze, aki az elsők között kapta meg a Kamaraénekesi címet, egy-egy évad során több szerepet is alakít. Legutóbb a – címlapfotót is inspiráló – Don Carlos online premierjén láthattuk. A világhírű basszbaritonnal a pandémia teremtette kihívásokról, az énektanítás rejtelmeiről és arról is beszélgettünk, mit kívánna egy jótündértől.
Vizuál

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Klasszikus

„Újraéled a karanténba zárt kultúra”- kihirdette a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadát

Fischer Iván rendezte új operaelőadás, Richard Strauss-maraton és nemzetközi sztárok, köztük Danyiil Trifonov vagy Jordi Savall is szerepelnek a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadjában.
Színház

Új bemutatókkal kezdi jubileumi évadát a Vígszínház

Több mint 90 éves hagyományát követve a Vígszínház május 1-jén megkezdte a következő évad bérleteinek értékesítését. Bár egyelőre csak decemberig hirdettek műsort, az elmúlt időszak közönség előtt be nem mutatott előadásai mellett újdonságokat is tartogat a 2021/2022-es szezon.
Színház

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Haydn és magyar nóta az Óbudai Danubia Zenekar online kínálatában

Az Óbudai Danubia Zenekar május 15-én a Best of BMC sorozat keretében Haydn műveit szólaltatja meg, míg május 22-én a magyar nóta értékeit felvillantva, Liszt Ferenc valamint Brahms művei mellett, Ott Rezső kifejezetten erre az alkalomra írt szimfonikus magyar nótacsokrát játssza.
Klasszikus hír

„Újraéled a karanténba zárt kultúra”- kihirdette a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadát

Fischer Iván rendezte új operaelőadás, Richard Strauss-maraton és nemzetközi sztárok, köztük Danyiil Trifonov vagy Jordi Savall is szerepelnek a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadjában.
Klasszikus hír

A Liszt Ferenc Kamarazenekar Juliane Banse operaénekessel és Várdai Istvánnal búcsúztatja az évadot

Nemcsak különleges vendégekkel, hanem izgalmas átiratokkal is készül a 2020/21-es zeneakadémiai évad online szezonzáró koncertjére a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Az együttes május 14-én először Várdai Istvánnal Bach-szonátát játszik kamarazenekari felállásban, ezt követően a világhírű Juliane Banse közreműködésével Mendelssohn jól ismert dalai csendülnek fel új köntösbe bújtatva.
Klasszikus hír

Mesterhangszerek használatára lehet pályázni

A Magyar Állami Operaház pályázatot hirdet magyar állampolgárok, valamint felsőfokú zenei végzettséggel rendelkezők számára: állami tulajdonban lévő mesterhangszerek több évre szóló használatára lehet jelentkezni.
Klasszikus újranyitás

A közönséget is várják a Cziffra György-emlékév következő koncertjére

Az első, közönség számára is nyitott koncertet május 11-én tartják Szegeden, a Nemzeti Színházban. Az Hommage a Cziffra elnevezésű esten Szabó Marcell zongoraművész és a Szegedi Szimfonikus Zenekar lép fel, vezényel Medveczky Ádám.