Klasszikus

A MODEM kiállítótermeiben játszik a Kodály Filharmónia

2013.11.22. 16:57
Ajánlom
Együttműködési megállapodást kötött november 22-én a debreceni Kodály Filharmónia és a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, hogy a jövőben a kortárs képzőművészet és a kortárs zene együtt is megjelenjen Debrecenben.

A megállapodás értelmében a Kodály Filharmónia alkalmanként a MODEM kiállítótereiben ad koncertet. Elsőként november 26-án tart lemezbemutató koncertet a Kodály Kórus a Körkörös romok - Ország Lili falai című kiállítás egyik termében. Somogyi Béla alpolgármester a két intézmény közös pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: az együttműködés célja, hogy egymást segítve, együtt hasson a zene a képzőművészeti alkotásokkal.

Somogyi-Tóth Dániel, a két zenekart magába foglaló Kodály Filharmónia igazgatója kiemelte: a Kodály Kórus az egyik legaktívabb előadója a kortárs zeneműveknek Magyarországon, és a magyar zeneszerzők műveinek megismertetésében is élen járnak. Véleménye szerint nemcsak a kiállításokon, hanem például nyáron a MODEM szabadtéri részén is különleges élmény lesz egy-egy koncertet meghallgatni a Kodály Kórustól és az idén 90 éves Kodály Filharmonikusoktól.

Kukla Krisztián, a MODEM igazgatója rámutatott: a megállapodás szerint a múzeum egyes kiállításain és rendezvényein látják vendégül a zenekarokat. Pad Zoltán vezető karnagy az első fellépésről elmondta, hogy a készülő Szent és profán című lemezen és a felvételt népszerűsítő hangversenyen is olyan művek fognak szerepelni elsősorban, amelyeket a zeneszerzők kifejezetten a Kodály Kórusnak írtak. Felidézte, hogy a Kodály Kórus 2011-ben már szerepelt a MODEM-ben, akkor nagy sikerű koncertet adtak alapításuk 40. évfordulóján. "Izgalmas és inspiráló feladat festmények, szobrok között énekelni, a kortárs világlátásra jellemző gondolatok és érzések egy összművészeti produkcióban erőteljesebben köszönhetnek vissza" - vélekedett a vezető karnagy.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.