Klasszikus

A MODEM kiállítótermeiben játszik a Kodály Filharmónia

2013.11.22. 16:57
Ajánlom
Együttműködési megállapodást kötött november 22-én a debreceni Kodály Filharmónia és a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, hogy a jövőben a kortárs képzőművészet és a kortárs zene együtt is megjelenjen Debrecenben.

A megállapodás értelmében a Kodály Filharmónia alkalmanként a MODEM kiállítótereiben ad koncertet. Elsőként november 26-án tart lemezbemutató koncertet a Kodály Kórus a Körkörös romok - Ország Lili falai című kiállítás egyik termében. Somogyi Béla alpolgármester a két intézmény közös pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: az együttműködés célja, hogy egymást segítve, együtt hasson a zene a képzőművészeti alkotásokkal.

Somogyi-Tóth Dániel, a két zenekart magába foglaló Kodály Filharmónia igazgatója kiemelte: a Kodály Kórus az egyik legaktívabb előadója a kortárs zeneműveknek Magyarországon, és a magyar zeneszerzők műveinek megismertetésében is élen járnak. Véleménye szerint nemcsak a kiállításokon, hanem például nyáron a MODEM szabadtéri részén is különleges élmény lesz egy-egy koncertet meghallgatni a Kodály Kórustól és az idén 90 éves Kodály Filharmonikusoktól.

Kukla Krisztián, a MODEM igazgatója rámutatott: a megállapodás szerint a múzeum egyes kiállításain és rendezvényein látják vendégül a zenekarokat. Pad Zoltán vezető karnagy az első fellépésről elmondta, hogy a készülő Szent és profán című lemezen és a felvételt népszerűsítő hangversenyen is olyan művek fognak szerepelni elsősorban, amelyeket a zeneszerzők kifejezetten a Kodály Kórusnak írtak. Felidézte, hogy a Kodály Kórus 2011-ben már szerepelt a MODEM-ben, akkor nagy sikerű koncertet adtak alapításuk 40. évfordulóján. "Izgalmas és inspiráló feladat festmények, szobrok között énekelni, a kortárs világlátásra jellemző gondolatok és érzések egy összművészeti produkcióban erőteljesebben köszönhetnek vissza" - vélekedett a vezető karnagy.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.